Live Κίνηση
Περισσότερα
NEWSMOTO

Marc Marquez: Επιστροφή στη δράση μετά από 9 μήνες

Ελλάδα 23:57
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Marc Marquez: Επιστροφή στη δράση μετά από 9 μήνες

NEWSMOTO

Marc Marquez: Επιστροφή στη δράση μετά από 9 μήνες

NEWSMOTO

Για τον 28χρονο Ισπανό πολυπρωταθλητή τα περιθώρια αμφισβήτησης του ταλέντου του είναι ελάχιστα, αντιστρόφως ανάλογα όμως από τις φιλοδοξίες του.

Advertisement
Advertisement

Ας δούμε όμως σφαιρικά τη μέχρι σήμερα πορεία του Marc. Ξεκινώντας τη MotoGP καριέρα του το 2008 στην κατηγορία των 125cc, ο νεαρός αναβάτης θα γινόταν Παγκόσμιος Πρωταθλητής για πρώτη φορά δύο χρόνια μετά. Το 2011 θα ανέβαινε στη Moto2 για να ξαναστεφθεί παγκόσμιος το 2012. Με την απόδοσή του να είναι εκπληκτική, τράβηξε το βλέμμα του HRC με τους Ιάπωνες να κάνουν τα αδύνατα δυνατά ώστε για πρώτη φορά αναβάτης της Moto2 να βρεθεί απευθείας στη σέλα εργοστασιακής μοτοσυκλέτας της μεγάλης κατηγορίας MotoGP.

Αυτό ήταν. Το combo Marquez-Repsol Honda θα γινόταν ταυτόσημες έννοιες από το 2013 μέχρι σήμερα, με το νεαρό Ισπανό να εξαϋλώνει κυριολεκτικά τον ανταγωνισμό. Υπερβολές; Οι 6 Παγκόσμιοι σερί τίτλοι (2013-2019) δε μας αφήνουν να πούμε κάτι άλλο, για το κομμάτι των επιδόσεων τουλάχιστον. Αυτό που έχει ένα παράλληλο ενδιαφέρον και χρίζει κριτικής όμως, είναι η κατά πολλούς αντιαθλητική συμπεριφορά και έπαρσή του, που ενδεχομένως να ευθύνεται και για την εξέλιξη του τραυματισμού, που ίσως είναι η αρχή του τέλους μιας τόσο εντυπωσιακής καριέρας.

Advertisement
Advertisement

Ο πρώτος αγώνας του 2020 είναι το χρονικό σημείο κλειδί. Το αρχικό μούδιασμα της εν μέσω πανδημίας σεζόν θα συμπλήρωνε ένα ακόμα, με το Marc Marquez να πέφτει κυνηγώντας τον Fabio Quartararo στη Jerez, καταλήγοντας με ένα σπασμένο δεξί βραχίονα. Τίποτα το συνταρακτικό μέχρι εδώ, ατυχήματα συμβαίνουν και ευτυχώς γιατροί υπάρχουν. Κάπου εδώ όμως η φιλοδοξία ξεπέρασε το ταλέντο, αν όχι την κοινή λογική, με τον «93» να επιχειρεί να αγωνιστεί δίχως να έχει περάσει ούτε μια εβδομάδα από το κάταγμα του χεριού του. Οι πόνοι προφανώς δεν τον άφησαν, καθώς από τις δοκιμές κιόλας ήταν αφόρητοι. Όμως η ζημιά είχε –ξανά- γίνει και έτσι δύο εβδομάδες μετά ένα δεύτερο χειρουργείο έγινε γεγονός. Σκοπός μάλιστα ήταν η αποκατάσταση της σπασμένης πια λάμας τιτανίου που βρισκόταν μέσα στο χέρι του «Μυρμηγκιού», εξαιτίας ενός.. άγαρμπου ανοίγματος παραθύρου στο σπίτι του. Δικαιολογία που αν και επίσημη, μάλλον δεν έπεισε κανένα.

Έξι εβδομάδες μετά τον αρχικό τραυματισμό και τα δυο χειρουργεία, ένα ακόμα θα ερχόταν εξαιτίας –σε απλά λόγια- κακής κόλλησης του οστού ή «ψευδοάρθρωσης», όπως ανέφεραν δημοσιεύματα του ξένου τύπου. Τα παραπάνω συνέβαιναν όχι μόνο σε ένα φόντο ατροφίας του μυ, αλλά και με ενδεχόμενη σοβαρή μόλυνση και πιθανή καταστροφή νευρικού ιστού. Μετά, σιγή ασυρμάτου από τις επίσημες πλευρές.

Advertisement

Το τι γράφτηκε διεθνώς στον ένα και πλέον χρόνο απουσίας του ΜΜ από οποιασδήποτε μορφή οδήγησης θα μπορούσε άνετα να αποτελεί σενάριο κινηματογραφικής ταινίας. Από μπηχτές για ιατρικά λάθη και ελλιπή ενημέρωση μέχρι κρυφές –και από τη Honda(!)- δοκιμές έχει το μενού, με ένα εκ των πιο ακραίων που διαβάστηκαν να αναφέρει τον φυσιοθεραπευτή του να «απαιτεί» την αποσυναρμολόγηση των μοτοσυκλετών του έως ότου το χέρι αποκατασταθεί πλήρως.

Advertisement

Πριν από ελάχιστες μέρες –και χωρίς έχει συμμετάσχει στο test του Qatar – ο Marquez ανέβηκε ξανά στη σέλα, αρχικά ενός minimoto και έπειτα ενός RC213V-S, σε μια πριβέ αξιολόγηση της κατάστασής του στην πίστα της Καταλονίας. Παραμένει μεγάλο ερωτηματικό το αν υπάρχει γυρισμός μετά από τόσο πόνο, σωματικό αλλά και ψυχικό, καθώς ο 8ακις Παγκόσμιος Marc ίσως ακολούθησε όχι μόνο τις λάθος συμβουλές των γιατρών του, αλλά και του αγωνιστικού διευθυντή της Repsol Honda, Alberto Puig.

Με το χρήμα και τη δόξα να είναι σε εξωφρενικά μεγέθη, εύκολα τα μικρά λάθη φέρνουν μεγάλα πάθη. Τελειώνουν όμως και μια καριέρα τόσο άδοξα; Το MotoGP του 2021 που οσονούπω ξεκινάει θα μας δώσει τις απαντήσεις.

Advertisement

Update 22/3, 17:15 : Προ ολίγου ανακοινώθηκε η μη συμμετοχή του Marc Marquez στο διπλό αγώνα στην πίστα του Qatar (28/3 και 4/4). Η επαναξιολόγηση της ιατρικής του κατάστασης έχει προγραμματιστεί για τις 12 Απριλίου, γεγονός που τοποθετεί την επιστροφή του Ισπανού στο Πορτογαλικό GP (18/4). Ελπίζουμε πίσω από αυτή την ανακοίνωση της τελευταίας στιγμής να είναι απλά η έστω και αργοπορημένη σύνεση και όχι κάποια ξαφνική επιπλοκή.

Διαβάστε επίσης:

Moto Guzzi 1921-2021 Μέρος Α: 100 χρόνια γεμάτα αναμνήσεις

Πανευρωπαϊκή παρουσίαση Piaggio Beverly 300/400 MY2021

Aprilia RSV4 1100: Περισσότερες πληροφορίες, τιμές και.. ήχος