Menu
Τιμές αυτοκινήτων | Live η κίνηση Τιμές Καυσίμων | newsautoCHOICE

Newsmoto

BMW R 18 Blechmann: Βγαλμένο από ταινία Mad Max

  • του Νίκου Βιτσιλάκη

Το γερμανικό Cruiser των 1800cc συνεχίζει να βαδίζει σε custom μονοπάτια και είναι λογικό μιας και είναι ένας από τους βασικούς λόγους που βρίσκεται ανάμεσά μας από το περασμένο φθινόπωρο.

Μία ισχυρή προσωπικότητα χρειάζεται ένα εξίσου ισχυρό όνομα όπως το «Blechmann», ένα όνομα ισχυρό σαν μέταλλο. Επίσης είναι το παρατσούκλι του Bernhard Naumann, ενός διάσημου Αυστριακού customizer που σε συνεργασία με τη BMW Motorrad παρουσίασε την τελευταία του δημιουργία: το Blechmann R 18. Και δεν είναι ο μόνος που με την ευλογία του βαυαρού κατασκευαστή μας εντυπωσιάζει με την επινοητικότητα και φαντασία του, ήδη σας έχουμε δείξει και άλλες παρόμοιες μετατροπές, όπως για παράδειγμα το R 18 Dragster  του Roland Sands και το R 18 Custom Bike του Dirk Oehlerking.

 

Μια γερή βάση

Με το νέο R 18 η BMW ενσαρκώνει την παράδοση δικών της ιστορικών μοντέλων τόσο από τεχνικής όσο και από σχεδιαστικής πλευράς. Bασιζόμενο σε ένδοξα μοντέλα όπως το R 5 του μακρινού 1936, ξαναφέρνει στο προσκήνιο τις μοτοσυκλέτες με λιτή φιλοσοφία, με την έμφαση να δίνεται στα ουσιώδη και απαραίτητα. Αυτός και μόνο ο λόγος ήταν αρκετός για τον Bernhard Naumann ώστε να αλλάξει όσο το δυνατόν λιγότερα στο πλαίσιο και στα τεχνολογικά χαρακτηριστικά και να χρησιμοποιήσει τα αρχικά σημεία στήριξης για τη δημιουργία του Blechmann R 18.

Με στιγμιαίες εμπνεύσεις

Κάθε φορά που ξεκινά μία νέα δημιουργία, ο Bernhard Naumann ποτέ δεν χρησιμοποιεί σχέδια εκ των προτέρων. Εμπνέεται ενώ δουλεύει πάνω στην ίδια τη μοτοσυκλέτα. «Αντλώ έμπνευση από το αντικείμενο όπου χρησιμοποιείται το τελικό υλικό. Έτσι μπορώ να δίνω λύσεις άμεσα και να προσέχω συνεχώς τις αναλογίες» εξηγεί ο σχεδιαστής. Με το Blechmann R 18, σε πρώτη φάση, πρόσεξε ιδιαιτέρως τις αναλογίες του εμπρός φέρινγκ. Το σπορ μονόσελο βασίζεται στο στάνταρ υποπλαίσιο έδρασης του πίσω φτερού και της σέλας αναβάτη και συνεπιβάτη. Το ρεζερβουάρ καυσίμου έχει τροποποιηθεί εκτενώς, αφενός είναι στενότερο, γεγονός που καθιστά τη μοτοσικλέτα πιο σπορ και εκθέτει ακόμα περισσότερο τον κινητήρα. Αφετέρου, διαθέτει εσοχές για τα γόνατα, με τα κλιπόν να εδράζονται στις ίδιες βάσεις με το σωληνωτό τιμόνι.

Στη συνέχεια, ο Blechmann τροποποίησε τους προβολείς. Όπως στην τελευταία του custom δημιουργία «Giggerl» -μία μετατροπή σε R nineT– οι προβολείς έπρεπε να έχουν ένα διακριτικό σχήμα, «νεφρών» αυτή τη φορά. Σε συνάρτηση με τον κλασικό κινητήρα boxer, ο Blechmann τοποθέτησε ένα λαμπτήρα πυράκτωσης σε περίοπτη θέση στο κέντρο. Και εδώ, η γωνία κάστερ και ο κεκλιμένος προς τα εμπρός προβολέας ορίζουν τη βασική διάταξη της custom μοτοσυκλέτας. Αποκορύφωμα της προσπάθειας εξατομίκευσης του Bernhard Neumann ήταν η διακριτική μαύρη βαφή και οι κλασικές λεπτές λευκές ρίγες της BMW Motorrad. Συνολικά, η ομάδα του Blechmann εργάστηκε 450 ώρες πάνω στο BMW R 18 για να φτάσει στο αποτέλεσμα που βλέπετε στις φωτογραφίες!

Προσωπική υπόθεση

Ο Blechmann δεν θεωρεί ότι εργάζεται όπως ένας κλασικός customizer. «Ξεκινώ με την αφαίρεση εξαρτημάτων της αρχικής έκδοσης, μέχρις ότου παραμείνει ένας λευκός καμβάς. Καθώς προχωρά η κατασκευή, εξελίσσεται και η σχεδίαση. Είναι μία τεχνοτροπία με τη δική μου σφραγίδα την οποία ονομάζω “rapid-prototyping-Blechmann-style”» δήλωσε ο customizer. Και είναι αυτή που κάνει τη δουλειά του μοναδική. Ως επί το πλείστον, ο Blechmann εργάζεται μόνος πάνω στις χειροποίητες δημιουργίες και τα σχέδιά του. Αν χρειαστεί, υποστηρίζεται από επίλεκτους επαγγελματίες. «Δεν μπορείς να κάνεις τα πάντα σε αυτό τον κόσμο μόνος σου. Νιώθω πολύ χαρούμενος που έχω μία αξιόπιστη ομάδα» σχολίασε ο ίδιος. To σίγουρο είναι πως έπεται συνέχεια και εμείς ανυπομονούμε να δούμε τι άλλο θα δούμε!

Διαβάστε επίσης:

Νέος τιμοκατάλογος Suzuki 2021: Στα 21.495€ το νέο Hayabusa!

Honda SH Mode 125: Σημαντική η ανανέωση για το 2021

Moto Guzzi Centenario: Τρεις special εκδόσεις για τα 100 χρόνια της φίρμας του αετού

Δείτε ΟΛΕΣ τις τελευταίες ειδήσεις τη στιγμή που συμβαίνουν στο newsauto