Live Κίνηση
Περισσότερα
NEWSMOTO

BMW R 18 Custom Bike: Στο πνεύμα του πάθους

Ελλάδα 16:35
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

BMW R 18 Custom Bike: Στο πνεύμα του πάθους

NEWSMOTO

BMW R 18 Custom Bike: Στο πνεύμα του πάθους

NEWSMOTO

Πιστή στη δέσμευσή της για δημιουργία μοναδικών εκδόσεων R 18, η βαυαρική εταιρεία προχώρησε σε μία ακόμα συνεργασία με επώνυμο οίκο custom builder.

Advertisement
Advertisement

Το αποτέλεσμα αυτής της σύμπραξης είναι μια μοτοσυκλέτα που δεν μοιάζει με κάτι άλλο, εμπνευσμένη από τους αγώνες κατάρριψης ρεκόρ ταχύτητας και κατασκευασμένη για ρεκόρ δημοσιότητας. Tην ευθύνη του όλου project, κάτω φυσικά από τις ευλογίες της BMW Motorrad, ανέλαβε η Kingston Custom του σχεδιαστή Dirk Oehlerking, με τον τελευταίο να χαρακτηρίζει το δημιούργημά του σαν “Spirit of Passion” (Πνεύμα του Πάθους).

Μετά τον Roland Sands και τις συλλογές εξαρτημάτων που κατασκευάζει για λογαριασμό των εκδόσεων παραγωγής του R 18 (δείτε εδώ και εδώ), ακολούθησε το πρωτότυπο Blechmann του Bernhard Naumann (σύντομα ακολουθεί σχετικό αναλυτικό άρθρο) σαν ένα πρώτο δείγμα γραφής του τι μέλλει γενέσθαι. Και τώρα, έρχεται το Custom Bike να εμπλουτίσει τις επιλογές των υποψήφιων αγοραστών.

Advertisement
Advertisement

Όλα γίνονται βάσει του προγράμματος της BMW “SoulFuel”, το οποίο αφορά σε μια ευρύτερη συνεργασία μεταξύ της BMW Motorrad και μερικών προσεκτικά επιλεγμένων custom builders ανά τον κόσμο. Η Kingston Custom είναι φημισμένη για την extreme φιλοσοφία της στο customising και κάθε φορά κάνει τον κόσμο να μένει με το στόμα ανοιχτό με την πλούσια σχεδιαστική φαντασία της. Ωστόσο, όσοι περίμεναν μία ρηξικέλευθη αλλαγή του R 18, θα βρεθούν προ εκπλήξεως: “To BMW R 18 είναι τόσο τέλειο που αφήσαμε τα τεχνικά του χαρακτηριστικά ως είχαν. Το πλαίσιο είναι 100% απείραχτο, δεν υπάρχει κάτι που θα μπορούσαμε να βελτιώσουμε σε αυτόν τον τομέα”, δήλωσε ο Oehlerking. Παρόλα αυτά, η μοτοσικλέτα έχει μεταμορφωθεί και αναμφίβολα αποπνέει την αύρα της Kingston Custom.

To “Spirit of Passion” στη λεπτομέρεια

Advertisement

To πρώτο πράγμα που εντυπωσιάζει, παράλληλα και η μεγαλύτερη σχεδιαστική πρόκληση, είναι το φέρινγκ της μοτοσυκλέτας. Στο σώμα της βλέπουμε χειροποίητες σχεδιαστικές παρεμβάσεις, η εξάτμιση έχει τροποποιηθεί σε στυλ Roadster, ενώ η σέλα προέρχεται από τη γκάμα των αξεσουάρ εμπορίου. Τα φλας έχουν αντικατασταθεί με αντίστοιχα της Kellermann και ο εμπρός LED προβολέας έχει ενσωματωθεί στο φέρινγκ. Η αρχική βαφή και οι γραμμές παραμένουν σε φέρινγκ και φτερά, με κάποιες πινελιές διαφοροποίησης στο στυλ της Kingston. Η ανάρτηση και το ρεζερβουάρ διατηρούνται από το αρχικό μοντέλο, συνολικά η μοτοσυκλέτα ενσαρκώνει ένα κλασικό art deco στυλ.

Advertisement

BMW R 18: Η βάση

Χάρη στη φιλική προς τις μετατροπές αρχιτεκτονική του, το R 18 είναι μία μοτοσυκλέτα που προορίζεται για customising. Οι ιστορικές καταβολές του είναι έντονες, θυμίζοντας –τεχνικά και οπτικά– διάσημα μοντέλα όπως το BMW R 5 και παραμένοντας επικεντρωμένο στην ουσία και στον “big boxer” κινητήρα: καθαρή τεχνολογία χωρίς περιττά στοιχεία.

Advertisement

Πληροφορίες για τον δημιουργό

Ο σχεδιαστής και αριστοτέχνης Dirk Oehlerking, πρώην αγωνιζόμενος, επιβεβαιώνει για μία ακόμα φορά με το project “Spirit of Passion” ότι όχι μόνο γνωρίζει άριστα την τέχνη του αλλά και ότι την υιοθετεί στη δουλειά του εδώ και 35 χρόνια. Για τον ίδιο, η διαδικασία σχεδίασης ξεκινά πολύ πριν βιδωθούν οι πρώτες βίδες ή γίνουν τα πρώτα σχέδια: «Αφιερώνω πολλή σκέψη και ενέργεια εκ των προτέρων. Οι μοτοσυκλέτες μου πάντα αποπνέουν ψυχή, γοητεία και χαρακτήρα. Είναι εξαιρετικά δείγματα και για αυτό απαιτούν ιδιαίτερη φροντίδα και προσοχή. Όταν βρίσκομαι σε φάση αναζήτησης στυλ, περνούν από το μυαλό μου αναρίθμητες εικόνες. Αφού επιλέξω, φτιάχνω το πρώτο σχέδιο με μολύβι και γόμα. Μετά συνεχίζω μέχρις ότου σιγουρευτώ ότι είναι ακριβώς αυτό που ζητούσα!».

Γεννημένος στο Αννόβερο, ο Oehlerking έχει ήδη δημιουργήσει τη δική του παράδοση στο customising μοτοσυκλετών της BMW. Περίπου 17 από τις custom εκδόσεις της μάρκας αποτελούν δικές του δημιουργίες, μεταξύ των οποίων η “Black Phantom” και η αδελφή της “White Phantom”. Τα δύο μοντέλα έθεσαν εντελώς νέα πρότυπα στη βιομηχανία την εποχή εκείνη. Ωστόσο, η μετατροπή του R 18 ήταν ένα καινούργιο εγχείρημα για τον Oehlerking: «Αυτό το project είναι το πιο εντυπωσιακό σε ολόκληρη την καριέρα μου. Σημαίνει πολλά για μένα, εάν όχι τα πάντα στην παρούσα φάση. Η εμπιστοσύνη που μου έδειξε η BMW Motorrad έχει τεράστια σημασία για μένα. Νιώθω πραγματικά ευγνώμων».

Δείτε ΟΛΕΣ τις τελευταίες ειδήσεις τη στιγμή που συμβαίνουν στο newsauto

Διαβάστε επίσης:

Αφιέρωμα νέα μοντέλα Scooter 300-750cc: Και τα 7 είναι υπέροχα!

Suzuki GSX-R1000R Legend Editions: 7 εκδόσεις GSX-R για 7 παγκόσμιους τίτλους!

Aprilia RSV4 & Tuono V4 MY2021: Αύξηση κυβισμού, νέα σχεδίαση και βελτιωμένα ηλεκτρονικά