Menu
Τιμές αυτοκινήτων | Live η κίνηση Τιμές Καυσίμων | COTY 2023

ΝΕΑ

Ξεχάστε ότι γνωρίζατε 130 χρόνια! Ανατρέπονται όλα στα αυτοκίνητα

  • Γιώργος Κ. Ανδρής (ga@newsauto.gr)

Τεράστιες αλλαγές σε εργοστάσια, αντιπροσωπείες, ιδιοκτησιακό καθεστώς αλλά και στις τιμές.

«Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων σπάνια έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με τόσο πολλές αλλαγές στην τεχνολογία και το επιχειρηματικό μοντέλο, από τις απαρχές της αυτοκινητοβιομηχανίας πριν από 130 χρόνια” αναφέρει χαρακτηριστικά η 22η ετήσια έρευναGlobal Automotive Executive Survey” της KPMG.

Ιπτάμενα ταξί, συνδρομητικά αυτοκίνητα, πανταχού παρόντες σταθμοί ταχύτατης φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, νεοεισερχόμενοι στον κλάδο από το big-tech, αυτές είναι κάποιες μόνο από τις εξελίξεις που μπορούμε να αναμένουμε τα επόμενα 10 χρόνια.

Παράλληλα οι συντάκτες της έκθεσης επισημαίνουν επίσης ότι: «Η σύγκλιση της τεχνολογίας και των αυτοκινητοβιομηχανιών οδηγεί σε νέες συμμαχίες και στην είσοδο νέων παικτών. Οι start-up εταιρείες αντλούν δισεκατομμύρια, ενώ τα στελέχη θεωρούν ότι θα εισέλθουν στην αγορά εταιρείες του κλάδου της τεχνολογίας».

Τα ευρήματα της έρευνας

Το 53% των ερωτηθέντων είναι βέβαιοι ότι η αυτοκινητοβιομηχανία θα δει πιο κερδοφόρα ανάπτυξη στα επόμενα πέντε χρόνια ωστόσο υπάρχει και ένα 38% που ανησυχεί για τις προοπτικές για κέρδη.

Τα υψηλόβαθμα στελέχη πλέον επιλέγονται με βάση τις ανοχές τους σε μεγάλες αναστατώσεις…

Η αισιοδοξία διαφέρει ανάλογα με τη χώρα, με τους Γερμανούς σε ποσοστό 49% να είναι σίγουροι για τις κερδοφόρες προοπτικές ενώ οι Αμερικανοί εμφανίζονται πιο σίγουροι σε ποσοστό 66%.

Σχεδόν 8 στα 10 στελέχη προβλέπουν θεμελιώδη αλλαγή στον τρόπο αγοράς των οχημάτων. Οι περισσότεροι ερωτηθέντες αναμένουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των αυτοκινήτων θα πωλούνται online έως το 2030. Επίσης το 75% εκτιμά ότι ποσοστό άνω του 40% του συνόλου των πωλήσεων θα πωλούνται απευθείας από το εργοστάσιο παρακάμπτοντας του αντιπροσώπους.

Τα αυτοκίνητα πιθανότατα θα παράγουν τεράστιες ποσότητες δεδομένων από τα οποία οι αυτοκινητοβιομηχανίες ενδέχεται να μπορούν να έχουν έσοδα. Μάλιστα 4 στα 10 στελέχη εκτιμούν ότι τα δεδομένα θα πωλούνται σε ασφαλιστικές εταιρείες!

Το 73% των ερωτηθέντων αναμένουν ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα έχουν φθάσει στην ισοτιμία κόστους με τα οχήματα με κινητήρες εσωτερικής καύσης έως το 2030. Επίσης το 2030 θα πωλούνται χωρίς κρατική επιδότηση το ίδιο έτος ωστόσο το 91% των στελεχών θέλουν να υπάρχουν οι επιδοτήσεις.

Ριζική αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των αυτοκινήτων αναμένουν τα στελέχη των εταιρειών με το 84% εξ αυτών να πιστεύουν ότι οι νέες μορφές ενοικίασης θα κυμανθούν στα επίπεδα των πωλήσεων και των χρονομισθώσεων έως το 2030.

Ωστόσο τα στελέχη έχουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με το είδος των εταιρειών που είναι πιο πιθανό να εκμεταλλεύονται αυτούς τους στόλους αυτοκινήτων. Έκπληξη αποτελεί η εκτίμηση ότι οι τεχνολογικές εταιρείες θα αναλάβουν την διαχείρισή τους και ακολουθούν οι εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων, οι εταιρείες logistics, οι αυτοκινητοβιομηχανίες, οι κρατικές εταιρείες συγκοινωνιών, οι εταιρείες Ταξί αλλά και εταιρείες car sharing.

Για τα chips καρδιοχτυπούν η αυτοκινητοβιομηχανία

Όσον αφορά τις βασικές ανησυχίες του κλάδου, τα στελέχη του ανησυχούν για μια σειρά ζητημάτων, που πλήττουν την εφοδιαστική αλυσίδα, μεταξύ των οποίων οι τιμές και η διαθεσιμότητα των ημιαγωγών, του χάλυβα, των σπάνιων γαιών και άλλων σπάνιων πρώτων υλών. Πάνω από το 50% των ερωτηθέντων εξέφρασαν «εξαιρετική» ή «μεγάλη ανησυχία» για την προμήθεια αυτών των υλικών.

Επιπλέον, σε ποσοστό 55% τα στελέχη ανησυχούν πολύ ή εξαιρετικά για την έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού. «Οι αυτοκινητοβιομηχανίες ανταγωνίζονται για ταλαντούχο δυναμικό, όχι μόνο μεταξύ τους, αλλά και με άλλους κλάδους. Πιθανόν να δούμε τα επόμενα χρόνια να παίρνει πολύ χρόνο στα στελέχη η αντιμετώπιση αυτών των κινδύνων» τονίζει η έρευνα.

Σε άνοδο η ηλεκτροκίνηση

Τα στελέχη του κλάδου αναμένουν εντυπωσιακή αύξηση του μεριδίου αγοράς των ηλεκτρικών οχημάτων, αν και δεν υπάρχει ομοφωνία για το σχετικό ποσοστό. Η δημοτικότητα των ηλεκτρικών οχημάτων ενδέχεται να εξαρτηθεί εν μέρει από σημαντικές επενδύσεις σε υποδομές ταχείας φόρτισης συνεχούς ρεύματος.

Σε ποσοστό 77% τα στελέχη αναμένουν ότι οι καταναλωτές θα απαιτούν χρόνους φόρτισης κάτω των 30 λεπτών όταν ταξιδεύουν. Οι περισσότεροι σταθμοί φόρτισης εν λειτουργία σήμερα χρειάζονται πάνω από τρεις ώρες.

Επίσης, σύμφωνα με την έρευνα, οι προσδοκίες για την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων βασίζονται στο κατά πόσο το κόστος των ηλεκτρικών οχημάτων θα καταστεί ανάλογο με το κόστος των οχημάτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης. Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι τα ηλεκτρικά οχήματα μπορούν να υιοθετηθούν ευρέως χωρίς κρατικές επιχορηγήσεις (77%), αλλά η πλειοψηφία συνεχίζει να στηρίζει τέτοια προγράμματα (91%).

Πιέστε εδώ για να διαβάσετε ολόκληρη την έρευνα της KPMG.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Το carpooling και το car sharing έρχονται στην Ελλάδα!
Ξεχάστε τα ιδιωτικά ΙΧ – Έρχονται το car sharing και το carpooling στην Ελλάδα!
VW: 1.000 ηλεκτρικά ΙΧ, Carsharing και αυτόνομη οδήγηση στην Αστυπάλαια

Δείτε ΟΛΕΣ τις τελευταίες ειδήσεις τη στιγμή που συμβαίνουν στο newsauto