Menu
Live η κίνηση | Τιμές Καυσίμων Podcasts | NewsAutoChoice

ΝΕΑ

VW: 1.000 ηλεκτρικά ΙΧ, Carsharing και αυτόνομη οδήγηση στην Αστυπάλαια

  • Γιώργος Κ. Ανδρής (ga@newsauto.gr)

Το ελληνικό νησί θα αποτελέσει το πρώτο Smart Green Island στον κόσμο με λύσεις έξυπνης κινητικότητας και παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ.

Ο Όμιλος Volkswagen και η Ελλάδα συμφώνησαν να δημιουργήσουν ένα πρωτοποριακό σύστημα κινητικότητας στο νησί της Αστυπάλαιας της Μεσογείου.

Για το σκοπό αυτό, το τρέχον σύστημα μεταφορών στο νησί θα μεταβεί σε ηλεκτρικά οχήματα τα οποία θα φορτίζονται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Μακροπρόθεσμα, η Αστυπάλαια θα γίνει ένα πρότυπο νησί που τα οχήματά της θα παράγουν μηδενικούς ρύπους. Για αυτό τον σκοπό υπεγράφη σήμερα ένα μνημόνιο συνεργασίας στην Αθήνα από τον Κωνσταντίνο Φραγκογιάννη, Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών και τον Dr. Herbert Diess, Διευθύνων Σύμβουλο του Ομίλου Volkswagen. Οι νέες υπηρεσίες κινητικότητας, όπως η κοινή χρήση οχημάτων ή το riding sharing θα βοηθήσουν στη μείωση και τη βελτιστοποίηση της κυκλοφορίας. Η ενέργεια θα παράγεται κυρίως από τοπικές πηγές πράσινης ενέργειας όπως η ηλιακή και η αιολική ενέργεια. Το έργο αρχικά θα διαρκέσει για έξι χρόνια.

Ο Dr. Herbert Diess, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Volkswagen, δήλωσε: «Η πολιτική, οι επιχειρήσεις και η κοινωνία έχουν κοινή ευθύνη για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής. Ο μακροπρόθεσμος στόχος μας είναι η κλιματική ουδέτερη κινητικότητα για όλους. Και με το έργο στην Αστυπάλαια θα διερευνήσουμε πώς να υλοποιήσουμε αυτό το όραμα σήμερα. Η ηλεκτρική και έξυπνη κινητικότητα θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής, συμβάλλοντας παράλληλα σε ένα ουδέτερο άνθρακα μέλλον ».

Ο Πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, είπε: «Πιστεύω ακράδαντα στις συνεργασίες. Οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να επιτύχουν μόνοι τους και ο ιδιωτικός τομέας δεν είναι η απάντηση σε κάθε ερώτηση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αυτή η φιλόδοξη προσπάθεια είναι το αποτέλεσμα της στενής συνεργασίας μεταξύ του ελληνικού κράτους και του ομίλου Volkswagen. Ένας παγκόσμιος ηγέτης στην αυτοκινητοβιομηχανία που στοχεύει να καταστήσει το στόλο των οχημάτων της με μηδενικούς ρύπους έως το 2050 έρχονται μαζί με ένα ευρωπαϊκό έθνος σε πλήρη κατάσταση μεταμόρφωσης.»

Ο Κωνσταντίνος Φραγκογιάννης, Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, δήλωσε: «Σήμερα είναι μια υπέροχη μέρα για την Αστυπάλαια, την Περιφέρεια Δωδεκανήσων, το Αιγαίο Πέλαγος και όλη την Ελλάδα. Σήμερα ξεκινάμε το πρώτο έργο «Smart Green Island» στη χώρα μας, το οποίο σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή στις προοπτικές μας. Οι ηλεκτρικές μεταφορές και ένα ολιστικό, πράσινο και βιώσιμο σχέδιο δράσης θα έχουν θετικό αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή των κατοίκων του νησιού. Σε συνδυασμό με ένα πρωτοποριακό σύστημα δημόσιων μεταφορών, μετατρέπουμε τις φουτουριστικές ιδέες σε πραγματικότητα. Σήμερα η Ελλάδα δείχνει ότι είναι έτοιμη να υιοθετήσει πρωτοποριακές, καινοτόμες και εμβληματικές επενδύσεις που οδηγούν την κοινωνία σε ένα άλλο επίπεδο σύνδεσης, έξυπνης βιωσιμότητας και έμφυτης χρηστικότητας.»

Ο κ. Αντώνης Μαυριδόγλου, Διευθύνων Σύμβουλος της Kosmocar, δήλωσε σχετικά: «Η απόφαση της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Volkswagen Group, να καταστήσουν την Αστυπάλαια ως το πρώτο νησί-πρότυπο της Ευρώπης, όπου η μετακίνηση θα είναι έξυπνη και φιλική για τους κατοίκους και τους επισκέπτες του, με ουδέτερο κλιματικό αποτύπωμα, είναι ιδιαίτερα  σημαντική για την χώρα μας και το Volkswagen Group. Εμείς στην Kosmocar, που για 50 χρόνια αντιπροσωπεύουμε την Volkswagen στην Ελλάδα, νιώθουμε περήφανοι για τη συμβολή μας σε αυτό το σημαντικό εγχείρημα.»

Στο επίκεντρο του έργου βρίσκεται ένα εντελώς νέο, προηγμένο σύστημα μεταφοράς με υπηρεσίες ψηφιακής κινητικότητας, συμπεριλαμβανομένης μιας πανίσχυρης υπηρεσίας όλο το χρόνο, που έχει σχεδιαστεί για να μεταφέρει την τρέχουσα πολύ περιορισμένη υπηρεσία τοπικών λεωφορείων σε ένα νέο επίπεδο. Μαζί με τους τοπικούς επιχειρηματίες, μέρος των παραδοσιακών επιχειρήσεων ενοικίασης οχημάτων θα μετατραπούν σε υπηρεσία κοινής χρήσης οχημάτων που προσφέρει ηλεκτρικά σκούτερ από τη μάρκα Seat και ηλεκτρονικά ποδήλατα του Ομίλου, καθώς και ηλεκτρικά αυτοκίνητα VW. Αυτό από μόνο του θα βοηθήσει στη σημαντική μείωση του στόλου των οχημάτων στο νησί. Συνολικά, περίπου 1.000 ηλεκτρικά οχήματα θα αντικαταστήσουν περίπου 1.500 οχήματα με κινητήρες καύσης. Η Volkswagen θα παρουσιάσει πολλά ηλεκτρικά μοντέλα τα επόμενα χρόνια, επιπλέον του μικρού αυτοκινήτου ID.3 1και το SUV ID.4 .

Πέραν των εταιρειών ενοικίασης αυτοκινήτων και δικύκλων ηλεκτρικά οχήματα θα προμηθευτούν και όλες οι Δημόσιες Υπηρεσίες όπως η Αστυνομία, Δήμος, Λιμενικό, κ.ά.

Η Volkswagen θα εγκαταστήσει τους φορτιστές Elli σε ολόκληρο το νησί για να εξασφαλίσει μια ολοκληρωμένη υποδομή φόρτισης με περίπου 230 ιδιωτικά και πολλά δημόσια σημεία φόρτισης.

Το έργο υποστηρίζεται έντονα από το ανεξάρτητο Συμβούλιο Αειφορίας της Volkswagen, καθώς χρησιμεύει ως προσχέδιο για τη στρατηγική για την μετάβαση στην πράσινη ανάπτυξη της Volkswagen. Ο Margo T. Oge, Μέλος του Συμβουλίου Αειφορίας και πρώην Διευθυντής του Γραφείου Μεταφοράς Ποιότητας του αέρα της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (EPA): «Η κλιματική αλλαγή αποτελεί υπαρξιακή απειλή για την ανθρωπότητα. Η ηλεκτρική κινητικότητα, σε συνδυασμό με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα συμβάλει στη μείωση των χειρότερων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Υπάρχει ένα ρητό του Αριστοτέλη: «Κατά τη διάρκεια των πιο σκοτεινών στιγμών μας πρέπει να επικεντρωθούμε για να δούμε το φως». Το έργο στην Αστυπάλαια είναι ένα φως στο σκοτάδι και θα δείξει το μέλλον της καθαρής κινητικότητας.»

Η Αστυπάλαια είναι ένα νησί στο νότιο Αιγαίο Πέλαγος που καλύπτει έκταση περίπου 100 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Έχει πληθυσμό περίπου 1.300 πολίτες και επισκέπτονται περίπου 72.000 τουρίστες κάθε χρόνο. Η Αστυπάλαια διαθέτει επί του παρόντος μόνο μια πολύ περιορισμένη συγκοινωνιακή υπηρεσία με δύο λεωφορεία που λειτουργούν μόνο σε σε μια μικρή περιοχή του νησιού. Προς το παρόν, η ζήτηση ενέργειας καλύπτεται σχεδόν εξ ολοκλήρου από πηγές ορυκτών καυσίμων. Το νησί φιλοδοξεί να γίνει πρωτοπόρος για τον αειφόρο τουρισμό τα επόμενα χρόνια και ως εκ τούτου υποστηρίζει τη βιώσιμη κινητικότητα. Η Ελληνική Δημοκρατία υποστηρίζει αυτόν τον μετασχηματισμό στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ενέργειας και Κλίματος.

Ο Όμιλος Volkswagen δεσμεύεται για τους στόχους της Συμφωνίας των Παρισίων. Ο Όμιλος στοχεύει να γίνει ουδέτερος ως προς το κλίμα έως το 2050 και έχει εκπονήσει τη στρατηγική βιωσιμότητας «goTOzero» για την επίτευξη αυτού του στόχου. Η μεγαλύτερη ηλεκτρική ώθηση στην αυτοκινητοβιομηχανία βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της στρατηγικής. Ο Όμιλος θα επενδύσει περίπου 33 δισεκατομμύρια ευρώ στην ηλεκτρική κινητικότητα τα επόμενα πέντε χρόνια και θα λανσάρει περίπου 75 νέα ηλεκτρικά μοντέλα έως το 2029. Το ID.3 της Volkswagen 1, που κυκλοφόρησε πρόσφατα, είναι το πρώτο από αυτά τα μοντέλα. Το έργο για την Αστυπάλαια αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της στρατηγικής «goTOzero» και πρόκειται να χρησιμεύσει ως προσχέδιο για την ολική απαλλαγή από τον άνθρακα για τον κλάδο της κινητικότητας. Κάτω από την ομπρέλα του Ομίλου Volkswagen, αρκετές μάρκες ασχολούνται με αυτήν την προσπάθεια – περιλαμβάνουν τις Volkswagen, SEAT, Volkswagen Commercial Vehicles, τον πάροχο ενεργειακών υπηρεσιών Elli και UMI Urban Mobility International με τη μάρκα We Share.

Διαβάστε επίσης:

Αποκάλυψη! Αυτά είναι τα χαμηλότερα Τέλη Κυκλοφορίας 2021

Ποιες χώρες θα διπλασιάσουν τα πρόστιμα για ταχύτητα στις πόλεις

Ουραγός η Ελλάδα στα σημεία φόρτισης ηλεκτρικών ΙΧ!

Δείτε ΟΛΕΣ τις τελευταίες ειδήσεις τη στιγμή που συμβαίνουν στο newsauto  

Οι υπόλοιπες ειδήσεις στο Πρώτο ΘΕΜΑ