Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Volvo EX30: Όλα όσα γνωρίζουμε για το μικρό ηλεκτρικό SUV

Ελλάδα 11:26
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Volvo EX30: Όλα όσα γνωρίζουμε για το μικρό ηλεκτρικό SUV

ΝΕΑ

Volvo EX30: Όλα όσα γνωρίζουμε για το μικρό ηλεκτρικό SUV

ΝΕΑ

Η Volvo επεκτείνει την ηλεκτρική της γκάμα αυτή τη φορά με ένα μικρό και σαφώς πιο προσιτό οικονομικά SUV.

Advertisement
Advertisement

H Volvo έχει βάλει στόχο τον πλήρη εξηλεκτρισμό της γκάμας της το αργότερο μέχρι το 2030. Και μέχρι τότε προγραμματίσει την παρουσίαση μιας σειράς νέων μοντέλων.

Και το πιο κρίσιμο από αυτά, από εμπορικής τουλάχιστον άποψης, είναι το επερχόμενο EX30, το μικρό SUV που θα δώσει ώθηση στις πωλήσεις τις εταιρίας σε ένα ευρύτερο κοινό.

Τοποθετημένο κάτω από το C40 και το XC40 Recharge, το νέο ηλεκτρικό μοντέλο αναμένεται να είναι το πιο προσιτό EV της σουηδικής αυτοκινητοβιομηχανίας.

Advertisement
Advertisement

Σχεδιαστικά αναμένεται να ακολουθήσει την μινιμαλιστική λογική της εταιρίας, που αποφεύγει τα φανταχτερά σχήματα και εστιάζει σε απλές και λιτές φόρμες. Θα είναι πάντως πιο νεανικό και μοντέρνο από τις υπάρχουσες προτάσεις της εταιρίας.

Η προσέγγιση θα είναι αυτή ενός μικρότερου σε διαστάσεις EX90, με εντυπωσιακή μάσκα και κάποιες πιο έντονες πτυχώσεις στο καπό και στα πλάγια του αμαξώματος. Στο πίσω μέρος θα υπάρχει μία ενιαία φωτιζόμενη μπάρα που καλύπτει όλο το πλάτος του αμαξώματος, με τα φωτιστικά σώματα να ανεβαίνουν έως ψηλά πάνω στο τζάμι της πίσω πόρτας.

Στο εσωτερικό θα δανείζεται πολλά στοιχεία από τα μεγαλύτερα μοντέλα της εταιρίας, με μία τεράστια οθόνη πολυμέσων τοποθετημένη κάθετα, και έναν μικρό ψηφιακό πίνακα οργάνων για τις απαραίτητες ενδείξεις. Η κεντρική κονσόλα είναι μία έξυπνη κατασκευή, καθώς δεν είναι σταθερή αλλά θα είναι συρόμενη με μεγάλο χώρο αποθήκευσης.

Advertisement

Ως προϊόν της Volvo θα κάνει μεγάλη χρήση ανακυκλωμένων υλικών, ενώ θα υπάρχουν όλες οι τυπικές ψηφιακές παροχές, με δυνατότητα over the air ενημερώσεων.

Το EX30 θα βασίζεται στην πλατφόρμα SEA της Geely, την οποία μοιράζεται με το Smart #1 και το Zeekr X. Μάλιστα θα γίνεται και εκτεταμένη χρήση αλουμινίου, έτσι ώστε να μειωθεί το βάρος και να αυξηθεί η αυτονομία.

Advertisement

Η Volvo έχει επίσης δώσει προτεραιότητα στα μέτρα παθητικής ασφάλειας στο EX30. Το SUV διαθέτει έναν στιβαρό κλωβό ασφαλείας, ενισχυμένες κολόνες και οροφή, μαζί με χάλυβα υψηλής αντοχής για τη διασφάλιση της ακεραιότητας της μπαταρίας.

Προς το παρόν δεν γνωρίζουμε πολλά για το ηλεκτρικό του υπόβαθρο, πέρα από το θα βασίζεται πάνω σε μία αρχιτεκτονική των 400V και θα μπορεί να φορτίζει στα 250 kW σε ταχυφορτιστή DC. Η στάνταρ εκδοχή θα έχει έναν κινητήρα στο πίσω μέρος, με 268 ίππους ενώ σε δεύτερη φάση θα υπάρξει και γρήγορη έκδοση με δύο κινητήρες και 422 ίππους.

Advertisement

Η μπαταρία που θα χρησιμοποιεί θα είναι μάλλον εκείνη του C40 Recharge των 69 kWh με αυτονομία που μάλλον θα ξεπερνά (και λόγω χαμηλότερου βάρους) τα 438 χιλιόμετρα που ανακοινώνει η εταιρία για το μεγαλύτερο μοντέλο.

Όλα αυτά θα επιβεβαιωθούν στην οριστική τους μορφή στις 7 Ιουνίου, όταν θα αποκαλυφθεί και επίσημα από την Volvo. Ενώ όπως έχουν ανακοινώσει οι Σουηδοί, οι προπαραγγελίες θα μπορούν να ξεκινήσουν αμέσως.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Γιατί καθυστερούν τα Volvo EX90 και Polestar 3;
Το Volvo EX30 προσέχει τους ποδηλάτες (+video)
Η Volvo πιστεύει στο υδρογόνο (+video)