Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Toyota Yaris Cross: Τεχνολογική και σχεδιαστική κυριαρχία στα μικρά SUV

Ελλάδα 16:54
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Toyota Yaris Cross: Τεχνολογική και σχεδιαστική κυριαρχία στα μικρά SUV

ΝΕΑ

Toyota Yaris Cross: Τεχνολογική και σχεδιαστική κυριαρχία στα μικρά SUV

ΝΕΑ

Mε εμφάνιση που καθηλώνει, με εξελιγμένη υβριδική τεχνολογία τελευταίας γενιάς, με κορυφαία ποιότητα και με δυνατότητα τετρακίνησης, το νέο Toyota Yaris Cross αλλάζει το τοπίο των compact SUV, φέρνοντας την τεχνογνωσία και τη μεγάλη παράδοση της ιαπωνικής εταιρίας στην πιο δυναμικά ανερχόμενη κατηγορία αυτοκινήτων στην Ευρώπη.

Advertisement
Advertisement

Αν υπάρχει ένας κατασκευαστής που έχει συνδέσει το όνομά του όσο κανένας άλλος με την ύπαρξη της κατηγορίας των SUV, αυτός δεν είναι άλλος από την Toyota. H ιαπωνική εταιρία που μέσα από το πρωτοποριακό RAV4 δημιούργησε ουσιαστικά μία ολόκληρη γενιά μοντέλων και καθόρισε την κυρίαρχη τάση της σύγχρονης αυτοκίνησης , μπαίνει δυναμικά και στα compact SUV. Μία κατηγορία που είναι η πλέον ανερχόμενη σε όλες τις αγορές της Ευρώπης, και για την οποία η Toyota με το νέο Yaris Cross έβαλε τα δυνατά της ώστε να παρουσιάσει ένα μοντέλο που να συγκεντρώνει όλη την μεγάλη κληρονομιά της Toyota σε ένα πολύ δυναμικό σύνολο υψηλής αισθητικής και κορυφαίας τεχνολογίας.

Σχεδιασμένο και μελετημένο στην Ευρώπη και για την Ευρώπη, κατασκευάζεται στο εργοστάσιο της εταιρίας στη Γαλλία. Και είναι το δεύτερο μοντέλο της Toyota που βασίζεται στην πλατφόρμα GA-B, ακολουθώντας την σχεδιαστική φιλοσοφία “big-small”, η οποία σημαίνει μικρές εξωτερικές διαστάσεις με κορυφαίους χώρους στο εσωτερικό και το πορτμπαγκάζ. Εκτός αυτού, η συγκεκριμένη πλατφόρμα εξασφαλίζει ένα πολύ υψηλό επίπεδο ακαμψίας κάτι που αντανακλά στην οδική συμπεριφορά του νέου Toyota Yaris Cross αλλά και στην ποιότητα και την ασφάλεια που παρέχει στους επιβάτες του.

Advertisement
Advertisement

Το μέγεθός του το φέρνει στην καρδιά της κατηγορίας των compact SUV με το μήκος του να φθάνει στα 4,18 μέτρα και το μεταξόνιο να είναι στα 2,56 μέτρα, ίδιο ακριβώς με αυτό του απλού Yaris. Με αυτό τον τρόπο το νέο Yaris Cross είναι ένα ιδιαίτερα ευέλικτο και εύκολο στην χρήση αστικό SUV, το οποίο μπορεί να είναι εξίσου απολαυστικό τόσο στα ασφυκτικά όρια της πόλης όσο και στο ταξίδι στον αυτοκινητόδρομο, ως το ένα και μοναδικό όχημα μίας μικρής οικογένειας.

Η απόσταση από το έδαφος είναι 30 mm μεγαλύτερη από το απλό Yaris και το μικρό SUV είναι πιο ψηλό και πιο φαρδύ συνολικά – κατά 90 και 20 mm αντίστοιχα. Ως γνήσιο τέκνο της μεγάλης παράδοσης της Toyota στα SUV έχει δοθεί μεγάλη έμφαση στην πρακτικότητα και την ευελιξία. Για παράδειγμα, η πίσω πόρτα ανοίγει ηλεκτρικά με την κίνηση του ποδιού ενώ υπάρχει και δυνατότητα αναδίπλωσης των πίσω καθισμάτων κατά 40:20:40. Υπάρχουν επίσης και οι έξυπνες λύσεις Smart Cargo για τον χώρο αποσκευών των 390 λίτρων, με πρακτικά χωρίσματα και ένα ευέλικτο σύστημα ιμάντων για να ασφαλίζουν τα αντικείμενα.

Για την αισθητική του εντυπωσιακού όσο και δυναμικού αμαξώματος επιστρατεύτηκαν σχεδιαστές της εταιρίας από την Ευρώπη και την Ιαπωνία. Από τα αρχικά στάδια ήταν ξεκάθαρο ότι θα επρόκειτο για ένα αυτοκίνητο σχεδιασμένο με βάση τις ανάγκες του Ευρωπαίου καταναλωτή και έτσι η κεντρική ιδέα πίσω από την τελική εικόνα του νέου Yaris Cross έχει να κάνει με μία πολύ κομψή όσο και στιβαρή παρουσία. Το νέο Yaris Cross διατηρεί το σχεδιαστικό DNA της Toyota, όντας άμεσα αναγνωρίσιμο ως μέλος της μεγάλης οικογένειας των SUV της εταιρίας, ξεχειλίζοντας από σχεδιαστική αυτοπεποίθηση και ισχυρή προσωπικότητα.

Advertisement

Οι ισορροπημένες αναλογίες του αμαξώματος τονίζονται από την πολύ ξεχωριστή μάσκα, και την μεγάλη απόσταση από το έδαφος, η οποία ενισχύεται ακόμα περισσότερο από τους μεγάλους τροχούς των 18 ιντσών. Το πίσω μέρος έχει και αυτό μερικές πολύ ιδιαίτερες λεπτομέρειες, όπως για παράδειγμα τα εντυπωσιακά φώτα τα οποία είναι τοποθετημένα στις άκρες και κάτω από μία ενιαία επιφάνεια, δημιουργώντας έτσι την εντύπωση ενός πιο μεγάλου αυτοκινήτου με πιο πληθωρική παρουσία στο δρόμο.

Advertisement

Την αίσθηση μεγαλύτερου και πολύ ακριβότερου αυτοκινήτου την ενισχύει ακόμα περισσότερο η εικόνα που αντικρίζει κανείς στο σαλόνι. Η γνώριμη ελκυστική σχεδίαση του απλού Yaris και η κορυφαία ποιότητα κατασκευής αποτελούν και εδώ τα βασικά συστατικά ενός χώρου μοναδικής άνεσης και πολιτισμένης ατμόσφαιρας. Στην περίπτωση όμως του νέου Yaris Cross υπάρχουν και πολλά νέα στοιχεία. Όπως για παράδειγμα το πιο προηγμένο σύστημα πολυμέσων και συνδεσιμότητας έως σήμερα, Toyota Smart Connect, το οποίο κάνει την πρεμιέρα του με το νέο Yaris Cross. H υψηλής ανάλυσης οθόνη 9,0’’ με ασύρματη σύνδεση Android Auto και Apple CarPlay δεν είναι απλά πιο διαισθητική στη χρήση, αλλά χάρη στο συνδεδεμένο με cloud σύστημα πλοήγησης το οποίο λαμβάνει πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο, οι διαδρομές γίνονται πιο άνετες. Μπορεί επίσης να συνδεθεί και το κινητό για επικοινωνία με τις αγαπημένες εφαρμογές του χρήστη ή για την χρήση της υπηρεσίας ΜyT.

Ο εξοπλισμός βρίσκεται σε κορυφαία επίπεδα για τα δεδομένα της κατηγορίας, με το πακέτο συστημάτων ασφάλειας και υποβοήθησης Toyota Safety Sense να είναι στάνταρ ήδη από τη βασική έκδοση. Στη χώρα μας το νέο Toyota Yaris Cross διατίθεται σε έξι εκδόσεις εξοπλισμού, Αctive, Active Plus, Style, Elegant, την πιο περιπετειώδη Adventure και την Premiere Edition η οποία θα διατίθεται για ένα χρονικό διάστημα στην πρώτη φάση του λανσαρίσματος του αυτοκινήτου.

Ακολουθώντας την μεγάλη κληρονομιά της Toyota, το νέο Yaris Cross έχει στο μηχανολογικό του υπόβαθρο δύο βασικά χαρακτηριστικά που το φέρνουν σε ιδιαίτερα πλεονεκτική θέση για την κατηγορία. Το πρώτο από αυτά είναι η υβριδική τεχνολογία, ένας τομέας στον οποίο η ιαπωνική εταιρία βρίσκεται στην πρωτοπορία εδώ και πάνω από είκοσι χρόνια, έχοντας πλέον φθάσει στην τέταρτη και πιο ολοκληρωμένη γενιά του συστήματός της.

Advertisement

Το νέο Yaris Cross είναι από τα πρώτα μοντέλα που υιοθετούν το τελευταίο υβριδικό σύστημα με τον ολοκαίνουργιο κινητήρα των 1,5 λίτρων της Toyota το οποίο έχει εξελιχθεί από τα μεγαλύτερα σύνολα των 2.000 και 2.500 κυβικών. Το σύστημα αυτό λοιπόν αποτελείται από ένα νέο βενζινοκινητήρα 1.5 λίτρων που λειτουργεί με τον κύκλο Atkinson, έχοντας δεχτεί αρκετές βελτιώσεις για μείωση των εσωτερικών τριβών και μηχανικών απωλειών και βελτιστοποίηση της ταχύτητας καύσης. Το αποτέλεσμα είναι υψηλή ροπή στις χαμηλές στροφές και εξαιρετική οικονομία καυσίμου.

Η θερμική απόδοση του κινητήρα φτάνει το 40%, υπερέχοντας ακόμα και σε σχέση με εφάμιλλους κινητήρες diesel, κάτι που οδηγεί σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα κατανάλωσης, μόλις 4.2 lt/100km και 103 gr/km εκπομπών CO2 . Η ισχύς που αποδίδει το νέο hybrid electric σύστημα της Toyota φθάνει στους 116 ίππους εξασφαλίζοντας πολύ καλές επιδόσεις στο νέο Yaris Cross και έναν ιδιαίτερα άνετο και πολιτισμένο χαρακτήρα στις καθημερινές μετακινήσεις χάρη και στον συνδυασμό του με το αυτόματο κιβώτιο e-CVT.

To δεύτερο στοιχείο που ξεχωρίζει το νέο Yaris Cross από τον ανταγωνισμό του είναι ότι διατίθεται και με τετρακίνηση. Κάτι που δεν συνηθίζεται στην κατηγορία και δείχνει την ξεκάθαρα την αφοσίωση της Toyota στο να δημιουργεί αυτοκίνητα που ξεχωρίζουν και έχουν πάντα κάτι παραπάνω να προσφέρουν από τον ανταγωνισμό της. Το ευφυές σύστημα τετρακίνησης AWD-i έχει σημαντικά πλεονεκτήματα στην καθημερινή οδήγηση σε κακές συνθήκες και σε επιφάνειες με χαμηλό συντελεστή τριβής.

Ως ηλεκτρικό, είναι μικρότερο σε διαστάσεις και ελαφρύτερο από τα αντίστοιχα μηχανικά συστήματα AWD, κάτι που βοηθά το Yaris Cross Hybrid AWD-i να πετυχαίνει χαμηλότερα επίπεδα κατανάλωσης και εκπομπών CO2 από οποιονδήποτε all-wheel drive ανταγωνιστή του στην κατηγορία B-SUV. Το σύστημα κατανέμει τη ροπή στον πίσω άξονα κατά την εκκίνηση και την επιτάχυνση. Σε κανονικές συνθήκες, το Yaris Cross χρησιμοποιεί εμπρόσθια κίνηση (FWD), αλλά όταν ανιχνεύονται συνθήκες χαμηλού συντελεστή πρόσφυσης, ενεργοποιείται αυτόματα η τετρακίνηση.

Όλα τα παραπάνω δείχνουν ξεκάθαρα ότι η Toyota με το νέο Yaris Cross στοχεύει κατευθείαν στην κορυφή της κατηγορίας, συνδυάζοντας ένα πολύ ξεχωριστό σε αισθητική αμάξωμα, με κορυφαία πρακτικότητα και με μοναδικά για την κατηγορία τεχνολογικά στοιχεία, όπως η υβριδική διάταξη αλλά και η ευφυής τετρακίνηση. Με την ιδιαίτερα ελκυστική τιμολογιακή πολιτική (η τιμή της βασικής έκδοσης ξεκινά από τις 16.800 ευρώ) και τις μεγάλες εγγυήσεις μαζί με την πλήρη υποστήριξη που παρέχει στους πελάτες της η ελληνική αντιπροσωπεία της Toyota, δεν μένει καμία αμφιβολία ότι το νέο Yaris Cross ήρθε για να αποτελέσει τον κυρίαρχο της κατηγορίας του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Toyota Yaris Cross: Οι τιμές πώλησης στην Ελλάδα
Η Toyota αποκάλυψε το Yaris Cross Adventure
Video: Κάθε λεπτομέρεια του Toyota Yaris Cross