Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Toyota RAV4: Στιλ και τεχνολογία για το απόλυτο SUV

Ελλάδα 12:37
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Toyota RAV4: Στιλ και τεχνολογία για το απόλυτο SUV

ΝΕΑ

Toyota RAV4: Στιλ και τεχνολογία για το απόλυτο SUV

ΝΕΑ

Το αυτοκίνητο που άλλαξε την παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία και δημιούργησε το δικό του θρύλο συνεχίζει και στη νέα του γενιά να πρωταγωνιστεί. Το καινούργιο Toyota RAV4 παραμένει ένας αδιαμφισβήτητος πρωταγωνιστής των εξελίξεων στα SUV, όντας πλέον στην απόλυτη τεχνολογική και σχεδιαστική κορύφωσή του.

Advertisement
Advertisement

Ήταν στα μέσα της δεκαετίας του 1990 όταν η Toyota, σε μία έκρηξη φαντασίας και βιομηχανικής έμπνευσης, παρουσίασε ένα πρωτοποριακό αυτοκίνητο που άφησε το σύνολο της αυτοκινητοβιομηχανίας άναυδο. Η ιδέα πίσω από το πρώτο RAV4 ήταν τόσο ελκυστική και μπροστά από την εποχή της, που αγκαλιάστηκε αμέσως και μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα έφερε τεράστιες αλλαγές στις επιλογές του κοινού και τις κατασκευαστικές προτεραιότητες της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας. Υπήρξε το όχημα που ξεκίνησε την καθιέρωση των SUV και μας οδήγησε στη σημερινή εικόνα όπου τα αυτοκίνητα αυτής της κατηγορίας κυριαρχούν σε όλες τις αγορές του κόσμου.

Εκείνο το ανήσυχο πνεύμα του RAV4 της πρώτης γενιάς ακολούθησε το SUV της Toyota όλα αυτά τα 27 και πλέον χρόνια και τις πάνω από 10 εκατομμύρια πωλήσεις παγκοσμίως. Και φθάνουμε σήμερα, στην πιο πρόσφατη γενιά του, στην οποία έχει ωριμάσει και έχει αποκτήσει ένα τεχνολογικό υπόβαθρο που το φέρνει στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων στην κατηγορία του. Το νέο RAV4 σχεδιάστηκε για να συναρπάζει τόσο σε όψη όσο και σε οδηγική απόλαυση. Η πρωτοποριακή self-charging hybrid τεχνολογία του εξασφαλίζει τα πλεονεκτήματα της ηλεκτρικής κίνησης χωρίς το άγχος της φόρτισης, ενώ χάρη στο μεγάλο και ευρύχωρο εσωτερικό του, μπορεί να μεταφέρει τους επιβάτες του με άνεση και ασφάλεια σε κάθε είδους δρόμο. Από τις αστικές μετακινήσεις έως τις μακρινές εκδρομές, πέρα και αρκετά μακριά από εκεί που τελειώνει η άσφαλτος.

Advertisement
Advertisement

Στην πέμπτη πλέον γενιά του το RAV4 βρίσκεται στην απόλυτη σχεδιαστική του ωριμότητα, διαθέτοντας μία ισχυρή παρουσία στον δρόμο που εντυπωσιάζει και αρέσει πολύ. Δυναμικό και επιβλητικό, ξεχωρίζει από τους πολύ κομψούς προβολείς LED, το πολύ ξεχωριστό προφίλ με τις τολμηρές γραμμές αλλά και τα εξίσου ιδιαίτερα πίσω LED φώτα, τα οποία ολοκληρώνουν ένα σύνολο εκλεπτυσμένης σχεδιαστικής κυριαρχίας. Το σαλόνι του χαρακτηρίζεται από τις παραδοσιακές αξίες της Toyota, διαθέτοντας κορυφαία ποιότητα κατασκευής, άψογη εργονομία και έναν διακριτικό σχεδιασμό ο οποίος εστιάζει περισσότερο στην άνεση του οδηγού. Όπως είναι φυσικό υπάρχει μία στροφή προς ένα πιο ψηφιακό περιβάλλον, που εντοπίζεται κυρίως στον ψηφιακό πίνακα οργάνων αλλά και στην μεγάλη και υψηλής ανάλυσης οθόνη του infotainment. Ενώ ένα ακόμα δυνατό στοιχείο του νέου RAV4 είναι οι κορυφαίοι για την κατηγορία του χώροι για τους επιβάτες και το τεράστιο πορτμπαγκάζ, το οποίο έχει χωρητικότητα 580 λίτρων και ένα κανονικό σχήμα ώστε να αξιοποιείται στο μέγιστο βαθμό.

Όσο για τον εξοπλισμό, η Toyota τοποθετεί σε όλα της τα υβριδικά μοντέλα στάνταρ την “ομπρέλα” συστημάτων ασφάλειας και υποβοήθησης Safety Sense, που αποτελείται από το σύστημα Υποβοήθησης Yποβοήθησης Διατήρησης Λωρίδας (Lane Trace Assist), Full-range Adaptive Cruise Control, Σύστημα Ειδοποίησης Αλλαγής Λωρίδας με Έλεγχο Διεύθυνσης (Lane Departure Alert), Σύστημα Αυτόματης Λειτουργίας Προβολέων (Automatic High Beam), Σύστημα Αναγνώρισης Σημάτων Κυκλοφορίας (Road Sign Assist), Σύστημα Αποφυγής Πρόσκρουσης (Pre-Collision System).

Advertisement

Το νέο RAV4 βασίζεται πάνω στην εξελιγμένη πλατφόρμα GA-K με αυξημένη στρεπτική ακαμψία και χαμηλότερο κέντρο βάρους. Συνδυάζεται με ιδιαίτερα σύγχρονες αναρτήσεις που περιλαμβάνουν διπλά ψαλίδια στον πίσω άξονα, κάτι που σε συνδυασμό με το βελτιωμένο σύστημα διεύθυνσης και τα αναβαθμισμένα φρένα δημιουργούν ένα ιδιαίτερα ευχάριστο και πολύ ασφαλές οδηγικά αυτοκίνητο. Που χαρακτηρίζεται από τα υψηλά επίπεδα άνεσης στο ταξίδι στον αυτοκινητόδρομο όπου και η εξαιρετική αεροδυναμική κρατά τους θορύβους χαμηλά ενώ εκτός ασφάλτου η μοναδική λειτουργία της ανάρτησης και η μεγάλη απόσταση από το έδαφος συντηρούν την μεγάλη παράδοση της Toyota στην δημιουργία των πιο ικανών SUV σε κάθε κατηγορία.

Σε ό,τι αφορά τους κινητήρες, υπάρχουν πλέον τρεις επιλογές. Η πρώτη είναι ο δίλιτρος τετρακύλινδρος βενζίνης των 175 ίππων ο οποίος συνδυάζεται τόσο με μηχανικό κιβώτιο έξι σχέσεων όσο και με αυτόματο CVT. Η κατανάλωση φτάνει στα 7,0 lt/100 km, ενώ οι εκπομπές CO2 είναι 158 gr/km. H δεύτερη επιλογή ενσωματώνει το πρωτοποριακό όσο και κλασικό υβριδικό σύστημα της Toyota, το οποίο βρίσκεται πλέον στην τέταρτη και πιο εξελιγμένη γενιά του. Η συνδυαστική ισχύς του βενζινοκινητήρα των 2,5 λίτρων και του ηλεκτροκινητήρα (δύο στην περίπτωση της τετρακίνητης έκδοσης) φτάνει τους 222 ίππους με την κατανάλωση να βρίσκεται στα 5,7 lt/100 km και τις εκπομπές CO2 στα 128 gr/km.

Advertisement

Η ισχύς μεταδίδεται μέσω ενός εξελιγμένου κιβωτίου e-CVT με σημαντικά βελτιωμένα χαρακτηριστικά λειτουργίας , μειωμένες απώλειες κατά 25% και προσαρμοσμένο στα νέα δεδομένα του εξελιγμένου υβριδικού συστήματος. Χάρη στη νέα κεντρική μονάδα ελέγχου AWD Intergated Management (AIM) με πολύ εξελιγμένες δυνατότητες παραμετροποίησης της λειτουργίας διαφόρων υποσυστημάτων του αυτοκινήτου, οι δύο ηλεκτροκινητήρες μπορούν να αλλάζουν την κατανομή της ροπής από 100:0 έως 20:80 εμπρός-πίσω, ανάλογα με τις συνθήκες και την κατάσταση του δρόμου στην οποία κινείται το αυτοκίνητο.

Η μπαταρία είναι νικελίου υδριδίου χωρητικότητας 6,5 Ah, είναι κατά 11% πιο ελαφριά και πιο κόμπακτ από εκείνη της προηγούμενης γενιάς RAV4 Hybrid και είναι έξυπνα τοποθετημένη κάτω από το δάπεδο στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου. Το υβριδικό σύστημα διαθέτει τέσσερα προγράμματα οδήγησης, το Normal, το Eco, το EV Mode (για καθαρά ηλεκτρική λειτουργία) και το Trail το οποίο κάνει χρήση ενός ηλεκτρονικού μπλοκέ διαφορικού που είναι τοποθετημένο στο κέντρο και αυξάνει τις ικανότητες του αυτοκινήτου εκτός δρόμου. Παρέχεται επίσης και σύστημα ανάκτησης της ενέργειας μέσω της πέδησης, το οποίο φορτίζει την μπαταρία κατά τη διάρκεια του φρεναρίσματος. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η Toyota προσφέρει έως 11 χρόνια εγγύηση αποκλειστικά για την υβριδική μπαταρία και την 6ετή πλήρη εγγύηση που απολαμβάνει κάθε όχημα της εταιρίας, για τα βασικά μέρη του αυτοκινήτου.

Advertisement

Πρόσφατα, στην γκάμα του νέου RAV4 προστέθηκε και η plug-in υβριδική του έκδοση, η τρίτη επιλογή που προαναφέραμε, η οποία έρχεται να αναβαθμίσει συνολικά την παρουσία του μοντέλου στο σύγχρονο τοπίο της ηλεκτροκίνησης. Πρόκειται για τη ναυαρχίδα της γκάμας του RAV4 με το σύστημα να αποτελείται από τον βενζινοκινητήρα των 2,5 λίτρων και έναν ηλεκτροκινητήρα, με συνδυαστική ισχύ που φθάνει στους 306 ίππους, οι οποίοι παρέχουν εξαιρετικές επιδόσεις (0-100 σε 6,0 δευτερόλεπτα). Η ηλεκτρική αυτονομία φθάνει έως και τα 75 χιλιόμετρα, ενώ η κατανάλωση είναι μόλις 1 lt/100 km και οι εκπομπές CO2 στα 22 gr/km. Η μπαταρία του φορτίζει σε λιγότερο από 2,5 ώρες, ενώ εφοδιάζεται στάνταρ με την έξυπνη τετρακίνηση τελευταίας γενιάς της Toyota.

Από όλα τα παραπάνω προκύπτει ότι η Toyota όχι απλά δεν επαναπαύεται στις δάφνες της και την μεγάλη ιστορία ενός μοντέλου το οποίο άλλαξε την ροή της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας, αλλά διαρκώς προσπαθεί και επιτυγχάνει το RAV4 να παραμένει ο πρωταγωνιστής στην κατηγορία του. Διαθέτοντας πλέον μία ιδιαίτερα μεγάλη γκάμα επιλογών σε κινητήρες και συστήματα μετάδοσης και διατηρώντας τις βασικές αξίες της Toyota όπως είναι η κορυφαία ποιότητα και η μοναδική αξιοπιστία, το νέο RAV4 συνεχίζει σε μία ακόμα γενιά του να είναι το αυτοκίνητο που δείχνει τον δρόμο και ορίζει τις εξελίξεις στην κατηγορία των SUV.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Test: Toyota RAV4 2.5 lt. Hybrid AWD-i
Toyota RAV4 Plug-in Hybrid με 306 ίππους και κατανάλωση 1 lt/100 χλμ
10 εκατομμύρια πωλήσεις για το Toyota RAV4