Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Toyota RAV4 PHEV: Η κορυφαία επιλογή στα plug-in υβριδικά SUV

Ελλάδα 4:50
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Toyota RAV4 PHEV: Η κορυφαία επιλογή στα plug-in υβριδικά SUV

ΝΕΑ

Toyota RAV4 PHEV: Η κορυφαία επιλογή στα plug-in υβριδικά SUV

ΝΕΑ

Με απόδοση 306 ίππων, εξαιρετικές επιδόσεις, κατανάλωση μόλις 1 λτ/100 χλμ, και ένα πρωτοποριακό plug-in υβριδικό σύστημα με εξελιγμένη τετρακίνηση, το Toyota RAV4 PHEV αποτελεί την απόλυτη επιλογή για ένα κορυφαίο SUV με premium χαρακτηριστικά και οικολογικό προφίλ.

Advertisement
Advertisement

Στο νέο RAV4 με το plug-in υβριδικό σύστημα συναντώνται δύο από τις πιο πρωτοποριακές και πιο επιδραστικές εμπνεύσεις της Τoyota στην ιστορία της αυτοκίνησης. Από την μια η εμφάνιση του αρχέτυπου SUV ευρείας κυκλοφορίας με την εμφάνιση του RAV4 πρώτης γενιάς στα μέσα της δεκαετίας του 90.

Και από την άλλη η εμπορική εφαρμογή των υβριδικών συστημάτων στα τέλη της ίδιας δεκαετίας, που άνοιξε ένα εντελώς νέο κεφάλαιο στην παραγωγή αυτοκινήτων με οικολογικό προφίλ και χαμηλή κατανάλωση καυσίμου.

Δύο και πλέον δεκαετίες αργότερα, η Toyota έχει εδραιώσει την θέση της και στις δύο αυτές καινοτόμες ιδέες, όντας παράλληλα και η εταιρία που κυριαρχεί σε πωλήσεις σε όλο τον κόσμο αλλά και στην χώρα μας. Και με το νέο RAV4 PHEV ανοίγει ένα εντελώς νέο κεφάλαιο, παραμένοντας ο πρωταγωνιστής των εξελίξεων στα σύγχρονα SUV με plug-in υβριδική τεχνολογία.

Advertisement
Advertisement

Έχοντας πίσω της αυτή την ιδιαίτερα αξιόπιστη και επιτυχημένη παρακαταθήκη σε υβριδικά συστήματα, η Τoyota περνά στο επόμενο στάδιο, δημιουργώντας το πρώτο plug-in υβριδικό της γκάμας της, με στοιχεία και χαρακτηριστικά που το κατατάσσουν στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων της κατηγορίας του.

Για να το επιτύχουν αυτό, οι μηχανικοί της εταιρίας δημιούργησαν ένα κορυφαίο τεχνολογικό σύνολο με ψαγμένες λύσεις και έμφαση στην υψηλή απόδοση και σε κάποια μοναδικά χαρακτηριστικά. Στο κέντρο του υβριδικού αυτού συστήματος βρίσκεται ένας κινητήρας εσωτερικής καύσης των 2,5 λίτρων ο οποίος ακολουθεί το πρότυπο της Toyota και λειτουργεί στον πιο αποδοτικό κύκλο Atkinson που εξασφαλίζει μεγαλύτερη οικονομία σε καύσιμο.

Advertisement

Ο κινητήρας αυτός συνδυάζεται με δύο ηλεκτροκινητήρες, έναν εμπρός στα 134 kW και έναν πίσω στα 40 kW, με την συνδυαστική ισχύ του συστήματος να φθάνει στην κορυφαία τιμή των 306 ίππων. Χάρη σε αυτή την ισχύ, το Toyota RAV4 PHEV εμφανίζει εξαιρετικές επιδόσεις για τα δεδομένα της κατηγορίας του, με το 0-100 χλμ/ώρα να γίνεται σε μόλις 6 δευτερόλεπτα.

Η διαφοροποίηση της Toyota από τον ανταγωνισμό εστιάζεται στο ότι η μπαταρία που συνοδεύει το υβριδικό σύστημα είναι αρκετά μεγάλη για PHEV αυτοκίνητο, έχοντας χωρητικότητα που φθάνει τις 18,1 kWh. Με βάση αυτή την μπαταρία, το RAV4 PHEV μπορεί να καλύψει 75 χιλιόμετρα σε ηλεκτρική αυτονομία (ή 98 σε αστικό κύκλο με βάση το πρότυπο WLTP).

Advertisement

H φόρτιση της μπαταρίας γίνεται σε περίπου 7,5 ώρες σε οικιακή πρίζα ή 2,5 ώρες σε wallbox. Ιδιαίτερα εξελιγμένη είναι και η λειτουργία του υβριδικού συστήματος χάρη στην χρήση προηγμένων ηλεκτρονικών μέσων ελέγχου.

Το αυτοκίνητο κινείται βασικά ως ηλεκτρικό, με την μπαταρία να παρέχει ρεύμα μέχρι την ταχύτητα των 135 χλμ/ώρα. Από εκεί και πάνω μπαίνει σε υβριδική λειτουργία, καλύπτοντας αποστάσεις με εξαιρετικά χαμηλή κατανάλωση και χωρίς το άγχος της φόρτισης που χαρακτηρίζει ένα αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο.

Advertisement

Η υβριδική διάταξη του Toyota RAV4 PHEV διαθέτει τέσσερα προγράμματα λειτουργίας: ΕV (αποκλειστικά ηλεκτρικό), HV (υβριδικό), Αυτόματη εναλλαγή μεταξύ ηλεκτρικού και υβριδικού και πρόγραμμα για την φόρτιση της μπαταρίας μέσω του κινητήρα.

Η κατανάλωση που ανακοινώνει η εταιρία αγγίζει την κορυφαία τιμή του 1 λίτρου/100 χλμ. με βάση WLTP ενώ και οι ρύποι είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα, μόλις 22 γρ/χλμ CO2.

Η ύπαρξη ηλεκτροκινητήρα και στον πίσω άξονα προσδίδει στο RAV4 PHEV χαρακτηριστικά τετρακίνησης, μέσω του ιδιαίτερα προηγμένου συστήματος AWD-i της Toyota. Ένα σύστημα με κορυφαία χαρακτηριστικά απόδοσης και ικανότητα κατανομής της ισχύος ανάμεσα στους δύο άξονες σε πραγματικό χρόνο, κάτι που εξασφαλίζει στο RAV4 PHEV μοναδικές εκτός δρόμου δυνατότητες.

Το σύστημα αυτό διαθέτει και λειτουργία με την ονομασία “Trail Mode” μέσω της οποίας “κλειδώνει” με ηλεκτρονικό τρόπο το πίσω διαφορικό έτσι ώστε το RAV4 PHEV να μπορεί να ανταποκριθεί και στα πιο δύσκολα off road περάσματα.

Μαζί με το σύστημα τετρακίνησης υπάρχουν και τρία προγράμματα οδήγησης, “Normal”, “Eco”, και “Sport”, τα οποία αλλάζουν τα χαρακτηριστικά οδήγησης του αυτοκινήτου ανάλογα με τις συνθήκες του δρόμου και τις διαθέσεις του οδηγού.

Η Toyota, πιστή στην παράδοση της αξιοπιστίας και της ποιότητας των αυτοκινήτων της, έδωσε τεράστια έμφαση στην υλοποίηση του υβριδικού συστήματος και των περιφερειακών συστημάτων. Έτσι υπάρχει ένα νέο αυτόματο κιβώτιο με πιο άμεση απόκριση και λιγότερες τριβές και μηχανικούς θορύβους.

Η μπαταρία έχει τοποθετηθεί με ιδιαίτερα μελετημένο τρόπο ώστε να μην στερεί χώρο από τους επιβάτες και να έχει κορυφαία επίπεδα ασφάλειας στην λειτουργία της.

Σε όλο αυτό το εξαιρετικό μηχανολογικό σύνολο, οι άνθρωποι της Toyota φρόντισαν να προσθέσουν ένα ιδιαίτερα εξελιγμένο πακέτο ηχομόνωσης έτσι ώστε να περιορίζονται στο ελάχιστο οι θόρυβοι που φθάνουν στο σαλόνι των επιβατών.

Εκτός από το κορυφαίο υβριδικό υπόβαθρό του, το νέο RAV4 PHEV παραμένει μία ηγετική παρουσία στην κατηγορία του σε ότι αφορά την σχεδίαση και τις παροχές σε χώρους και τεχνολογία για τον σύγχρονο καταναλωτή.

Πρόκειται για ένα εντυπωσιακή σε εμφάνιση αυτοκίνητο, με επιβλητική παρουσία, σωστά μελετημένους όγκους και δυναμική παρουσία στον δρόμο. Η σχεδίαση με τις ακμές και τις γωνίες είναι μοντέρνα και άκρως ελκυστική, με την εντυπωσιακή μάσκα και το όμορφο τελείωμα στο πίσω μέρος να προσδίδουν έναν χαρακτήρα έξω από τυπικά δεδομένα των σύγχρονων SUV.

H συγκεκριμένη έκδοση διαφοροποιείται ελάχιστα, με κάποιες γαλάζιες λεπτομέρειες στην μάσκα και τα φωτιστικά σώματα ενώ υπάρχουν και πολύ όμορφες ζάντες 19 ιντσών. Στο σαλόνι κυριαρχεί η γνώριμη αφοσίωση της Toyota στην δημιουργία των απολύτως πιο ποιοτικών αυτοκινήτων της κατηγορίας τους, με πολύ προσεγμένα υλικά και έμφαση στο άψογο φινίρισμα και την κορυφαία εργονομία.

Το ψηφιακό πακέτο συνδεσιμότητας και των συστημάτων για την υποβοήθηση του οδηγού είναι ιδιαίτερα πλήρες και αντίστοιχο ενός αυτοκινήτου που αντιπροσωπεύει την κορύφωση των παροχών της Τoyota στην κατηγορία. Μεταξύ αυτών υπάρχει και η “ομπρέλα” συστημάτων Toyota Safety Sense, κάτω από το οποίο εντάσσονται όλα τα σύγχρονα συστήματα για την ασφάλεια των επιβατών και την υποστήριξη του οδηγού.

Οι χώροι είναι ένα ακόμα δυνατό στοιχείο του RAV4 σε αυτή την πέμπτη γενιά του, με τους επιβάτες να απολαμβάνουν μία απίστευτη ευρυχωρία για τα δεδομένα της κατηγορίας και το πορτ-μπαγκάζ να φθάνει στα 520 λίτρα, παρά την ύπαρξη της μπαταρίας και του υβριδικού συστήματος.

Σε κάθε περίπτωση το νέο RAV4 PHEV αντιπροσωπεύει την κορύφωση των σύγχρονων plug-in υβριδικών SUV, διαθέτοντας την κορυφαία τεχνολογία αυτών των συστημάτων και μερικά μοναδικά χαρακτηριστικά όπως η μεγάλη ηλεκτρική αυτονομία και η εξαιρετικά χαμηλή κατανάλωση καυσίμου.

Ένα πολυτάλαντο αυτοκίνητο με επί της ουσίας premium χαρακτηριστικά και το όνομα της Toyota να προσθέτει την απόλυτη εγγύηση για την μηχανική αξιοπιστία και την ικανοποίηση του οδηγού σε βάθος χρόνου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πόσο θα κοστίζει το νέο Toyota Aygo X;
Ανανέωση για το Toyota C-HR
Συγκριτική δοκιμή: Peugeot 208 1.5 BlueHDi vs Toyota Yaris 1.5 Hybrid