Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Toyota Prius: 25 χρόνια στην πρωτοπορία της υβριδικής τεχνολογίας

Ελλάδα 13:30
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Toyota Prius: 25 χρόνια στην πρωτοπορία της υβριδικής τεχνολογίας

ΝΕΑ

Toyota Prius: 25 χρόνια στην πρωτοπορία της υβριδικής τεχνολογίας

ΝΕΑ

H Τoyota συμπληρώνει φέτος 25 χρόνια στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων της υβριδικής τεχνολογίας. Και με το λανσάρισμα του Prius 5ης γενιάς κάνει ένα ακόμα άλμα καινοτομίας σε αυτή την τεχνολογία.

Advertisement
Advertisement

Όταν ακόμα και σήμερα κάποιοι κατασκευαστές κάνουν μόλις τώρα τα πρώτα βήματά τους στα υβριδικά αυτοκίνητα, είναι εξαιρετικά δύσκολο να συλλάβουμε το μέγεθος της κίνησης της Toyota να λανσάρει αυτή την τεχνολογία πριν 25 ολόκληρα χρόνια.

Ήταν πίσω στο μακρινό 1997, όταν τον Δεκέμβριο εκείνης της χρονιάς, η Toyota έκανε μία κίνηση που άλλαξε τις εξελίξεις στην ιστορία της αυτοκίνησης. Η παρουσίαση του Prius πρώτης γενιάς ανέδειξε για πρώτη φορά την ηλεκτροκίνηση ως δυνατότητα ευρείας παραγωγής και ουσιαστικά αποτέλεσε ένα αυτοκίνητο σύμβολο για τις εξελίξεις που ακολούθησαν μέσα στις πρώτες δεκαετίες του 21ου αιώνα.

Εκείνο το πρώτο Prius έβαλε ουσιαστικά τις βάσεις για όλα όσα σήμερα θεωρούμε δεδομένα σε ότι έχει να κάνει με τα υβριδικά συστήματα και την ηλεκτροκίνηση, όντας το πρώτο υβριδικό όχημα μαζικής παραγωγής.

Advertisement
Advertisement

Μάλιστα η εταιρία είχε και το σλόγκαν “Έγκαιρα για τον 21ο αιώνα” (“Just in time for the 21th Century), δημιουργώντας ένα αυτοκίνητο που ήταν απόλυτα πρακτικό, άνετο και εύκολο στην οδήγηση, την ίδια στιγμή που κάτω από το αμάξωμά του βρισκόταν μία πρωτοποριακή για την εποχή τεχνολογία.

Εκείνη η πρώτη γενιά βασιζόταν σε έναν ειδικά σχεδιασμένο βενζινοκινητήρα VVT-i των 1,5 λίτρων ο οποίος συνδυαζόταν με έναν μικρό σε διαστάσεις και ελαφρύ ηλεκτροκινητήρα. Η από κοινού λειτουργία τους προσέφερε πολύ καλές επιδόσεις και εξαιρετικά χαμηλή κατανάλωση, κάτι που οδηγούσε και σε περιορισμένες στο μισό εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε σύγκριση με ένα αντίστοιχου μεγέθους αυτοκίνητο με κινητήρα εσωτερικής καύσης.

Advertisement

Η πρωτοποριακή τεχνολογία της Toyota αναγνωρίστηκε αμέσως ως ένα τεράστιο βήμα για την αυτοκίνηση, με εκείνο το Prius να ανακηρύσσεται Ιαπωνικό Αυτοκίνητο της Χρονιάς το 1997-98.

Η έναρξη των εξαγωγών του έγινε το 2000 με το Prius να γίνεται δεκτό με ενθουσιασμό για την τεχνολογική του πρωτοπορία σε όλο τον κόσμο, ιδίως στους καταναλωτές που είδαν σε αυτό τον απόλυτο σύμμαχο στις οικολογικές τους ανησυχίες στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.

Advertisement

Η δεύτερη γενιά του Prius παρουσιάστηκε το 2003 και αποτέλεσε ένα σημαντικό βήμα μπροστά για το μοντέλο, καθώς απέκτησε ένα πολύ πιο εντυπωσιακό σφηνοειδές αμάξωμα με εξαιρετικό αεροδυναμικό συντελεστή οπισθέλκουσας, μόλις 0,26. Η υποδοχή που του έγινε από το κοινό σε όλο τον κόσμο ήταν ενθουσιώδης, κάτι που του έφερε και τον τίτλο του “Αυτοκινήτου της Χρονιάς” για την Ευρώπη το 2005.

Το Prius δεύτερης γενιάς είχε ένα εξελιγμένο υβριδικό σύστημα με 15% μεγαλύτερη απόδοση και 50% περισσότερη ισχύ από τον ηλεκτροκινητήρα, κάτι που βελτίωνε τις επιδόσεις και την απόδοση. Η μείωση του βάρους του οχήματος του έδωσε την δυνατότητα για πρώτη φορά να κινείται για μέρος της διαδρομής αποκλειστικά με ηλεκτρική ενέργεια για πρώτη φορά.

Advertisement

Η αποδοχή από το κοινό και η μεγάλη εμπορική του επιτυχία έφεραν την Toyota να υπερβαίνει το ορόσημο του 1 εκατομμυρίου μονάδων υβριδικών μοντέλων, έχοντας σημαντικό αντίκτυπο στη μείωση των εκπομπών ρύπων παγκοσμίως.

Η τρίτη γενιά του Prius παρουσιάστηκε το 2009, στο οποίο υπήρξαν ακόμα μεγαλύτερες βελτιώσεις. Ο κινητήρας ανέβγηκε στα 1,8 λίτρα, ο ηλεκτροκινητήρας επανασχεδιάστηκε ενώ η κατανάλωση του καυσίμου μειώθηκε κατά 10% και οι εκπομπές ρύπων κατά 14%.

Το 2012 παρουσιάστηκε το Prius Plug-in, ένα από τα πρώτα οχήματα αυτής της τεχνολογίας στην Ευρώπη, το οποίο μπορούσε να φορτίζει σε εξωτερική πηγή ενέργεια, με αμιγώς ηλεκτρική λειτουργία που έφθανε τα 25 χιλιόμετρα σε αυτονομία.

Το Prius συνέχισε τον ρόλο του ως πρωτοπόρος της Toyota στον τομέα της υβριδικής τεχνολογίας και όχι μόνο, με την τέταρτη γενιά, η οποία λανσαρίστηκε το 2015 ως το πρώτο όχημα που χρησιμοποιούσε την πλατφόρμα Toyota New Global Architecture (TNGA).

Η συγκεκριμένη πλατφόρμα έφερε σημαντικά πλεονεκτήματα στην σχεδίαση του Prius, πετυχαίνοντας χαμηλότερο κέντρο βάρους, καλύτερη κατανομή των μαζών και πιο ευχάριστη οδική συμπεριφορά, χάρη και στην χρήση ατσαλιού υψηλής αντοχής που έκανε το αμάξωμα κατά 60% πιο άκαμπτο από το προηγούμενο.

Στο Prius τέταρτης γενιάς επιτεύχθηκε ένα ακόμα ορόσημο, με τον κινητήρα να προσφέρει μία μοναδική για αυτοκίνητο μαζικής παραγωγής θερμική απόδοση της τάξης του 40%. Παρουσιάστηκε επίσης μία νέα plug-in υβριδική έκδοση παρουσιάστηκε, με ηλεκτρική αυτονομία 45 χλμ. και εκπομπές CO2 ανά χιλιόμετρο μόλις 28 γραμμάρια σύμφωνα με τον κύκλο οδήγησης WLTP.

Φθάνοντας στις μέρες μας, η Toyota έχει ήδη ανακοινώσει το επόμενο μεγάλο βήμα του Prius. Η πέμπτη γενιά του μοντέλου θα ξεκινήσει να κυκλοφορεί στην Ευρώπη μέσα στο 2023. Πρόκειται ίσως για το πιο εντυπωσιακό βήμα στην πορεία του μοντέλου, έχοντας ένα πολύ δυναμικό και μοντέρνο αμάξωμα και για πρώτη φορά αποκλειστικά Plug-in υβριδική τεχνολογία.

Σε κάθε περίπτωση, η Toyota με το Prius παραμένει εδώ και 25 χρόνια στην πρωτοπορία των εξελίξεων της υβριδικής τεχνολογίας, διατηρώντας τον ηγετικό ρόλο της Toyota στην ηλεκτροκίνηση.

Είναι ενδεικτικό ότι η πλειοψηφία των αυτοκινήτων της Τoyota που πωλούνται σήμερα στην Ευρώπη είναι υβριδικά, ενώ οι συνολικές πωλήσεις ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων της Toyota σε όλο τον κόσμο έχουν περάσει τα 21 εκατομμύρια μονάδες. Μόνο οι Hybrid και Plug-in Hybrid εκδόσεις του Prius έχουν πουλήσει πάνω από 5,05 εκατομμύρια μονάδες.

Το επόμενο κεφάλαιο σε αυτή τη μοναδική ιστορία του Prius θα ξεκινήσει όταν η 5η γενιά του Plug-in Prius κυκλοφορήσει στην Ευρώπη στα μέσα του 2023, ανεβάζοντας την υβριδική προσέγγιση της ιαπωνικής εταιρίας σε ένα πολύ υψηλότερο τεχνολογικό επίπεδο.

Έχοντας πιάσει πρώτη τα μηνύματα της νέας εποχής η Toyota συνεχίζει με το Prius να ωθεί την υβριδική τεχνολογία σε νέα ύψη, αποτελώντας έναν βασικό μοχλό για την Toyota και την δέσμευσή της για την βιώσιμη ανάπτυξη και την ανθρακική ουδετερότητα.

Ένα μοντέλο που άλλαξε όχι μόνο την ιαπωνική εταιρία αλλά και το σύνολο της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας, παραμένοντας ακόμα και σήμερα και για τα χρόνια που θα έρθουν το απόλυτο σύμβολο της καινοτομίας και της τεχνολογικής υπεροχής της Toyota.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Επίσημο: Αυτό είναι το νέο Toyota Prius (+video)
Δείτε τι συμβαίνει μέσα σε έναν κινητήρα Toyota Prius με 500.000 χιλιόμετρα (+video)
Toyota Prius Plug-in Hybrid, τώρα πιο πρακτικό