Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Toyota: «Εμφύλιος» μεταξύ Crown και Lexus;

Ελλάδα 13:33
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Toyota: «Εμφύλιος» μεταξύ Crown και Lexus;

ΝΕΑ

Toyota: «Εμφύλιος» μεταξύ Crown και Lexus;

ΝΕΑ

Η παρουσίαση τεσσάρων νέων μοντέλων υπό την ταμπέλα της Crown δημιουργεί έναν εσωτερικό ανταγωνισμό για την Lexus. Ή μήπως οι άνθρωποι της Toyota έχουν κάτι διαφορετικό στο μυαλό τους;

Advertisement
Advertisement

Από το 1955 που παρουσιάστηκε το πρώτο μοντέλο, το όνομα Crown αντιπροσώπευε τις λιμουζίνες της Toyota. Η ιστορία έφθασε μέχρι τις ημέρες μας, όμως, όπως φαίνεται η Τoyota θέλει να αναβαθμίσει το όνομα Crown σε μία νέα υπο-μάρκα πολυτελείας.

Στην πρόσφατη παρουσίαση του νέου Crown, η Toyota, προς έκπληξη όλων, παρουσίασε τέσσερα νέα μοντέλα με την ταμπέλα του παραδοσιακού αυτού ονόματος.

Νωρίτερα είχε αποκαλυφθεί ότι το Crown θα αλλάξει χαρακτήρα, από ένα μεσαίο sedan σε ένα crossover με στοιχεία hatchback. Αυτό όμως που δεν περίμεναν οι περισσότεροι είναι ότι δημιουργείται μία σειρά μοντέλων, με το δικό της έμβλημα με άνοιγμα μιας νέας υπο-μάρκας με πλήρη γκάμα.

Advertisement
Advertisement

Στην παρουσίαση η Toyota αποκάλυψε τι θα είναι τα άλλα τρία μοντέλα, μετά το Crown Crossover. Το Crown Sport Type θα είναι ένα μεσαίας κατηγορίας SUV που συνδυάζει στοιχεία από το Toyota BZ4X με κάποιες αναφορές στην Porsche Macan και άλλα μοντέλα της Lexus και της Genesis.

Κάποιες αισθητικές λεπτομέρειες, όπως η εντυπωσιακή μάσκα και η απουσία πρόσθετων πλαστικών, δίνουν την εντύπωση ότι η Toyota θέλει να τοποθετήσει τα μοντέλα Crown ψηλότερα από αυτά της μητρικής μάρκας.

Advertisement

Αυτό ισχύει περισσότερο για το Crown Sedan Type το οποίο είναι το πιο κοντινό στις 15 γενιές από λιμουζίνες Crown που προηγήθηκαν. Αλλά και αυτό ανεβαίνει κλάση, όντας πιο πολυτελές και μοντέρνο σχεδιαστικά από τα μοντέλα της Toyota. Παράλληλα, διατηρεί κάποια ρετρό στοιχεία που θυμίζουν μοντέλα της δεκαετίας του 1980.

Advertisement

Το τέταρτο μοντέλο που παρουσιάστηκε είναι ένα τύπου station wagon αμάξωμα με crossover όμως στοιχεία. Το Crown Estate Type είναι αρκετά μεγαλύτερο από το Sport Type και δείχνει ικανό να χωρέσει και μία τρίτη σειρά καθισμάτων. Το συγκεκριμένο μοντέλο έχει αρκετά διαφορετική αισθητική από τα υπόλοιπα της σειράς.

Σε ό,τι αφορά τα μηχανικά μέρη της σειράς Crown, το μόνο που γνωρίζουμε είναι ότι στο crossover θα χρησιμοποιηθεί η πλατφόρμα TNGA-K, με δύο διαφορετικές επιλογές σε υβριδική κίνηση.

Advertisement

Τα υπόλοιπα τρία μοντέλα που αποκαλύφθηκαν είναι πιθανόν να διατηρήσουν τις ίδιες υβριδικές διατάξεις, αν και σίγουρα θα υπάρξουν και εκδόσεις με συμβατικούς κινητήρες για κάποιες αγορές.

Το καίριο ερώτημα πάντως με την υπόθεση Crown είναι οι προϋποθέσεις που δημιουργούνται για ανταγωνισμό με την άλλη μάρκα πολυτελείας της Toyota, την Lexus. H Toyota υποστηρίζει ότι θα λανσάρει την σειρά Crown σε 40 χώρες και περιοχές, μεταξύ των οποίων και η Ιαπωνία.

Η Κίνα είναι επίσης μία αγορά με αρκετό ενδιαφέρον, καθώς ήδη υπάρχει εκεί μοντέλο με την ονομασία Crown, μία τοπική έκδοση του Toyota Highlander. Η πρώτη εκτίμηση πάντως είναι ότι τα μοντέλα αυτά θα επικεντρωθούν στις περιοχές της Ασίας και του Ειρηνικού και είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα έρθουν στην Ευρώπη.

Το σίγουρο πάντως είναι ότι οι άνθρωποι της Toyota το τελευταίο πράγμα που θα ήθελαν θα ήταν ένας εμφύλιος πόλεμος μεταξύ των δύο εταιριών πολυτελείας. Και σε κάθε περίπτωση είναι βέβαιο ότι έχουν ξεκάθαρους στόχους για το που αποσκοπούν με την δημιουργία της Crown.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ντεμπούτο για το Toyota Crown της νέας εποχής
Σας θυμίζει κάτι το επόμενο Toyota Crown;
Ηλεκτρικό το μέλλον για τα Toyota MR2 και Lexus LFA