Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Toyota Corolla Hybrid: Η κορύφωση της υβριδικής τεχνολογίας

Ελλάδα 4:33
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Toyota Corolla Hybrid: Η κορύφωση της υβριδικής τεχνολογίας

ΝΕΑ

Toyota Corolla Hybrid: Η κορύφωση της υβριδικής τεχνολογίας

ΝΕΑ

H Τoyota εφοδιάζει τη νέα Corolla με το πιο εξελιγμένο υβριδικό σύστημα στην μέχρι τώρα πορεία της, δημιουργώντας ένα αυτοκίνητο που συνδυάζει κορυφαία ποιότητα και οδηγική απόλαυση με μία μοναδική επίδοση σε ότι αφορά την κατανάλωση καυσίμου.

Advertisement
Advertisement

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους και είναι αδιάψευστοι μάρτυρες της ηγετικής θέσης της Toyota στις εξελίξεις στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία. Από τη μία έχουμε την Corolla, ένα αυτοκίνητο που στην πορεία των πεντέμισι δεκαετιών που βρίσκεται στην παραγωγή έχει δημιουργήσει τον δικό της διαχρονικό μύθο και ένα φανατικό κοινό 50 και πλέον εκατομμυρίων αγοραστών που την εμπιστεύτηκαν τυφλά σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη.

Και από την άλλη είναι η υβριδική τεχνολογία. Από το 1997 όταν η Toyota πρωτοπορούσε φέρνοντας την υβριδική τεχνολογία στο ευρύ κοινό και φθάνοντας μέχρι σήμερα, εκατομμύρια αυτοκίνητα της εταιρίας με αυτή την τεχνολογία έχουν βγει στην παραγωγή, με το 90% από αυτά να ζουν και να κυκλοφορούν ακόμα ανάμεσά μας χωρίς το παραμικρό πρόβλημα.

Advertisement
Advertisement

H επιμονή της Toyota και η διαρκής εξέλιξη του “Self Charging Hybrid” συστήματός της, την κατέστησαν την κυρίαρχη δύναμη σε αυτήν την τεχνολογία. Και την φέρνουν ως τις μέρες μας με μία νέα και απόλυτα σύγχρονη διάταξη, στην 4η πλέον γενιά της, η οποία διαθέτει εξαιρετικά χαρακτηριστικά απόδοσης, ομαλή και απροβλημάτιστη λειτουργία, δοκιμασμένη αξιοπιστία και πάνω από όλα μία μοναδική οικονομία σε καύσιμο που όμοιά της δεν υπάρχει σε αντίστοιχη υλοποίηση.

Για την 12η γενιά της Corolla η Toyota θέλησε να εφοδιάσει το μοντέλο της πέρα από τις κλασικές αξίες της ποιότητας, της υψηλής τεχνολογίας και της αξιοπιστίας, και με ένα επιπλέον στοιχείο: την fun to drive διάσταση στον χαρακτήρα της. Η βάση όλων αυτών ξεκινά από τη νέα πλατφόρμα (TNGA) GA-C η οποία παρέχει 60% μεγαλύτερη ακαμψία και χαμηλότερο κέντρο βάρους.

Advertisement

Πάνω σε αυτό το εξαιρετικών ικανοτήτων μηχανολογικό υπόβαθρο, αναπτύχθηκε ένα πολύ όμορφο και δυναμικό αμάξωμα, με τους ιδιαίτερους προβολείς και τη χαρακτηριστική μάσκα να δημιουργούν ένα πολύ κομψό προφίλ. Και μαζί ένα ιδιαίτερα αεροδυναμικό σχήμα, με τον αεροδυναμικό συντελεστή να βρίσκεται στο 0,30, κάτι που εξασφαλίζει αθόρυβα ταξίδια αλλά και ακόμα μεγαλύτερη οικονομία.

Στο σαλόνι η συνολική αναβάθμιση είναι εμφανής από την πρώτη στιγμή, με τα υλικά και τον διάκοσμο να δημιουργούν ένα ευχάριστο περιβάλλον που ξεχειλίζει από ποιότητα και την κορυφαία συναρμολόγηση που διακρίνει κάθε αυτοκίνητο της Toyota. Η μοναδική premium αίσθηση που απολαμβάνουν οι επιβάτες τονίζεται ακόμα περισσότερο από τον πλούσιο εξοπλισμό και τα πολλά high tech στοιχεία, όπως ο 3D ψηφιακός πίνακας οργάνων, το μεγάλο head up display, την κάμερα οπισθοπορείας, το εξαιρετικό σύστημα πολυμέσων με την ευκρινή οθόνη των 8,0 ιντσών, το οποίο χαρακτηρίζεται από την πληθώρα λειτουργιών, την ευκολία στην χρήση και τις πολλές δυνατότητες διασύνδεσης.

Advertisement

Ιδιαίτερα πληθωρικό είναι και το πακέτο συστημάτων για την ασφάλεια και την υποβοήθηση του οδηγού. Η “ομπρέλα” τεχνολογιών “Toyota Safety Sense”, η οποία περιλαμβάνεται στο βασικό εξοπλισμό, είναι εδώ σημαντικά αναβαθμισμένη στη νέα Corolla. Περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ένα εξελιγμένο Σύστημα Αποφυγής της Πρόσκρουσης (Pre-Collision), Adaptive Cruise Control, Σύστημα Προειδοποίησης Αλλαγής Λωρίδας (LDA), Αναγνώριση Πινακίδων (RSA), Αυτόματη Ενεργοποίηση μεγάλης σκάλας στα Φώτα (AHB), Σύστημα Υποβοήθησης Τυφλού Σημείου (BSM) με Rear Cross Traffic Alert.

Σε ό,τι αφορά τις κινητήριες μονάδες υπάρχουν δύο εκδοχές που βασίζονται στη δοκιμασμένη τεχνολογία των αυτόνομων υβριδικών συστημάτων της Toyota, τα οποία ανατροφοδοτούνται μόνα τους, χωρίς την ανάγκη φόρτισης από εξωτερική πηγή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην ελευθερία κίνησης και την απουσία του άγχους της αυτονομίας.

Advertisement

Στην πρώτη περίπτωση ο κινητήρας των 1,8 λίτρων συνδέεται με έναν ηλεκτροκινητήρα των 53 kW/600 V, με τις συνδυαστικές τιμές ισχύς και ροπής να φθάνουν στους 122 ίππους και τα 142 Nm αντίστοιχα. H μέση κατανάλωση για την έκδοση Hatchback βρίσκεται μόλις στα 3,3 lt/100 km. ενώ και οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα είναι 76 gr/km, γεγονός που απαλλάσσει την συγκεκριμένη Corolla από τα τέλη κυκλοφορίας.

Η έκδοση των 2.000 κυβικών συνδυάζει τον τετρακύλινδρο κινητήρα με ένα ηλεκτρικό μοτέρ 80 kW/650V, γεγονός που ανεβάζει τη συνδυαστική ισχύ στους 180 ίππους και τη ροπή στα 190 Nm. Η μέση κατανάλωση είναι μόλις 3,7 lt/100 km, ενώ και οι εκπομπές CO2 παραμένουν ιδιαίτερα χαμηλά, μόλις 85 gr/km.

Kαι στις δύο περιπτώσεις, η νέας γενιάς υβριδική διάταξη είναι compact και με μικρό βάρος, ενώ επίσης πιο μικρή σε διαστάσεις αλλά και πιο αποδοτική είναι και η μπαταρία NiMH που συνοδεύει το σύστημα. Το αυτόματο κιβώτιο e-CVT της νέας Corolla έχει φθάσει πλέον στην πιο εξελιγμένη του μορφή, με μοναδικά χαρακτηριστικά λειτουργίας όπως ομαλή επιτάχυνση και απροβλημάτιστη συμπεριφορά στην καθημερινή χρήση εντός και εκτός πόλης.

Στο νέας γενιάς υβριδικό σύστημα της Toyota έχει αυξηθεί σημαντικά η διάρκεια που ο κινητήρας λειτουργεί αποκλειστικά με ηλεκτρική ενέργεια, αγγίζοντας έως και το 40% μίας τυπικής διαδρομής. Για ακόμα μεγαλύτερη ευκολία αλλά και δυνατότητα επιλογών από την πλευρά του οδηγού, διατίθενται και τρία προγράμματα λειτουργίας ενώ υπάρχει διαθέσιμο και το πολύ αποτελεσματικό σύστημα ανάκτησης της ενέργειας μέσω της πέδησης.

Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο της υβριδικής τεχνολογίας της Toyota είναι και η αντοχή της στον χρόνο. Κάθε υβριδικό Τοyota διαθέτει λιγότερα μηχανικά μέρη από ένα συμβατικό αυτοκίνητο, καθώς απουσιάζουν λόγω ηλεκτροκινητήρα πολλά εξαρτήματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Toyota παρέχει έως 11 χρόνια εγγύηση αποκλειστικά για την υβριδική του μπαταρία και την 6ετή πλήρη εγγύηση που απολαμβάνει κάθε Τoyota, για τα βασικά μέρη του αυτοκινήτου.

Έχοντας πίσω της μία τεράστια εμπειρία δύο και πλέον δεκαετιών, η Toyota και το υβριδικό της σύστημα βρίσκονται αυτή την στιγμή στην πιο ώριμη και εξελιγμένη στιγμή τους. Και το δέσιμο με τη νέα γενιά της Corolla δημιουργεί τον απόλυτο συνδυασμό, καθώς το πιο εμβληματικό μοντέλο της ιαπωνικής εταιρίας διαθέτει όλο το τεχνολογικό υπόβαθρο για να διατηρηθεί στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων. Αν όλα αυτά συνδυαστούν με την αδιαπραγμάτευτη υποστήριξη της ελληνικής αντιπροσωπείας αλλά και τις μεγάλες εγγυήσεις που παρέχονται, τότε είναι προφανές γιατί η υβριδική Corolla νέας γενιάς παραμένει ο αδιαμφισβήτητος κυρίαρχος των πωλήσεων. Και όπως όλοι γνωρίζουμε, οι ψυχροί αριθμοί -και η παράδοση πεντέμισι δεκαετιών- δεν κάνουν λάθος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Toyota GR Corolla: Και 300 άλογα, και φτηνότερη από το GR Yaris!
Toyota Corolla: To απόλυτο παγκόσμιο Best Seller
Δοκιμή: Toyota Corolla 1.2 Turbo