Live Κίνηση
Περισσότερα
Mobility

Toyota Beyond Zero: Το όραμα για έναν καθαρό πλανήτη

Ελλάδα 10:26
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Toyota Beyond Zero: Το όραμα για έναν καθαρό πλανήτη

Mobility

Toyota Beyond Zero: Το όραμα για έναν καθαρό πλανήτη

Mobility

Η Toyota ήταν πάντα η εταιρία που βρισκόταν στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων για μηδενικούς ρύπους και βιώσιμες μορφές ανάπτυξης. Και τώρα με το πρόγραμμα “Beyond Zero” θέλει να προχωρήσει ακόμα πιο πέρα, σε μία νέα μορφή κινητικότητας.

Advertisement
Advertisement

Μπορεί πλέον να βρισκόμαστε στον αστερισμό της ηλεκτροκίνησης και του περιορισμού των εκπεμπόμενων ρύπων, όμως η Toyota είναι η εταιρία που πριν από 25 ολόκληρα χρόνια υπήρξε η πρώτη που ξεκίνησε την μεγάλη πορεία για να γίνουν όλα αυτά πραγματικότητα. Με την παρουσίαση του Toyota Prius η Toyota αλλά και ολόκληρη η αυτοκινητοβιομηχανία προχώρησε στην υβριδική εποχή, φέρνοντας στην παγκόσμια αγορά κάτι που σήμερα θεωρούμε αυτονόητο.

Η Τoyota όμως δεν σταμάτησε εκεί, και στα χρόνια που μεσολάβησαν έχει αναπτύξει μία πλήρως εξηλεκτρισμένη γκάμα αυτοκινήτων, υβριδικά, plug-in υβριδικά και αμιγώς ηλεκτρικά, καθώς και οχήματα κυψελών καυσίμου υδρογόνου, όπου και πρωτοστατεί. Για την Toyotaόμως όλα αυτά είναι πλέον κεκτημένα. Και αυτό που καλείται να απαντήσει είναι τι θα οδηγήσει και πέρα από τους μηδενικούς ρύπους, “Beyond Zero” όπως ονομάζει το όραμά της η Toyota.

Advertisement
Advertisement

Για να περάσει στο επόμενο στάδιο, η Toyota σκοπεύει να εδραιώσει την παρουσία της ως του κατασκευαστή με την μεγαλύτερη γκάμα αυτοκινήτων μηδενικών ρύπων. Για να γίνει αυτό υπολογίζει ότι μέχρι το 2025 θα προσφέρει πάνω από 55 εξηλεκτρισμένα μοντέλα στην Ευρώπη, μεταξύ των οποίων και 10 μηδενικών ρύπων. Για την Ευρώπη, η Τoyota στοχεύει σε 100% μείωση του CO2 στις πωλήσεις νέων οχημάτων μέχρι το 2035, ενώ σε κάποιες χώρες με τις κατάλληλες υποδομές αυτό θα γίνει και πριν το 2035.

Στην πορεία αυτή η Toyota θα εκμεταλλευτεί την πρωταγωνιστική της θέση στην εξέλιξη όλων των καινοτόμων τεχνολογιών. Και θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στην διάθεσή της, προσπαθώντας να επιτύχει τον καλύτερο συνδυασμό και για τον καταναλωτή. Αναλυτικά, το σχέδιο της Toyota προβλέπει την χρήση των ακόλουθων τεχνολογιών:

A. Hybrid Electric. H πιο προσιτή και εύκολη μετακίνηση για όλους με τους χαμηλότερους ρύπους.

Advertisement

Έχοντας πίσω της 25 χρόνια τεχνογνωσίας και δεκάδες εκατομμύρια υβριδικά σε κυκλοφορία σε όλο τον κόσμο, η Toyota κυριαρχεί σε αυτή την τεχνολογία. Τα τελευταίας γενιάς συστήματά της μπορούν να διανύσουν έως και το 80% της διαδρομής τους μόνο με ηλεκτρική ενέργεια, κάτι που μειώνει ακόμα περισσότερο τους ρύπους.. Ενώ παράλληλα δεν χρειάζεται ο ιδιοκτήτης να αναζητήσει φόρτιση, καθώς το σύστημα λειτουργεί με επαναφόρτιση της μπαταρίας κατά την διάρκεια της κίνησης.

Advertisement

Μέχρι σήμερα έχουν γίνει πάνω από 20 εκατ. πωλήσεις σε όλο τον κόσμο, και 20.000 στην Ελλάδα έχοντας εξοικονομήσει 160 εκατ. τόνους CO2. Η τεχνολογία διατίθεται σε όλη την γκάμα της εταιρίας, ενώ είναι έτοιμη η 5η γενιά της με ακόμα υψηλότερη απόδοση, περισσότερη δύναμη και πιο ευχάριστη οδική συμπεριφορά και μειωμένο βάρος. Η συγκεκριμένη νέα υβριδική διάταξη θα κάνει την πρώτη της εμφάνιση στη νέα Corolla Cross.

B. Plug-in Hybrid. Οι καλύτερες επιλογές και των δύο κόσμων.

Μία ακόμα τεχνολογία όπου η Toyota έχει πίσω της εμπειρία και εξέλιξη δεκαετιών. Τα σημαντικά χαρακτηριστικά της τεχνολογίας της Τoyota είναι ότι διαθέτουν μεγάλη μπαταρία 17,8kWh η οποία εξασφαλίζει στα αυτοκίνητά της την καλύτερη στην κατηγορία αυτονομία, 75 χιλιομέτρων σε μικτές συνθήκες ή 98 χιλιομέτρων σε αστική οδήγηση. Η κατανάλωση είναι στα μόλις 1 λτ/100 χλμ, ενώ το CO2 πέφτει στα μόλις 22 γρ/ χλμ.

Advertisement


Χάρη στην απόδοση των 306 ίππων εξασφαλίζονται κορυφαίες επιδόσεις με 0-100 χλμ/ώρα σε 6 δευτερόλεπτα, ενώ παρέχεται και τετρακίνηση, με ειδικά εξελιγμένη λειτουργία Trail για κορυφαία απόδοση εκτός δρόμου. Στάνταρ υπάρχει και το σύστημα ενεργητικής ασφάλειας Toyota Safety Sense με όλα τα σύγχρονα συστήματα για την υποβοήθηση του οδηγού. Η διάρκεια της φόρτισης είναι μόλις 2,5 ώρες σε wallbox ή 7,5 ώρες σε απλή οικιακή πρίζα.

Παράλληλα ο οδηγός μπορεί μέσω της δυνατότητας Remote Charging Control να ελέγξει και να προγραμματίσει την φόρτισή του την ώρα που αυτός επιθυμεί, ανάλογα και με την χρέωση του ρεύματος.

Γ. Battery Electric, η νέα εποχή.

Η σειρά Toyota bZ (με τα αρχικά να προέρχονται από το “Beyond Zero”) είναι μία νέα οικογένεια μοντέλων της εταιρίας με μπαταρία επόμενης γενιάς. Το bZ4X είναι το πρώτο από μια σειρά προϊόντων bZ και θα ακολουθήσουν και άλλα αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα, τα οποία θα είναι βασικό κομμάτι της στρατηγικής της Toyota για μείωση των εκπομπών άνθρακα.

Το bZ4X είναι ένα ιδιαίτερα μοντέρνο και κομψό SUV το οποίο έχει μοναδικές ικανότητες για κίνηση εκτός ασφάλτου και κορυφαία αυτονομία. Θα είναι το πρώτο μοντέλο της εταιρίας στην πλατφόρμα eTNGA και θα αποτελέσει ένα αποφασιστικό βήμα της Toyota στην πορεία της προς το 2025 που θέλει ένα 10% να είναι μηδενικών ρύπων. Στόχος της Toyota είναι οι μπαταρίες που θα χρησιμοποιεί να διατηρούν το 90% της χωρητικότητάς τους μετά από 10 χρόνια ή 240.000 χιλιόμετρα στην κυκλοφορία.

Δ. Τεχνολογία Fuell Cell, προχωρώντας και πέρα από τις μηδενικές εκπομπές.

Το υδρογόνο αποτελεί μία στρατηγική επιλογή για απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα, η οποία κερδίζει διαρκώς νέες εφαρμογές. Η χρήση του υδρογόνου αποτελεί μια τεχνολογία αιχμής για βιώσιμες εφαρμογές με μηδενικές εκπομπές CO2 σε πολλούς τομείς και πέρα από την αυτοκινητοβιομηχανία. Εφαρμόζεται ήδη σε μία μεγάλη γκάμα οχημάτων κάθε είδους χρήσης, από επιβατικά έως Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Για να παραμείνει πρωταγωνιστής των εξελίξεων, η Τoyota έχει ιδρύσει ειδικό τμήμα Fuell Cell Business Group στις Βρυξέλλες, για την αξιοποίηση του υδρογόνου τόσο στις μεταφορές όσο και σε άλλους τομείς. Η Toyota Motor Europe ξεκίνησε στο Zaventem τον Ιανουάριο του 2022 την παραγωγή fuell cell modules ενώ συνεργάζεται με άλλες εταιρίες ώστε να αναπτύξει ακόμα περισσότερο αυτή την τεχνολογία.

Η όλη προσπάθεια της Toyota αντανακλάται στο Mirai, το οποίο είναι το πρώτο αυτοκίνητο μαζικής παραγωγής στον κόσμο με κυψέλες καυσίμου υδρογόνου. Μάλιστα αξίζει να σημειωθεί ότι το Toyota Mirai βρίσκεται ήδη στην δεύτερη γενιά του, εκπέμποντας μόνο καθαρό νερό ενώ καθαρίζει και τον αέρα όταν βρίσκεται εν κινήσει.

Ε. H πόλη του μέλλοντος.

Ο κόσμος μετά το μηδέν, ή “Beyond Zero” δεν σταματά μόνο στις τεχνολογίες αυτοκινήτων. Αλλά προχωρά και ακόμα πιο πέρα, στην εξερεύνηση του αστικού περιβάλλοντος όπου θα ζουν οι άνθρωποι στο μέλλον. Ένα περιβάλλον που θα πρέπει να είναι βιώσιμο αλλά και μηδενικού αποτυπώματος. Για να μελετήσει αυτή την διάσταση, η Toyota προχωρά στην κατασκευή μίας πρωτότυπης πόλης του μέλλοντος, σε μία τοποθεσία 175 στρεμμάτων στη βάση του όρους Φούτζι στην Ιαπωνία.

Την ονομάζει Woven City και θα λειτουργεί αποκλειστικά με χρήση υδρογόνου. Η πόλη θα είναι κατασκευασμένη από υλικά φιλικά προς το περιβάλλον, τα οποία θα μειώνουν στο ελάχιστο το ανθρακικό αποτύπωμα, ενώ με χρήση ρομποτικών μηχανισμών θα διευκολύνουν ακόμα περισσότερο την καθημερινότητα των κατοίκων. Για την μετακίνηση των κατοίκων θα υπάρχουν μόνο αυτόνομα οχήματα με μηδενικές εκπομπές ρύπων.

Η πόλη έχει σχεδιαστεί από τον γνωστό Δανό αρχιτέκτονα Bjarke Ingels και θα είναι έτσι φτιαγμένη ώστε εκτός από φιλική προς το περιβάλλον να είναι και φιλική για τους ανθρώπους, καθώς η Toyota επιδιώκει την ενθάρρυνση της ανθρώπινης σύνδεσης που είναι εξίσου σημαντική με την προστασία του περιβάλλοντος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Toyota GR Yaris με 8άρι αυτόματο
Πόσο κοστίζει το Toyota GR86 στην Ευρώπη;
Δοκιμή: Toyota Yaris Cross 1.5 Hybrid