Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Τουρκία: Η λύση στην έλλειψη τσιπ βρίσκεται στην πολεμική βιομηχανία

Ελλάδα 10:15
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τουρκία: Η λύση στην έλλειψη τσιπ βρίσκεται στην πολεμική βιομηχανία

ΝΕΑ

Τουρκία: Η λύση στην έλλειψη τσιπ βρίσκεται στην πολεμική βιομηχανία

ΝΕΑ

Την ώρα που η παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία κλονίζεται, μονάδα παραγωγής εξαρτημάτων για την Αμυντική Βιομηχανία της Τουρκίας κάνει ανοιχτό κάλεσμα στην TOGG ώστε να την προμηθεύσει με ημιαγωγούς.

Advertisement
Advertisement

Ενώ η παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία μετράει τις πληγές της από την παγκόσμια έλλειψη ημιαγωγών, η Τουρκία φαίνεται πως έχει την ευκαιρία να αφήσει πίσω της το πρόβλημα, βασιζόμενη σε μια εγχώρια μονάδα που παράγει εξαρτήματα για την αμυντική βιομηχανία της χώρας.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η τουρκική ιστοσελίδα Daily Sabah, την εξέλιξη ημιαγωγών για τον κλάδο του αυτοκινήτου μπορεί να αναλάβει το Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας Ηλεκτρονικής και Κρυπτολογίας (UEKAE), μέσω της αξιοποίησης του Εργαστηρίου Έρευνας Τεχνολογιών Ημιαγωγών (YITAL) που διατηρεί στην πόλη Λίβυσσα της επαρχίας Κοτζαέλι, 65 χλμ. νοτιοανατολικά της Κωνσταντινούπολης.

Σημειώνεται πως στο συγκεκριμένο κέντρο κατασκευάζονται μεγάλες ποσότητες ημιαγωγών για λογαριασμό μεγάλων τουρκικών εταιρειών και ιδρυμάτων εξέλιξης στρατιωτικών συστημάτων, όπως είναι οι Roketsan, Aselasan και SAGE. Η Roketsan κατασκευάζει και τον νέο πύραυλο μεγάλης εμβέλειας Atmaca που πριν από λίγες εβδομάδες εκτοξεύθηκε από τουρκική κορβέττα σε περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, στο πλαίσιο δοκιμών.

Advertisement
Advertisement

Όπως, μάλιστα, ανέφερε o Aziz Ulvi Caliskan, στέλεχος της YITAL, το Εργαστήριο Έρευνας Τεχνολογιών Ημιαγωγών διαθέτει την τεχνογνωσία να αναπτύξει ημιαγωγούς και για το πρώτο αυτοκίνητο της TOGG, το οποίο θα υποβληθεί μαζική παραγωγή το επόμενο έτος.

«Ετοιμαζόμαστε για αυτό (σ.σ. συνεργασία με TOGG) και σύντομα θα τους χτυπήσουμε την πόρτα», υποστήριξε χαρακτηριστικά ο Caliskan.

Advertisement

«Επίσης, πρέπει και η TOGG να έρθει σε επαφή μαζί μας ώστε να μας εξηγήσει τις ανάγκες της και να μας καθοδηγήσει. Κατασκευάζουμε κατόπιν παραγγελίας. Το ίδιο θα ισχύσει, λοιπόν, και για την TOGG», πρόσθεσε.

Όπως είναι γνωστό, η έλλειψη σε chips έχει αναγκάσει μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες –μεταξύ των οποίων οι Ford, VW και GM, Hyundai και Toyota– να βάλουν λουκέτο σε παραγωγικές μονάδες τους. Αλώβητες δεν βγήκαν και οι τουρκικές αυτοκινητοβιομηχανίες, Ford Otosan, Tofas και Oyak Renault, οι οποίες έβαλαν προσωρινό λουκέτο στις γραμμές συναρμολόγησής τους.

Advertisement

Καθοριστικό ρόλο διαδραμάτισε η πανδημία και η συνακόλουθη αύξηση της τηλεργασίας, στο πλαίσιο της οποίας απογειώθηκε η ζήτηση φορητών υπολογιστών, κονσολών, παιχνιδιών και κάθε λογής ηλεκτρονικών προϊόντων. Τα αίτια ακόμη πρέπει να αναζητηθούν στις αμερικανικές κυρώσεις εις βάρος της κινεζικής βιομηχανίας ημιαγωγών SMIC, κάτι που οδήγησε μερικές αυτοκινητοβιομηχανίες στην αναζήτηση εναλλακτικών προμηθευτών chips.

Η αντιμετώπιση του προβλήματος είναι κάτι το ακανθώδες, δεδομένου ότι η παραγωγή ημιαγωγών απαιτεί 90 ημέρες, ενώ η οικοδόμηση νέων μονάδων παραγωγής συνιστά μια χρονοβόρα διαδικασία.

Advertisement

Σύμφωνα, τέλος, με την εταιρεία συμβούλων Alix Partners που παρακολουθεί την πορεία των αυτοκινητοβιομηχανιών στην παγκόσμια αγορά φέτος τα έσοδα του κλάδου θα μειωθούν κατά 60,6 δισ. δολάρια, ελέω της έλλειψης ημιαγωγών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Από τη Mercedes στην… τουρκική TOGG!
Τουρκία: Όλο και πιο δημοφιλή τα ηλεκτρικά
Τουρκία: Γιγαντιαία επένδυση στην αυτοκινητοβιομηχανία!