Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Τουρκία: Όλο και πιο δημοφιλή τα ηλεκτρικά

Ελλάδα 14:33
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Τουρκία: Όλο και πιο δημοφιλή τα ηλεκτρικά

ΝΕΑ

Τουρκία: Όλο και πιο δημοφιλή τα ηλεκτρικά

ΝΕΑ

Προτού πληγεί η τουρκική οικονομία, οι καταναλωτές είχαν αρχίσει να δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στα ηλεκτρικά και υβριδικά αυτοκίνητα.

Advertisement
Advertisement

Μαύρα σύννεφα αιωρούνται πάνω από την τουρκική οικονομία, με την λίρα να βουλιάζει, την ίδια ώρα που η ανεργία και οι τιμές στα βασικά είδη εκτοξεύονται.

Τριγμοί παρατηρούνται και στον χώρο του αυτοκινήτου, όπως αποδεικνύεται από την απόφαση πολλών κατασκευαστών να αποσύρουν τα αυτοκίνητά τους από τις τελεωνειακές πύλες.

Τα παραπάνω έσκασαν σαν κεραυνός εν αιθρία στους Τούρκους οδηγούς, που τους τελευταίους μήνες –και παρά την πανδημία του κορωνοϊού- προχώρησαν μαζικά στην αγορά νέων αυτοκινήτων.

Advertisement
Advertisement

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από το Τουρκικό Στατιστικό Ινστιτούτο, μεγάλη απήχηση γνώρισαν και τα εξηλεκτρισμένα αυτοκίνητα (PHEV, BEV, υβριδικά) τα οποία τους δύο πρώτους μήνες του 2021 σημείωσαν αύξηση της τάξης του 150%, συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του περασμένου έτους.

Τον Φεβρουάριο του 2020, ο συνολικός αριθμός ηλεκτρικών και υβριδικών οχημάτων ήταν 17.749, ενώ ως το τέλος του έτους έφτασε τις 36.387 μονάδες. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2021, ο αριθμός είχε εκτοξευτεί στις 44.291 εξηλεκτρισμένες μονάδες.

Advertisement

Πιο συγκεκριμένα, λοιπόν, το πρώτο δίμηνο του τρέχοντος έτους ταξινομήθηκαν 7.904 υβριδικά και αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα, αριθμός που μαρτυρά αύξηση της τάξης του 150% συγκριτικά με το ίδιο διάστημα του 2020. Σημειώνεται πως οι σχετικές ταξινομήσεις του περασμένου Φεβρουαρίου αντιστοιχούν σε 3.885 μονάδες.

Πρόκειται για ένα διόλου ευκαταφρόνητο νούμερο, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς πως δέκα χρόνια πριν (2011) τα εξηλεκτρισμένα μοντέλα στη γείτονα χώρα δεν ξεπερνούσαν τις 47 μονάδες. Το 2016 ο συνολικός αριθμός αυξήθηκε σε 1.000, και το 2019 σε 15.000.

Advertisement

Στον αντίποδα, παρά την αυξημένη παρουσία των ηλεκτρικών και υβριδικών αυτοκινήτων στους δρόμους, το μερίδιό τους συνεχίζει να είναι χαμηλό. Αναλυτικότερα, από τα 13.214.599 συνολικά αυτοκίνητα που είναι ταξινομημένα στην Τουρκία, μόνο το 0,3% αφορά εξηλεκτρισμένα αυτοκίνητα.

Υπενθυμίζεται πως τον Ιανουάριο του 2021 οι ταξινομήσεις νέων επιβατικών και ελαφρών επαγγελματικών αυξήθηκαν κατά 60% συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2020, ενώ τον Φεβρουάριο η άνοδος άγγιξε τις 24,2 ποσοστιαίες μονάδες.

EV-CHARGING1000x600

Advertisement

Διαβάστε επίσης:
ΣΟΚ στην Τουρκία: Τα κλείνει όλα η Volkswagen
Ερντογάν: Λεφτά με το… τσουβάλι απο το πουθενά
Αντεπίθεση Ερντογάν στην Volksawagen