Live Κίνηση
Περισσότερα
Fleet Cars

Ήρθε η ώρα αλλαγής των τσιπ – Βαρύ το κόστος

Ελλάδα 10:34
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ήρθε η ώρα αλλαγής των τσιπ – Βαρύ το κόστος

Fleet Cars

Ήρθε η ώρα αλλαγής των τσιπ – Βαρύ το κόστος

Fleet Cars

Μετά από 4 χρόνια οι ιδιοκτήτες χιλιάδων φορτηγών και λεωφορείων θα πρέπει να καταβάλλουν το αντίτιμο για προμηθευτούν ένα ηλεκτρονικό σήμα.

Advertisement
Advertisement

Πριν μερικά χρόνια κάποια επαγγέλματα ήταν κλειστά και έπρεπε με κάποιο τρόπο οι Αρχές να διαπιστώνουν αν το όχημα και ο ιδιοκτήτης του κινείται νόμιμα και φέρει όλα τα απαραίτητα έγγραφα. Για να απλοποιηθούν οι διαδικασίες υιοθετήθηκε η λύση των Ηλεκτρονικά Αναγνώσιμων Σημάτων (ΗΑΣ) σε φορτηγά και λεωφορεία ώστε να διευκολύνονται οι Αρχές και κάποια Σωματεία να ενισχύονται οικονομικά.

Το 2017 αποκτήθηκαν για τελευταία φορά τα ΗΑΣ και σύμφωνα με την τότε Υπουργική Απόφαση η ισχύς των τσιπ θα είχε ισχύ από τις 15 έως τις 17 Φεβρουαρίου 2021.

Advertisement
Advertisement

Ωστόσο πριν από μια τετραετία δεν υπήρχε κορωνοϊός και επίσης δεν είχε καταρρεύσει το μεταφορικό έργο τόσο των φορτηγών όσο και των λεωφορείων.

Ήδη πάρα πολλοί επαγγελματίες ιδιοκτήτες οχημάτων εκφράσει δημόσια την αντίθεσή τους με την καταβολή χρημάτων για την προμήθεια νέων Ηλεκτρονικά Αναγνώσιμων Σημάτων καθώς όπως επισημαίνουν το μεταφορικό τους έργο είναι σχεδόν ανύπαρκτο όπως επίσης και τα έσοδά τους

Πάντως σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση έχουν ξεκινήσει ήδη οι διαδικασίες για την ανανέωση των παλαιότερων Ηλεκτρονικά Αναγνώσιμων Σημάτων (ΗΑΣ) των τουριστικών λεωφορείων και φορτηγών ΔΧ, τα οποία έχουν εκδοθεί έως και τις 17/02/2017.

Advertisement

Υπενθυμίζεται ότι βάσει της σχετικής υπουργικής απόφασης  Γ456/ΟΙΚ.8061/487/2017 (ΦΕΚ Β’ 476), όλα τα ΗΑΣ που είχαν εκδοθεί προγενέστερα αυτής λήγουν στις 15 ή στις 17/02/2021 και ανανεώνονται με νέα σήματα, τα οποία έχουν πλέον διάρκεια ζωής τα 4 έτη.

Ως εκ τούτου, οι ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων και φορτηγών που έχουν εκδώσει το Σήματα τους έως και την 15 ή τις 17/02/2017 θα πρέπει να αποστείλουν στην Ομοσπονδία τους συμπληρωμένη την Αίτηση Ανανέωσης, επισυνάπτοντας το καταθετήριο εξόφλησης του σήματος & αντίγραφο της Άδειας Κυκλοφορίας 2 όψεων.

Advertisement

Εν τω μεταξύ, η Βεβαίωση Μηχανολογικού (της Διεύθυνσης Μεταφορών) αποστέλλεται εκ νέου μόνο στην περίπτωση που έχει γίνει μεταβολή σε βασικά χαρακτηριστικά του τουριστικού λεωφορείου (Επωνυμία ιδιοκτήτη, ΑΦΜ, Αριθμός πινακίδας, Αρ. πλαισίου.)

Σε περίπτωση μεταβίβασης ή αντικατάστασης του Φ.Δ.Χ. δεν ισχύει το διάστημα αντικατάστασης του Η.Α.Σ. εντός 60 ημερών που ίσχυε με την προηγούμενη απόφαση.

Με την ως άνω απόφαση, ο ιδιοκτήτης είναι υποχρεωμένος εντός 10 ημερολογιακών ημερών από την ημερομηνία έκδοσης της νέας άδειας Φ.Δ.Χ. να υποβάλει σχετική αίτηση έκδοσης νέου Η.Α.Σ. στο Φορέα Χορήγησης, αλλιώς επιβάλλονται οι κυρώσεις της περίπτωσης 1.50 της παραγράφου 1, του άρθρου 4, του Νόμου 3446/06, (ΦΕΚ Α49) που προβλέπει πρόστιμο 3.000 ευρώ!

Advertisement

Οι Ιδιοκτήτες των Φ.Δ.Χ., που τους έχει χορηγηθεί ΗΑΣ έως τη δημοσίευση της ως άνω απόφασης, έχουν την υποχρέωση να τα αντικαταστήσουν έως τις 15/02/2021.

Η αξία του ηλεκτρονικά αναγνώσιμου σήματος, καθορίζεται από τον κάθε φορέα χορήγησης, με αντίτιμο που δεν υπερβαίνει τα 60 ευρώ συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α., επιβαρύνει τον ιδιοκτήτη του φορτηγού ή του λεωφορείου και καταβάλλεται σε κάθε περίπτωση έκδοσης έγκυρου ΗΑΣ. Φορείς Χορηγήσεις δύνανται να οριστούν όλα τα δευτεροβάθμια συνδικαλιστικά όργανα που εκ του καταστατικού τους εκπροσωπούν ιδιοκτήτες των Φ.Δ.Χ. αυτοκινήτων ή των λεωφορείων καθώς και τα συνδικαλιστικά όργανα.

Τώρα αν πολλαπλασιάσει κανείς τις εκατοντάδες χιλιάδες φορτηγά και λεωφορεία που κυκλοφορούν με το κόστος που κυμαίνεται από 40 έως και 60 ευρώ είναι εύκολο να αναλογιστεί κανείς πόσα θα εισπράξουν τα Σωματεία και Ομοσπονδίες…

Φωτογραφία: Eurokinisi

Διαβάστε επίσης:

Ανατροπή! Πότε ένα τροχαίο θεωρείται εργατικό ατύχημα

Νέος ΚΟΚ: Σε ποιές παραβάσεις θα αφαιρούνται οι άδειες και οι πινακίδες κυκλοφορίες;

Αλλάζουν όλα: Με δίπλωμα οδήγησης ΙΧ θα μπορούν να οδηγούν και μοτοσικλέτες