Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Το Talbot-Lago των 10 εκατ. ευρώ (+video)

Ελλάδα 6:28
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Το Talbot-Lago των 10 εκατ. ευρώ (+video)

ΝΕΑ

Το Talbot-Lago των 10 εκατ. ευρώ (+video)

ΝΕΑ

Ένα σπάνιο Talbot-Lago του 1937, αξίας άνω των 10 εκατομμυρίων ευρώ, πωλήθηκε στη δημοπρασία του οίκου Gooding & Company στο Amelia Island.

Advertisement
Advertisement

Το μοναδικό Talbot-Lago T150-C-SS Teardrop Coupe του 1937, έχει αμάξωμα από τους Figoni et Falaschi.

 

Η Talbot ήταν μια γαλλική εταιρεία αυτοκινήτων που έβαλε το στίγμα της στην ιστορία του αυτοκινήτου, παρόλο που δεν ήταν τόσο τυχερή όσο η Bugatti που επέστρεψε στην παραγωγή αυτοκινήτων. Αλλά ακόμα κι έτσι, η Talbot άφησε σε εμάς μερικά από τα πιο όμορφα αυτοκίνητα που κατασκευάστηκαν ποτέ, όπως αυτό το Talbot-Lago T150-C-SS Teardrop Coupe του 1937. Το αυτοκίνητο άλλαξε χέρια για πρώτη φορά (από το 1950) και πωλήθηκε σε δημοπρασία πάνω από 10.000.000 ευρώ.

Advertisement
Advertisement

Ο Antonio Franco Lago, το 1933, άρπαξε την ευκαιρία και αγόρασε την σχεδόν χρεοκοπημένη Automobiles Talbot-Darracq SA, εκείνη την εποχή η εταιρία ήταν θυγατρική του βρετανικού ομίλου Sunbeam-Talbot-Darracq.

Ο Lago πήγε να αναβιώσει την ιστορική μάρκα και το 1934 έκανε το ντεμπούτο του ένα εντυπωσιακό νέο πρωτότυπο στο Σαλόνι Αυτοκινήτου του Παρισιού. Το Talbot-Lago T150 Grand Sport εντυπωσίασε, ειδικά καθώς ο Lago διοργάνωσε αξέχαστες διαφημιστικές εκδηλώσεις για το νέο του μοντέλο.

Advertisement

Δεν πέρασε πολύς καιρός πριν ο Lago αποφασίσει να συμμετέχει σε αγώνες και έτσι τα αγωνιστικά αυτοκίνητα Talbot-Lago T150 C δημιουργήθηκαν το 1936. Την ίδια χρονιά, στο Σαλόνι Αυτοκινήτου του Παρισιού, η Lago αποκάλυψε το απόλυτο σπορ πλαίσιο, γνωστό σήμερα ως T150- C-SS. Με έναν νέο κινητήρα 4 λίτρων 140 ίππων με τρία καρμπυρατέρ, το νέο μοντέλο έμοιαζε σχεδόν πανομοιότυπο με τα αγωνιστικά αυτοκίνητα της εταιρείας. Το T150-C-SS προοριζόταν για εξατομικευμένα αμαξώματα και ως εκ τούτου πωλούνταν κυρίως ως πλαίσιο.

Advertisement

Με τιμή καταλόγου 78.000 φράγκων, το T150-C-SS ήταν άμεσος ανταγωνιστής των Alfa Romeo 8C 2900 και Bugatti Type 57S. Ένας πολύ περιορισμένος αριθμός T150-C-SS κατασκευάστηκε μεταξύ 1937 και 1938, με αμαξώματα κατασκευασμένα από διάφορους καροσερίστες (κατασκευαστές αμαξωμάτων). Τα πιο εντυπωσιακά παραδείγματα ήταν τα αυτά, που κατασκευάστηκαν από το θρυλικό carrosserie Figoni et Falaschi. Αναφέρεται από τον κατασκευαστή αμαξωμάτων ως faux cabriolet, το σχέδιο είναι πλέον παγκοσμίως γνωστό ως Goutte d’Eau ή Teardrop (σχήμα σταγόνας).

Οι Figoni et Falaschi κατασκεύασαν μεταξύ 10 και 12 Teardrop Coupe στο Talbot-Lago T150-C-SS και το μοντέλο στη δημοπρασία της Gooding & Company, στο Amelia Island είναι ένα από αυτά. Το σασί αρ. 90107 θεωρείται η πιο ακραία παραλλαγή του σχεδιασμού του Modele New York που διαθέτει κατασκευή εξ ολοκλήρου από αλουμίνιο και μπροστινά φτερά που καλύπτουν πλήρως τους τροχούς. Μόνο δύο μοντέλα αυτού του τύπου κατασκευάστηκαν και αυτό είναι το μόνο που σώθηκε με το αμάξωμα του ανέπαφο.

Advertisement

Όπως θα περίμενε κανείς, το αυτοκίνητο δεν είναι άγνωστο στις εκδηλώσεις concours, ξεκινώντας με το Concours d’Elegance Femina του 1938 στο Παρίσι. Το πιο κοντινό στην εποχή μας, είναι η εκδήλωση του 2005 όπου το Talbot-Lago βραβεύτηκε ως το καλύτερο στην κατηγορία στο Pebble Beach Concours d’Elegance και αργότερα το Best of Show στο Amelia Island Concours d’Elegance του 2007.

Στην δημοπρασία στο νησί Amelia της Gooding & Company είναι η πρώτη φορά που το αυτοκίνητο βγήκε προς πώληση από το 1950. Η τιμή του διαμορφώθηκε στα 12.160.000 ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Με πάνω από 1,1 εκ. ευρώ παίρνεις την απόλυτη Porsche 934/5
Στο σφυρί η συλλογή του ντράμερ των Rush
Δημοπρασία για το τελευταίο Ford GT40 του 1969