Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Αυτή η Mercedes τινάζει τη μπάνκα στον αέρα

Ελλάδα 2:50
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αυτή η Mercedes τινάζει τη μπάνκα στον αέρα

ΝΕΑ

Αυτή η Mercedes τινάζει τη μπάνκα στον αέρα

ΝΕΑ

Αν επιβεβαιωθεί η εκτιμώμενη αξία της θα είναι η ακριβότερη αντίκα (πριν το 1930) που πουλήθηκε ποτέ!

Advertisement
Advertisement

Αυτή είναι μία -εκ των έξι που έχουν διασωθεί- Mercedes Simplex του 1903 και βγαίνει «στο σφυρί» των δημοπρασιών της Gooding & Company (29 Φεβρουαρίου-1 Μαρτίου) στο νησί Αμέλια των ΗΠΑ.

Όλα καλά, έως εδώ… Αν, όμως, επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις και η αξία αυτού του ξεχωριστού αυτοκινήτου ανέλθει στα 10.000.000 δολάρια, τότε θα μιλάμε για ένα νέο ιστορικό ρεκόρ πώλησης!

Καμία αντίκα, κατασκευασμένη πριν το 1930, δεν έχει πουληθεί ποτέ σε τόσο υψηλή τιμή. Από την άλλη πλευρά, δεν είναι… μία ακόμα συλλεκτική αντίκα. Πέρα από τα 121 χρόνια που «κουβαλάει» στο –Roi des Belges, με την υπογραφή J. Rothschild & Fils- αμάξωμά της, έχει και μια πολύ ξεχωριστή ιστορία.

Advertisement
Advertisement

Το αυτοκίνητο παραδόθηκε καινούργιο, τον Απρίλιο του 1903, στο μεγιστάνα των εκδόσεων και ιδρυτή της Daily Mail, Άλφρεντ Χάρμσγουορθ, μένοντας στην κατοχή του έως τον θάνατό του, το 1922.

Advertisement

Ο Χάρμσγουορθ, εκτός από εκδότης, ήταν και λάτρης της αυτοκίνησης, δίνοντας τη δυνατότητα στον Γερμανό οδηγός αγώνων, Χέρμαν Μπράουν, να καταρρίψει το ρεκόρ ταχύτητας, με αυτή τη Mercedes των 60 ίππων. Aπό έναν 4κύλινδρο εν σειρά κινητήρα 9.236 κ.εκ. με ένα καρμπυρατέρ Zenith, που συνδυαζόταν ένα κιβώτιο τεσσάρων ταχυτήτων.

H Mercedes Simplex κέρδισε μια σειρά αγώνων, ενώ από το 1956 έως το 2023, εκτέθηκε στο  μουσείο αυτοκινήτων του Λόρδου Montagu στο Beaulieu του Hampshire, όπου και ανακαινίστηκε.

Advertisement

Στο μεσοδιάστημα, το οδήγησαν σε αγώνες επίδειξης, εμβληματικές φυσιογνωμίες, όπως ο Τζιμ Κλάρκ και ο Στέρλινγκ Μος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Μercedes: Ετοιμάζεται και baby ηλεκτρική G-Class
Δώστε προκαταβολή για «μεταχειρισμένη» Mercedes-AMG One
Τι θα γίνει με τα τζιπ Mercedes και τα Steyr του Στρατού;

Advertisement