Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Τα συνθετικά καύσιμα ίσως να είναι το μέλλον!

Ελλάδα 22:32
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Τα συνθετικά καύσιμα ίσως να είναι το μέλλον!

ΝΕΑ

Τα συνθετικά καύσιμα ίσως να είναι το μέλλον!

ΝΕΑ

Οι κινητήρες καύσης ίσως να μην έχουν πει την τελευταία τους λέξη αφού μπορούν να λειτουργούν καταναλώνοντας εξελιγμένα καύσιμα.

Advertisement
Advertisement

Έχουν οι κινητήρες καύσης περιθώρια βελτίωσης; Η αλήθεια είναι πως μηχανολογικά τα έχουμε δει σχεδόν όλα. Υψηλές πιέσεις ψεκασμού, αποδοτικότερα συστήματα turbo, ήπια υβριδικά συστήματα… μέχρι και τρικ μεταβλητής συμπίεσης. Ωστόσο, πάντοτε τίθεται το θέμα του κόστους και της πολυπλοκότητας, στην αγώνα που κάνουν οι ειδικοί, πρωτίστως ενάντια στην εκπομπή των ρύπων.

Και ενώ τα μηχανολογικά τρικ ίσως να έχουν φτάσει στο απόγειο τους, υπάρχει και η εναλλακτική οδός, της καταστολής των εκπομπών ρύπων με πρόσθετα φίλτρα και καταλυτικούς μετατροπείς. Για σταθείτε, όμως… Υπάρχει και κάτι πολύ πιο απλό. Γιατί οι κινητήρες να μην καίνε πιο «φιλικά» καύσιμα; Όπως είναι τα συνθετικά…

Advertisement
Advertisement

Η ανάγκη για την εξέλιξη στα συνθετικά καύσιμα (μην τα μπερδεύετε με τα βιοκαύσιμα) δεν αφορά μόνο στους κινητήρες των αυτοκινήτων αλλά και σε άλλα μέσα μεταφοράς. Για παράδειγμα, όσο και αν εξελιχθεί η ηλεκτροκίνηση είναι αδύνατο τα αεροπλάνα να ταξιδεύουν κάποια στιγμή με μπαταρίες και έτσι θα μπορούσε να κινείται με συνθετικά καύσιμα.

Τι είναι όμως τα συνθετικά καύσιμα; Γνωστά και ως eFuels; Με απλά λόγια να πούμε πως παράγονται από μια χημική διεργασία του διοξειδίου του άνθρακα με το υδρογόνο για να παραχθεί συνθετικό καύσιμο σε αέρια μορφή και μετά αυτή η συνθετική μεθανόλη υγροποιείται.

Advertisement

Ποια είναι τα οφέλη; Καταρχήν, με αυτή την διαδικασία και την χρήση ηλεκτρικές ενέργειας από ΑΠΕ λύνεται εν μέρει ο προβληματισμός γύρω από τα αποθέματα των ορυκτών καυσίμων. Κατά δεύτερον, η καύση των eFuels μπορεί να γίνει απευθείας στους κινητήρες καύσης ή σε μείξη με συμβατικά καύσιμα παράγοντας πολύ χαμηλότερες εκπομπές ρύπων.

Έτσι, όπως θέλει η Ε.Ε. που σφίγγει συνεχώς την μέγγενη προωθώντας την ηλεκτροκίνηση. Ωστόσο, κάτι μου λέει πως οι κινητήρες εσωτερικής καύσης θα είναι για αρκετές δεκαετίες ακόμη μαζί μας και ίσως το άγιο δισκοπότηρο να κρύβεται στα συνθετικά καύσιμα. Ο χρόνος θα δείξει…

Advertisement

Διαβάστε επίσης
Ποιο θα είναι το επόμενο σημαντικό ορόσημο στις μπαταρίες;
Η Porsche δοκιμάζει συνθετικό καύσιμο στην πίστα
VW: Ανακύκλωση μπαταριών στο 95% (VIDEO)