Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Το συναρπαστικό CUPRA Formentor VZ e-Hybrid (245 PS)

Ελλάδα 10:22
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Το συναρπαστικό CUPRA Formentor VZ e-Hybrid (245 PS)

ΝΕΑ

Το συναρπαστικό CUPRA Formentor VZ e-Hybrid (245 PS)

ΝΕΑ

Με την υιοθέτηση του υβριδικού συστήματος κίνησης, το CUPRA Formentor διεκδικεί τον τίτλο του ιδανικού crossover.

Advertisement
Advertisement

Η CUPRA από τη στιγμή που ανεξαρτητοποιήθηκε έχει επικεντρωθεί στη δημιουργία μοντέλων με έντονο το σπορ στοιχείο, ισχυρές δόσεις αλληλεπίδρασης με τον οδηγό, χωρίς να λείπουν η σχεδιαστική πρωτοτυπία και η σύγχρονη τεχνολογία, όπως την plug-in υβριδική, με πιο πρόσφατο παράδειγμα το Formentor VZ e-Hybrid.

H συγκεκριμένη έκδοση συνδυάζει όλα τα θετικά στοιχεία της γκάμας του Formentor, όπως την άνεση των επιβατών και το πλούσιο επίπεδο εξοπλισμού, με τη φιλικότητα προς το περιβάλλον, χάρη στο χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμά του.

Advertisement
Advertisement

Οπτικά, το plug-in υβριδικό Formentor ξεχωρίζει από το καλαίσθητο αμάξωμα, όπως αυτό αποτυπώνεται στις ιδιαίτερης σχεδίασης ζάντες, που στην προκειμένη περίπτωση είναι 19 ιντσών, στις βαμμένες μπρονζέ τετραπλές απολήξεις και στις ευμεγέθεις δαγκάνες των εμπρός δισκόφρενων.

Μια αντίστοιχα άρτια, μοντέρνα και ποιοτική εικόνα συναντάμε και στο εσωτερικό με τα λειτουργικά και όμορφα μπάκετ καθίσματα να αποτελούν ένα βασικό στοιχείο εξοπλισμού και να αποκαλύπτουν ουσιαστικά τη σπορ ταυτότητα της συγκεκριμένης έκδοσης.

Advertisement

Εμπρός από τον οδηγό υπάρχει ο ψηφιακός πίνακας οργάνων των 10,25 ιντσών με τις δυνατότητες παραμετροποίησης ο οποίος συνδυάζεται από την οθόνη αφής των 12,0 ιντσών του συστήματος πολυμέσων και ψυχαγωγίας. Εκτός από τις συνηθισμένες λειτουργίες και ενημερώσεις, παρέχει και πληροφόρηση για τη λειτουργία του plug-in υβριδικού συστήματος.

Advertisement

Η ουσία και το επίκεντρο του ενδιαφέροντος για τη συγκεκριμένη έκδοση εντοπίζεται κάτω από το καπό και αφορά το σύστημα πρόωσης. Οι μηχανικοί της CUPRA έχουν τοποθετήσει το 4κύλινδρο, υπερτροφοδοτούμενο σύνολο βενζίνης των 1.400 κυβικών με απόδοση 150 ίππων, καθώς και έναν ηλεκτροκινητήρα 85 kW (115 ίπποι), ο οποίος βρίσκεται τοποθετημένος ανάμεσα στον κινητήρα και στο αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη (DSG) των έξι σχέσεων.

Συνδυαστικά η ισχύς ανεβαίνει στους 245 PS και τα 400 Nm ροπής, η κίνηση μεταφέρεται αποκλειστικά στους εμπρός τροχούς, ενώ εξαιρετικές είναι και οι επιδόσεις (0-100 χλμ./ώρα σε 7,0 δεύτερα και τελική ταχύτητα 210 χλμ./ώρα).

Advertisement

Η μπαταρία ιόντων-λιθίου (με βάρος 130 kg) που βρίσκεται τοποθετημένη χαμηλά στο δάπεδο, έχει ενεργειακή χωρητικότητα 12,8 kWh που εξασφαλίζει ηλεκτρική αυτονομία έως και 55 χιλιομέτρων με ταχύτητες μέχρι και 135 χλμ./ ώρα. Βέβαια η plug-in υβριδική τεχνολογία περιορίζει το κόστος μετακίνησης τόσο με την πολύ χαμηλή κατανάλωση αμόλυβδης όσο και με τα μηδενικά τέλη κυκλοφορίας.

Οι χρόνοι φόρτισης διαφέρουν ανάλογα με την πηγή. Σε απλή οικιακή πρίζα απαιτούνται επτά ώρες, ενώ με τη χρήση wallbox 7,4 kW, ο χρόνος μειώνεται στις μόλις δύο ώρες. Επίσης η μπαταρία συνοδεύεται με εγγύηση οκτώ ετών ή 160.000 χιλιομέτρων.

Το CUPRA Formentor έχει ως κύρια όπλα την αίσθηση και την στιβαρότητα ενός αυτοκινήτου ανώτερης ποιότητας. Βασικό πλεονέκτημά του είναι η πολύ καλή ποιότητα κύλισης σε συνδυασμό με την ασφαλή αλλά και εξαιρετικά συμμετοχική οδηγική του συμπεριφορά. Η ηλεκτρονικά ελεγχόμενη ανάρτηση DCC φροντίζει για τη βέλτιστη άνεση ενώ ανταποκρίνεται εξαιρετικά σε πιο απαιτητικές οδηγικά συνθήκες, περιορίζοντας τις κλίσεις του αμαξώματος.

Το plug-in υβριδικό CUPRA Formentor VZ e-Hybrid των 245 ίππων ξεκινά από τις 45.390 ευρώ -υπάρχει και η πιο προσιτή έκδοση των 204 ίππων με τιμή από 42.390 ευρώ- και βέβαια απαλλάσσεται από το φόρο εταιρικής χρήσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Η συνταγή της επιτυχίας του CUPRA Formentor
CUPRA Formentor VZ5: Σοκ και δέος από 390 άλογα!
Δοκιμή: CUPRA Formentor e-Hybrid 245 PS