Live Κίνηση
Περισσότερα
CUPRA-2022-1

CUPRA Formentor VZ5: Σοκ και δέος από 390 άλογα!

Ελλάδα 20:25
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

CUPRA Formentor VZ5: Σοκ και δέος από 390 άλογα!

CUPRA-2022-1

CUPRA Formentor VZ5: Σοκ και δέος από 390 άλογα!

CUPRA-2022-1

Με την έκδοση VZ5 το CUPRA Formentor γίνεται ένα καθαρόαιμο σπορ μοντέλο, ένα εκρηκτικό SUV με απίστευτες επιδόσεις και εκρηκτικά οδηγικά χαρακτηριστικά.

Advertisement
Advertisement

Έχει 390 ασυγκράτητους ίππους. Κάνει το 0-100 χλμ/ώρα σε 4,2 δευτερόλεπτα, όσο και κάποια supercars. Eφοδιάζεται με έναν εκπληκτικό κινητήρα που έχει αφήσει το στίγμα του στην παγκόσμια αυτοκίνηση εδώ και δεκαετίες. Και διαθέτει ένα πλάισιο και ένα σύστημα μετάδοσης που το μετατρέπει σε ένα καθαρόαιμο σπορ μοντέλο.

Και όλα αυτά συνοδεύονται με ένα πολύ όμορφο και σικάτο σχήμα, με έντονο δυναμισμό και μοναδικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα. Και παράλληλα τους χώρους και την πρακτικότητα που διαθέτουν όλα τα σύγχρονα SUV και μάλιστα στην καλύτερη έκφρασή τους.

Αυτό το μοναδικό στην σημερινή αγορά αυτοκίνητο είναι το CUPRA Formentor στην έκδοση VZ5. Ένα αυτοκίνητο που γράφει από την αρχή τους κανόνες για το που μπορούν να φτάσουν τα σύγχρονα SUV, σπάζοντας τα δεδομένα κατηγοριών και κατεστημένες αντιλήψεις για τις ικανότητες των SUV.

Advertisement
Advertisement

Με 390 ίππους και 0-100 χλμ/ώρα σε 4,2 δευτερόλεπτα, η κορυφαία έκδοση VZ5 του CUPRA Formentor είναι ο απόλυτος εκφραστής των επιδόσεων και του σπορ χαρακτήρα στο αμάξωμα ενός κομψού SUV.

Ως βάση χρησιμοποιείται το πολύ ιδιαίτερο και αγαπητό στο κοινό αμάξωμα του Formentor. Στην έκδοση VZ5 το ενδιαφέρον επικεντρώνεται κάτω από το εμπρός καπό, και δη στον εμβληματικό κινητήρα της Audi, τον πεντακύλινδρο των 2,5 λίτρων. Έναν κινητήρα μοναδικό σε απόδοση και ήχο και με μεγάλη ιστορία επιτυχιών στους αγώνες ράλι.

Advertisement

Οι αριθμοί των 390 ίππων και των 480 Νm ροπής δείχνουν μόνο ένα μέρος του πολυδιάστατου αυτού κινητήρα. Ένα επίσης σημαντικό κομμάτι είναι ο απίστευτος χαρακτήρας αυτού του κινητήρα, μία πραγματική έκρηξη αδρεναλίνης και επιδόσεων η οποία συνοδεύεται από έναν καθηλωτικό ήχο που όμοιό του δεν θα βρει κανείς σε όλη την αυτοκινητοβιομηχανία.

Advertisement

Για να μεταφερθεί όλη αυτή η δύναμη στον δρόμο, η CUPRA εφοδίασε το Formentor VZ5 με ένα κορυφαίο μηχανολογικό υπόβαθρο, κυρίως σε ότι αφορά το σύστημα τετρακίνησης. Το τελευταίο μάλιστα διαθέτει μία ειδική λειτουργία με την ονομασία Torque Splitter, το οποίο επιτρέπει την πλήρη παροχή της ισχύος στους πίσω τροχούς, κάνοντας ακόμα πιο διασκεδαστική την οδήγηση του VZ5 στο όριο επιτρέποντας την εκτέλεση ατελείωτων drift.

H εξελιγμένη μετάδοση συνδυάζεται με πολλές επιλογές στα προγράμματα οδήγησης (Comfort, Sport, CUPRA, Drift, Individual, Offroad), οι οποίες συνδυάζονται με τις τρεις επιλογές για την εμπλοκή του ESC (Normal, Sport και Off). Η ανάρτηση είναι χαμηλότερη κατά 10 χιλιοστά, ενώ στάνταρ είναι και το Adaptive Chassis Control με 15 επίπεδα ρύθμισης της ανάρτησης ώστε να προσαρμόζεται στις ανάγκες και τις διαθέσεις του οδηγού.

Το κιβώτιο είναι 7τάχυτο DSG, υπάρχουν αναβαθμισμένα σπορ φρένα με εξαπίστονες δαγκάνες από την ιαπωνική Αkenobo ενώ οι τροχοί είναι 20 ιντσών σε πανέμορφες ζάντες με ελαστικά 255/35 Goodyear Eagle F1.

Advertisement

Στο αμάξωμα η CUPRA έχει κάνει αρκετές επεμβάσεις για αυτή την έκδοση, χρησιμοποιώντας σε πολλά σημεία ανθρακόνημα ώστε να μειωθεί το βάρος. Η αισθητική του χαρακτηρίζεται από ένα τονισμένο αεροδυναμικό πακέτο, το οποίο προσφέρει σημαντικά αυξημένη κάθετη δύναμη στην γρήγορη οδήγηση αλλά και έναν πολύ πιο έντονο δυναμισμό.

Εξίσου μοναδικό και αντάξιο της ειδικής αυτής έκδοσης είναι το σαλόνι, με εκπληκτικής αισθητικής μπάκετ αγωνιστικά καθίσματα, τα οποία καλύπτονται με εξαιρετικής ποιότητας δέρμα. Ο οδηγός βρίσκεται στο επίκεντρο με την θέση οδήγησης να θυμίζει έντονα σπορ μοντέλο, την ίδια στιγμή που οι χώροι για επιβάτες και αποσκευές είναι αντίστοιχοι με ενός απλού Formentor, δηλαδή εξαιρετικοί για τα δεδομένα της κατηγορίας του.

Η μοναδικότητα του CUPRA Formentor VZ5 ενισχύεται ακόμα περισσότερο με την προσθήκη της συλλεκτικής έκδοσης VZ5 Taiga Grey. Θα διατίθεται στο μοναδικό χρώμα Taiga Grey, ειδικά σχεδιασμένο για αυτό το σκοπό και μόνο για 999 μονάδες. Το εξωτερικό χρώμα συνδυάζεται με ένα συγκεκριμένο εσωτερικό – σε Dinamica Black με ραφές στο χρώμα του χαλκού και καφέ δερμάτινα καθίσματα.

Συνολικά, το CUPRA Formentor VZ5 είναι αυτό που λέμε “μία κατηγορία μόνο του”, όντας ένα καθαρόαιμο σπορ αυτοκίνητο με καθηλωτικές επιδόσεις αλλά και την πρακτικότητα που απαιτεί κανείς από ένα σύγχρονο SUV. Ένας ιδανικός συνδυασμός -και μάλιστα σε προσιτή τιμή για όσα προσφέρει- από μία CUPRA που ξέρει τον τρόπο να δημιουργεί μοναδικές στιγμές για την σύγχρονη αυτοκίνηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Συγκριτική δοκιμή: Cupra Formentor VZ5 vs Mercedes-AMG CLA 45 S 4MATIC+
Δοκιμή: Cupra Formentor VZ5
Στην Ελλάδα το συλλεκτικό CUPRA Formentor VZ5 των 390 ίππων (+video)