Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

To νέο Citroen C5 Aircross

Ελλάδα 22:05
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

To νέο Citroen C5 Aircross

ΝΕΑ

To νέο Citroen C5 Aircross

ΝΕΑ

Tο Citroën C5 Aircross σημειώνει μια εξαιρετική εμπορική πορεία η οποία οφείλεται και στις πολύ ενδιαφέρουσες plug-in υβριδικές εκδόσεις του.

Advertisement
Advertisement

Το Citroën C5 Aircross, στην καινούργια του εκδοχή, διαθέτει μια ακόμα πιο ιδιαίτερη σχεδίαση, που το κάνει πιο μοντέρνο και εντυπωσιακό και φυσικά άμεσα αναγνωρίσιμο, ενώ εμφανίζεται αναβαθμισμένο σε όλους ανεξαιρέτως τους τομείς.

Φυσικά και στη γκάμα των κινητήρων του, μιας και από το Σεπτέμβριο θα προστεθεί μια ακόμα plug-in υβριδική έκδοση, που θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Σε αυτήν την έκδοση λοιπόν ο προηγμένος τεχνολογικά κινητήρας βενζίνης των 1.600 κυβικών αποδίδει 150 ίππους και 250 Nm και συνδυάζεται με έναν ηλεκτροκινητήρα 110 PS (320 Nm). Το αποτέλεσμα είναι μια συνδυαστική απόδοση 180 ίππων και 360 Nm, ενώ η μπαταρία (ιόντων λιθίου) έχει ενεργειακή χωρητικότητα 12,4 kWh. Η οποία εξασφαλίζει μια αυτονομία της τάξης των 55 χιλιομέτρων.

Advertisement
Advertisement

Αιχμή του δόρατος είναι φυσικά η κορυφαία PHEV έκδοση του νέου C5 Aircross των 225 ίππων. Το κιβώτιο είναι και εδώ το εξαιρετικό αυτόματο EAT8 των 8 σχέσεων, ενώ η μπαταρία έχει μεγαλύτερο ενεργειακό περιεχόμενο που φτάνει τις  13,2 kWh. Εδώ η αυτονομία φτάνει μέχρι και τα 64 χιλιόμετρα. Κάτι που σημαίνει πως στις περισσότερες των περιπτώσεων οι καθημερινές μετακινήσεις μπορούν να γίνουν αποκλειστικά ηλεκτρικά. Δηλαδή με ιδιαίτερη οικονομία αλλά και με απόλυτη φιλικότητα ως προς το περιβάλλον.

Οικονομική είναι όμως και η λειτουργία του κινητήρα βενζίνης μιας και η επίσημη μέση κατανάλωσή του είναι μόλις 1,4 λίτρα για κάθε 100 χιλιόμετρα, ενώ αντίστοιχα χαμηλές είναι και οι εκπομπές CO2. Φυσικά τα plug-in υβριδικά Citroen C5 δεν επιβαρύνονται με τέλη κυκλοφορίας, κυκλοφορούν ελεύθερα στο δακτύλιο της πρωτεύουσας και σε περίπτωση εταιρικής χρήσης δεν πληρώνουν φόρο.

Advertisement

Η φόρτιση της μπαταρίας σε φορτιστή ισχύος 7,4 KW επιτυγχάνεται σε λιγότερες από δύο ώρες, ενώ ο οδηγός έχει τη δυνατότητα να διατηρεί το επίπεδο ενέργειας της μπαταρίας σταθερό προκειμένου να την χρησιμοποιήσει στο χρόνο που θα επιλέξει.

Παρά τις κόμπακτ διαστάσεις του οι χώροι του μεγάλου SUV της Citroen είναι ιδιαίτερα άνετοι για πέντε επιβάτες, ενώ η πρακτικότητά του είναι ανάλογη ενός πολυμορφικού. Για παράδειγμα, τα τρία πίσω καθίσματα είναι ανεξάρτητα, πλήρως αναδιπλούμενα και μπορούν να μετακινηθούν και κατά τον διαμήκη άξονα. Μεγάλος είναι και ο χώρος αποσκευών, με χωρητικότητά που για τις δύο plug-in υβριδικές εκδόσεις κυμαίνεται από τα 460 έως και τα 600 λίτρα.

Advertisement

Στο εσωτερικό κυριαρχούν τα αναπαυτικά καθίσματα Advanced Comfort, με μία επιπλέον στρώση αφρού πάχους 15 χιλιοστών, ενώ -προαιρετικά- είναι θερμαινόμενα και διαθέτουν λειτουργία μασάζ. Η ιδιαίτερη σχεδίαση του ταμπλό και οι πολλές λύσεις για αποθήκευση μικροαντικειμένων δείχνουν την προσοχή που έχει δοθεί στη λεπτομέρεια.

Η εργονομία είναι εξαιρετική, όπως και η θέση οδήγησης χάρη στις πολλαπλές δυνατότητες ρύθμισης καθίσματος και τιμονιού, ενώ το ταμπλό προσδιορίζεται οπτικά από τη μεγάλη οθόνη αφής των 10,0 ιντσών στο κέντρο του από την οποία ελέγχονται όλες οι λειτουργίες του συστήματος infotainment -συμβατό τόσο με Apple CarPlay όσο και με Android Auto–  και όχι μόνο.

Advertisement

Δεν λείπουν επίσης τα μπουτόν αφής (i-toggles) που παρέχουν δυνατότητα ρύθμισης των συστημάτων κλιματισμού και πλοήγησης, όπως και του ηχοσυστήματος. Ο οδηγός έχει στη διάθεσή του και έναν ψηφιακό πίνακα οργάνων 12,3 ιντσών που παραμετροποιείται ανάλογα με τις ανάγκες του, ενώ η σχεδίαση της κεντρικής κονσόλας με τον επιλογέα- διακόπτη του αυτόματου κιβωτίου είναι ένα άλλο σημείο που έλκει την προσοχή.

Η ηλεκτρική κίνηση των plug-in υβριδικών εκδόσεων του νέου C5 Aircross για σημαντικές αποστάσεις σε συνδυασμό με την κορυφαία άνεση που εξασφαλίζει η ειδικά σχεδιασμένη ανάρτηση με τα Progressive Hydraulic Cushions καθιστούν το C5 Aircross κορυφαία επιλογή για όσους δίνουν προτεραιότητα στις ιδιαίτερα πολιτισμένες και cool μετακινήσεις. Το γαλλικό SUV επίσης δεν θα πει όχι και σε έναν λιγότερο η περισσότερο βατό χωματόδρομο, χάρη στην ικανοποιητική απόστασή του από το έδαφος (230 χιλιοστά) που επιπρόσθετα τονίζει οπτικά την off road διάστασή του.

Στον τομέα της ασφάλειας, το νέο Citroën C5 Aircross Plug-in Hybrid προσφέρει προηγμένες λύσεις που ανεβάζουν ψηλά τον πήχη της κατηγορίας με 20 διαφορετικά συστήματα υποβοήθησης, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζουν η ημι-αυτόνομη οδήγηση επιπέδου 2, Highway Driver Assist, το «έξυπνο» cruise control και το Active Lane Departure Warning.

Το νέο Citroen C5 Aircross είναι διαθέσιμο ως plug-in υβριδικό σε τιμές που ξεκινούν από τις 55.600 ευρώ, ενώ όπως προαναφέραμε η απόκτησή του ως εταιρικού αυτοκινήτου συνοδεύεται με μηδενικό φόρο χρήσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Δοκιμή: Citroen C5 Aircross 1.5 BlueHDi 130 EAT8
Δοκιμή: Citroen C4 X 1.2 PureTech 130 EAT8
Ποιοι θα οδηγούν τα 7θέσια Citroen C3 Aircross; (+video)