Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Το «ακραίο» VW Golf GTI με τον W12 (+video)

Ελλάδα 14:27
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Το «ακραίο» VW Golf GTI με τον W12 (+video)

ΝΕΑ

Το «ακραίο» VW Golf GTI με τον W12 (+video)

ΝΕΑ

Το 2007 η VW πειραματίστηκε με ένα Golf GTI 5ης γενιάς, μεταμοσχεύοντάς του το 12κύλινδρο μοτέρ της Bentley Continental GT. Η τελική ξεπερνούσε τα 320 km/h.

Advertisement
Advertisement

Αν η VW χρωστάει σ’ ένα αυτοκίνητο τη γιγάντωση της και την εδραίωσή της στις πιο επιτυχημένες αυτοκινητοβιομηχανίες ανά τον κόσμο, αυτό δεν είναι άλλο από το Golf. Ένα all-time best seller που επί χρόνια φιγουράρει στην κορυφή των ευρωπαϊκών πωλήσεων.

Από το 1974, όταν η VW παρουσίασε το θρυλικό της μικρομεσαίο μοντέλο, έχουμε συστηθεί με επιπλέον 7 γενιές, αλλά και πολλές «καυτές» εκδόσεις (όπως GTI και “R”) που γοήτευαν κάθε λογής petrolhead.

Advertisement
Advertisement

Αυτό, ωστόσο, που αγνοεί μεγάλο μέρος των οδηγών είναι πως το VW Golf έχει συνδέσει το όνομά του και με κάποια πρωτότυπα με εκκεντρικό χαρακτήρα και εξωφρενικές επιδόσεις.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το εικονιζόμενο Golf GTI W12-650 που παρουσιάστηκε το 2007, στο πλαίσιο της δημοφιλούς ετήσιας συνάντησης των φίλων του GTI στο Worthersee της Αυστρίας, προκαλώντας την έκπληξη των παριστάμενων.

Advertisement

Αφορμή στάθηκε τόσο η εμφάνισή του, όσο και αυτό που κρυβόταν πίσω από τα μπροστινά καθίσματα, ονοματοδοτώντας αυτό το ιδιαίτερα παράξενο μοντέλο. Ειδικότερα επρόκειτο για ένα κεντρομήχανο GTI πέμπτης γενιάς που αντλούσε κίνηση από τον W12 της Bentley Continental GT. Η επιτάχυνση στα πρώτα 100 km/h «ερχόταν» σε λιγότερα από 4,0 sec και η τελική εκτοξευόταν στα 323 km/h.

Για την ενσωμάτωση του 12κύλινδρου μοτέρ, κάποιες επεμβάσεις αποδείχθηκαν αναπόφευκτες. Το πλάτος του GTI αυξήθηκε κατά 16 cm, συμπαρασύροντας και τους θόλους των τροχών, η απόσταση από το έδαφος μειώθηκε κατά 7,62 cm, ενώ προστέθηκαν τροχοί πλάτους 22,86 cm εμπρός και 30,48 cm πίσω.

Advertisement

Ελάχιστοι είχαν την ευκαιρία να οδηγήσουν το μοντέλο, ένας από τους οποίους ήταν ο Jeremy Clarkson, ο οποίος μοιράστηκε την εμπειρία του σε ένα επεισόδιο του Top Gear.

Οι τρομακτικές επιδόσεις ξάφνιασαν τον παρουσιαστή, ο οποίος, ωστόσο, είχε ενστάσεις για τη συμπεριφορά του Golf GTI W12-650 στις στροφές.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
H Manhart αναβαθμίζει το νέο VW Golf GTI
Νέο VW Caddy: Πρακτικότητα van με τεχνολογία και ποιότητα ενός Golf
Συγκριτικό: Volkswagen Golf GTI vs Honda Civic Type R