Live Κίνηση
Περισσότερα
ΑΓΟΡΑ

Τίτλοι τέλους για το Renault Twizy

Ελλάδα 14:14
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Τίτλοι τέλους για το Renault Twizy

ΑΓΟΡΑ

Τίτλοι τέλους για το Renault Twizy

ΑΓΟΡΑ

Μετά από 12 χρόνια εμπορικής πορείας, η Renault ρίχνει την αυλαία για το πρωτοποριακό «ηλεκτρικό αυγό».

Advertisement
Advertisement

Η είδηση ότι η παραγωγή του Twizy σταματά, εντός του τρέχοντος έτους, μας δίνει τη δυνατότητα να γυρίσουμε πίσω στο χρόνο.

Για να δούμε την πορεία ενός οχήματος, που πέραν του ότι στη θέα του σε κάνει να χαμογελάς, ήταν ένα προφητικό statement της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας, για την τάση που θα κυριαρχούσε στις μέρες μας.

Όταν η Renault παρουσίασε το ZE Concept στην IAA της Φρανκφούρτης το 2009, η Tesla εξακολουθούσε να εργάζεται στο σχεδιασμό του ηλεκτρικού roadster, που βασίζεται στη Lotus Elise.

Advertisement
Advertisement

Η Renault σχεδιάζοντας το Twizy, είχε στο μυαλό της ένα είδος σκούτερ τεσσάρων τροχών, το οποίο θα έπρεπε να «σκοράρει» ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις.

Το περίεργο στυλ με τέσσερις εξωτερικές ρόδες και ένα κεντρικό κάθισμα οδηγού, εξασφάλισαν πραγματικές ποιότητες show car.

Σε κάθε περίπτωση, οι πρώτοι αγοραστές του Twizy δεν μπορούσαν να παραπονεθούν για την… έλλειψη προσφορών συνομιλίας, από περίεργους που το χάζευαν.

Advertisement

Με μήκος 2,30 μέτρα και πλάτος 1,20 μέτρα, η περιπλάνηση και η στάθμευση κατά μήκος έγιναν η καθημερινή τροφή του Twizy. Το διθέσιο ηλεκτρικό Renault προσφέρθηκε σε δύο παραλλαγές.

Ως Twizy 45 με αυτή την τελική ταχύτητα, μπορούσε να οδηγηθεί με ασφαλιστική πινακίδα και άδεια οδήγησης μοτοποδηλάτου, ενώ το τυπικό Twizy έφτασε το μέγιστο 80 km/h και απαιτούσε κανονική άδεια οδήγησης αυτοκινήτου.

Advertisement

Για να διατηρήσει τις τιμές χαμηλά, η Renault βασίστηκε αρχικά σε μια νέα ιδέα: την ενοικίαση μπαταριών.

Ανάλογα με τα συμφωνηθέντα χιλιόμετρα, οι αγοραστές του Twizy πλήρωναν μηνιαίο τέλος μίσθωσης περίπου 50 έως 60 ευρώ, για την μπαταρία, η οποία παρέμενε ιδιοκτησία της Renault. Αυτό οδήγησε στην περίεργη κατάσταση και όχι ακριβώς στην προώθηση των πωλήσεων.

Advertisement

Η φθίνουσα εμπορική πορεία του Twizy, φέρνει και το τέλος παραγωγής του, αλλά σίγουρα είναι από τα οχήματα που δύσκολα θα βγει από τη μνήμη μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Renault και Geely δημιουργούν νέα εταιρεία
Νέο Renault Scenic E-Tech: Στην τελική ευθεία
Επίσημο: Το νέο Renault Arkana