Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Τι συμβαίνει με τη Lada;

Ελλάδα 8:28
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τι συμβαίνει με τη Lada;

ΝΕΑ

Τι συμβαίνει με τη Lada;

ΝΕΑ

Η ρωσική αυτοκινητοβιομηχανία υποτίθεται ότι επλήγη ανεπανόρθωτα. Όμως, είναι έτσι;

Advertisement
Advertisement

Η Lada και η AvtoVAZ (η κρατική αυτοκινητοβιομηχανία της Ρωσίας) από πέρσι έμειναν χωρίς τον βασικό στρατηγικό σύμμαχό τους. Τότε, η Renault πούλησε το μερίδιό της που κατείχε σε αυτή στο Ρωσικό Κεντρικό Ινστιτούτο Έρευνας και Ανάπτυξης Αυτοκινήτων και Μηχανών (Nami), στο πλαίσιο των κυρώσεων που επέβαλε η Δύση στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η γαλλική εταιρεία κατείχε το 67,69% των μετοχών της AvtoVAZ και η πώληση στη Nami έγινε έναντι συμβολικού ποσού με τον όρο της επανεξαγοράς τους από αυτή εντός της προσεχούς εξαετίας.

Advertisement
Advertisement

Το γεγονός δημιούργησε πρόβλημα στη Lada καθώς σταμάτησε η επιχειρηματική δραστηριότητα για κάποιο χρονικό διάστημα, έκτοτε. Όμως, όπως ανακοινώθηκε, η εταιρεία άρχισε πάλι να θέτει νέους στόχους μεταξύ των οποίων και η εξέλιξη και κατασκευή νέων μοντέλων.

Σύμφωνα με τον κ. Maxim Sokolov, Γενικό Διευθυντή της AvtoVAZ (και πρώην Υπουργό Μεταφορών και Αντιπεριφεριάρχη της Αγίας Πετρούπολης, δηλαδή σημαντικό πολιτικό όργανο), η Lada προχωράει ανακοινώνοντας το νέο επιχειρηματικό σχέδιό της.

Σε δήλωσή του, ο κ. Sokolov είπε σχετικά: «…όταν έφυγε η Renault, o προηγούμενος κύριος μέτοχος, η Lada παρέμεινε στάσιμη για δύο μήνες. Ωστόσο, καταφέραμε να στήσουμε μια καινούργια παραγωγική αλυσίδα και επιμελητεία και να εξασφαλίσουμε την τροφοδοσία μας σε όσα χρειαζόμαστε για την κατασκευή των βασικών μοντέλων μας».

Advertisement

Βάσει των πληροφοριών που υπάρχουν, στα σχέδια που πρόκειται να ανακοινωθούν σύντομα προβλέπεται η δημιουργία νέων μοντέλων της ρωσικής εταιρείας και η παραγωγή 500.000 οχημάτων ετησίως στο παραδοσιακό εργοστάσιό της που βρίσκεται στο Togliatti.

Advertisement

Τέλος, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν οι πωλήσεις των αυτοκινήτων της Lada τον Αύγουστο αυξήθηκαν κατά 75% σε σχέση με αυτές του Ιουλίου. Ωστόσο, σύμφωνα με την Ένωση Ευρωπαϊκών Επιχειρήσεων (AEB), οι συνολικές πωλήσεις καινούργιών αυτοκινήτων στη Ρωσία τον Αύγουστο ήταν μειωμένες κατά 62% συγκριτικά με αυτές τον ίδιο μήνα πέρυσι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Επίθεση των Ρώσων στην Ευρώπη με ηλεκτρικό
Η Ρωσία γύρισε 30 χρόνια πίσω
Χωρίς αερόσακους και ABS τα Lada