Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Επίσημο: Αποχωρεί οριστικά η Renault από τη Ρωσία

Ελλάδα 17:28
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Επίσημο: Αποχωρεί οριστικά η Renault από τη Ρωσία

ΝΕΑ

Επίσημο: Αποχωρεί οριστικά η Renault από τη Ρωσία

ΝΕΑ

Πέφτουν οι υπογραφές σχετικά με την πώληση τόσο της Renault Ρωσίας όσο και της AvtoVAZ.

Advertisement
Advertisement

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Renault Group ενέκρινε πλήρως την απαλλαγή της γαλλικής εταιρείας από τις δραστηριότητες σε Ρωσικό έδαφος.

Εάν έλεγε κάποιος πριν από ένα εξάμηνο στους ανθρώπους της Renault οτιδήποτε αρνητικό για την επένδυση τους στην AvtoVAZ, θα τον περνούσαν για τρελό. Οι Γάλλοι το 2008 αγόρασαν το 25% της ρωσικής αυτοκινητοβιομηχανίας έναντι ενός εκατομμυρίου δολαρίων και σταδιακά κατάφερναν να αποκτήσουν το πλειοψηφικό πακέτο.

Πέρυσι, το 10% των κερδών της Renault προήλθε από τη ρωσική αγορά, αριθμός που λέει πολλά για τη σημασία της γαλλικής εταιρείας, ενώ η Lada τα πηγαίνει εξαιρετικά υπό την αιγίδα της AvtoVAZ και συνεπώς της Renault.

Advertisement
Advertisement

Η Εισβολή όμως των Ρώσων και οι κυρώσεις της δύσης έναντι αυτών άλλαξαν άρδην τα δεδομένα. Η Renault που κατέχει εργοστάσιο στη Μόσχα και παράγει τρία μοντέλα βασιζόμενα στην πλατφόρμα του Dacia Duster δεν μπορεί να δραστηριοποιηθεί πλέον και βρήκε λύση έτσι να εξασφαλίσει τους 45.000 εργαζομένους της.

Επισύναψε συμφωνία με τον δήμο της Μόσχας για να μεταβιβάσει σε αυτήν το 100% των μετοχών της Renault Ρωσίας.

Advertisement

Επιπροσθέτως, όπως είχε διαρρεύσει πριν από λίγες ημέρες, το Ινστιτούτο Έρευνας και Ανάπτυξης Αυτοκινήτων της Μόσχας θα αποκτήσει το 67,69% της AvtoVAZ έναντι συμβολικού ποσού, εξασφαλίζοντας έστω και προσωρινά τις χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Advertisement

Το καλό για τη Renault είναι ότι θα μπορεί να ανακτήσει την πλήρη κυριότητα της AvtoVAZ μέσα στην επόμενη εξαετία εφόσον το επιθυμεί και εφόσον δηλαδή έχουν ξεπεραστεί τα πολιτικά προβλήματα που επικρατούν αυτή τη στιγμή.

Οι Γάλλοι πάντως χωρίς τις δραστηριότητες στη Ρωσία θα πρέπει να ανακτήσουν μεγάλο μερίδιο της ρευστότητας και της κερδοφορίας τους στο προσεχές διάστημα. Επομένως όπως θα θέλαμε όλοι, έτσι και αυτοί εύχονται να λυθεί άμεσα το σκηνικό του πολέμου που επικρατεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Η Renault αναστέλλει τις δραστηριότητές της στη Ρωσία
Ποιά εταιρία δεν θέλει να εγκαταλείψει τη Ρωσία;
Ρωσία: Τα κινέζικα αυτοκίνητα σε πλεονεκτική θέση

Advertisement