Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Τι προτείνει η Φινλανδία για την επιδότηση ηλεκτρικών ΙΧ;

Ελλάδα 23:16
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Τι προτείνει η Φινλανδία για την επιδότηση ηλεκτρικών ΙΧ;

ΝΕΑ

Τι προτείνει η Φινλανδία για την επιδότηση ηλεκτρικών ΙΧ;

ΝΕΑ

Οι κατασκευαστές και εισαγωγείς προβλέπουν αύξηση της τιμής της αμόλυβδης έως και 0,55 ευρώ το λίτρο έως το 2024.

Advertisement
Advertisement

Πρόταση για προληπτικά μέτρα κατά της αναμενόμενης αύξησης των τιμών της βενζίνης παρουσίασε η Ένωση Αυτοκινητοβιομηχανίας της Φινλανδίας μαζί με την Οργάνωση των εισαγωγέων αυτοκινήτων και της αυτοκινητοβιομηχανίας της χώρας.

Ο Οργανισμός υπολογίζει ότι οι τιμές της βενζίνης ενδέχεται να αυξηθούν κατά 0,25-0,55 ευρώ ανά λίτρο από τις αρχές του 2024. Με τη δημοσιοποίηση του σχεδίου της πέντε μήνες πριν από τις εκλογές, η Οργάνωση, η οποία αντιπροσωπεύει σχεδόν το 100% των πωλήσεων νέων οχημάτων στη Φινλανδία, θέλει να ασκήσει πίεση στην επόμενη κυβέρνηση.

Advertisement
Advertisement

Αντιγράφοντας κάποια από αυτά που έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί στη Σουηδία, ο κλάδος των αυτοκινήτων προτρέπει την κυβέρνηση να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα επιδότησης αγοράς τεσσάρων ετών για τα πλήρως ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Κατά την αγορά ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου, η επιδότηση για τον πρώτο χρόνο θα είναι 5.000 ευρώ. Στη συνέχεια η επιδότηση θα μειώνεται και στο τέταρτο έτος θα ανέρχεται σε 2.000 ευρώ.

Ένα άλλο μέσο θα ήταν η μείωση του φόρου στα βιοκαύσιμα. Ο σημερινός ειδικός φόρος κατανάλωσης στο βιοντίζελ είναι 0,31 ευρώ ανά λίτρο. Σύμφωνα με τους εισαγωγείς αυτοκινήτων και την αυτοκινητοβιομηχανία, θα πρέπει να μειωθεί κατά 0,16 ευρώ.

Τρίτον, η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα πρέπει να συμπεριληφθεί στην υποχρέωση διανομής και οι φορείς εκμετάλλευσης και οι διανομείς που την παρέχουν θα μπορούσαν να συγκεντρώσουν μπόνους. Ο μηχανισμός θα μπορούσε να μειώσει την πίεση για υψηλότερες τιμές βενζίνης και να δώσει ώθηση στην κατασκευή δημόσιων σημείων φόρτισης. Η υποχρέωση διανομής σημαίνει ότι ένα ορισμένο ποσοστό των καυσίμων μεταφορών που προμηθεύονται οι διανομείς καυσίμων πρέπει να είναι ανανεώσιμα καύσιμα.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Αποκάλυψη! Ποια αυτοκίνητα θα περνούν από ΚΤΕΟ κάθε χρόνο
Αποκάλυψη! Έρχεται η επιδότηση-μαμούθ για ηλεκτρικό Ταξί
H Γερμανία θα περικόψει την επιδότηση για τα EVs