Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Πότε θα είναι πιο ακριβά τα ΙΧ βενζίνης-diesel από τα ηλεκτρικά;

Ελλάδα 19:50
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Πότε θα είναι πιο ακριβά τα ΙΧ βενζίνης-diesel από τα ηλεκτρικά;

ΝΕΑ

Πότε θα είναι πιο ακριβά τα ΙΧ βενζίνης-diesel από τα ηλεκτρικά;

ΝΕΑ

Εξίσωση των τιμών μεταξύ ηλεκτρικών αυτοκινήτων και οχημάτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης προβλέπεται στην επόμενη τριετία ή τετραετία.

Advertisement
Advertisement

Το κόστος κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα φτάσει στο ίδιο επίπεδο με τα αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης μέχρι το 2025 – 2026 περίπου, προέβλεψε ο επικεφαλής της Envision Racing, ένα βήμα που αναμένεται να επιταχύνει τη μετάβαση της βιομηχανίας σε καθαρότερα, πιο πράσινα οχήματα.

Ο Sylvain Filippi, διευθύνων σύμβουλος της Envision Racing, δήλωσε ότι σύντομα θα γίνει πιο ακριβή η κατασκευή παραδοσιακών αυτοκινήτων από τα ηλεκτρικά αντίστοιχα, δεδομένου ότι το κόστος κατασκευής οχημάτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης αυξάνεται.

Advertisement
Advertisement

«Το 2025 ή το 2026… θα αρχίσετε να βλέπετε ισοτιμία από την πλευρά της προσφοράς, στις ανεπτυγμένες χώρες», είπε ο Filippi κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο συνέδριο Reuters IMPACT για το κλίμα, προσθέτοντας ότι η ισοτιμία των τιμών σημαίνει ότι το συνολικό κόστος ιδιοκτησίας θα είναι χαμηλότερο.

«Αυτό θα είναι και το σημείο καμπής. Όταν συμβεί αυτό και μπορέσουμε να κατασκευάσουμε αυτά τα αυτοκίνητα σε κλίμακα και τότε οι πύλες θα ανοίξουν», είπε ο Filippi.

«Σε αυτό ακριβώς το στάδιο, η αγορά ενός αυτοκινήτου με κινητήρα εσωτερικής καύσης θα είναι πολύ κακή ιδέα γιατί η αρχική αξία αυτών των αυτοκινήτων θα έχει αυξηθεί πάρα πολύ. Θα γίνει ένα πολύ κακό πλεονέκτημα και νομίζω ότι η μετάβαση θα επιταχυνθεί πολύ γρήγορα».

Advertisement

Οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων (EV) θα μπορούσαν να φτάσουν το 33% παγκοσμίως έως το 2028 και το 54% έως το 2035, καθώς η ζήτηση επιταχύνεται στις περισσότερες μεγάλες αγορές, σύμφωνα με μελέτη της AlixPartners.

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αντιπροσώπευαν λιγότερο από το 8% των παγκόσμιων πωλήσεων πέρυσι και λίγο λιγότερο από το 10% το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Advertisement

Για να υποστηρίξουν αυτή τη ζήτηση, οι αυτοκινητοβιομηχανίες και οι προμηθευτές αναμένουν τώρα να επενδύσουν τουλάχιστον 526 δισεκατομμύρια δολάρια σε ηλεκτρικά οχήματα και μπαταρίες από το 2022 έως το 2026, σύμφωνα με την AlixPartners, η οποία προβλέπει υπερδιπλάσια ποσά σε σχέση με την πενταετή πρόβλεψη για επενδύσεις ηλεκτρικών οχημάτων την περίοδο 2020-2024 που αναμένεται να κυμανθούν στα 234 δισεκατομμύρια δολάρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Καλιφόρνια: Τέλος τα ΙΧ βενζίνης και diesel έως το 2035!
Σοκαρισμένοι οι κάτοχοι diesel ΙΧ
Ζητούν παράταση για βενζίνης και diesel – Η Ελλάδα οχι…