Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Τι προσφέρει η Καλιφόρνια για ζωή χωρίς αυτοκίνητο;

Ελλάδα 7:58
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Τι προσφέρει η Καλιφόρνια για ζωή χωρίς αυτοκίνητο;

ΝΕΑ

Τι προσφέρει η Καλιφόρνια για ζωή χωρίς αυτοκίνητο;

ΝΕΑ

Ως τώρα γνωρίζουμε ότι οι Αρχές προσπαθούν να δίνουν κίνητρα για τη μείωση των μετακινήσεων με αυτοκίνητο εντός των μεγαλουπόλεων. Το επόμενο στάδιο θα είναι αυτό για την κατάργηση της χρήσης του;

Advertisement
Advertisement

Ως γνωστόν, το μεγαλύτερο ποσοστό ρύπανσης και εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα εντός των μεγάλων πόλεων και των πρωτευουσών των κρατών χρεώνεται στο αυτοκίνητο. Επιπλέον, οι πολύωρες καθυστερήσεις εξαιτίας του κυκλοφοριακού φόρτου στους δρόμους επιτείνουν το φαινόμενο και δημιουργούν περισσότερα προβλήματα στους οδηγούς και κατοίκους αυτών (μεγαλουπόλεων).

Οι Αρχές, προσπαθούν να δώσουν κάποια λύση ψηφίζοντας μέτρα τα οποία έχουν σκοπό να αποσυμφορήσουν κάπως την κίνηση με το όχημά μας, είτε νομοθετώντας απαγορεύσεις είτε (εσχάτως) δίνοντας κάποια κίνητρα για την αποφυγή χρήσης του.

Advertisement
Advertisement

Ένα πρόσφατο παράδειγμα είναι μια απόφαση που έλαβαν οι επικεφαλής της Καλιφόρνιας. Όπως είναι γνωστό, επί δεκαετίες η συγκεκριμένη πολιτεία πρωτοπορεί στην προσπάθεια για τη μείωση των ρύπων και του διοξειδίου του άνθρακα επιλέγοντας πιο αυστηρή στάση απέναντι στα αυτοκίνητα από τις υπόλοιπες που συνιστούν τις ΗΠΑ.

Αυτή τη φορά πρότειναν νομοσχέδιο με το οποίο δίνεται φορολογικό κίνητρο 1.000 δολαρίων (περίπου 1.000 ευρώ, τρέχουσα συναλλαγματική ισοτιμία) σε όσους αποδεδειγμένα σταματήσουν τη χρήση των προσωπικών οχημάτων τους που έχουν κινητήρα εσωτερικής καύσης για την καθημερινή μετακίνησή τους ή εάν δεν κατέχουν αυτοκίνητο.

Advertisement

Το συγκεκριμένο ποσό είτε θα είναι φορολογική έκπτωση, η οποία θα αφαιρείται από αυτό που χρωστά κάποιος στην εφορία είτε θα πιστώνεται στον τραπεζικό λογαριασμό του εάν έχει εκπληρωμένες τις φορολογικές υποχρεώσεις του. Η αρχική ιδέα ήταν να προσφερθεί πίστωση 2.500 δολαρίων (περίπου 2.525 ευρώ, τρέχουσα συναλλαγματική ισοτιμία) σε κάθε φορολογούμενο κάτοικο της Καλιφόρνιας που δεν έχει ή χρησιμοποιεί αυτοκίνητο, ανεξαρτήτως εισοδήματος.

Advertisement

Όμως, έπειτα από συζητήσεις, οι συντάκτες του νομοσχεδίου κατέληξαν στο ποσό των 1.000 δολαρίων για όσους πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια και έχουν ετήσιο ατομικό εισόδημα έως και 40.000 δολάρια (περίπου 40.400 ευρώ, τρέχουσα συναλλαγματική ισοτιμία) ή έως και 60.000 δολάρια για ζευγάρι (περίπου 60.600 ευρώ, τρέχουσα συναλλαγματική ισοτιμία).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Αφιέρωμα Προστασία Περιβάλλοντος: Κάθε «κίνηση» μετράει
Πώς δημιουργείται η κίνηση στους δρόμους; +(vid)
ΕΕ: Στόχος η μείωση των εκπομπών CO2 στις μεταφορές