Live Κίνηση
Περισσότερα
Men + Speed

Πώς δημιουργείται η κίνηση στους δρόμους; +(vid)

Ελλάδα 9:17
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Πώς δημιουργείται η κίνηση στους δρόμους; +(vid)

Men + Speed

Πώς δημιουργείται η κίνηση στους δρόμους; +(vid)

Men + Speed

Όλοι έχουμε οδηγήσει σε εθνικά δίκτυα, Ελλάδα ή ακόμα και εξωτερικό και σίγουρα έχουμε βρεθεί σε κίνηση, άλλες φορές πηγαίνοντας σημειωτών και άλλες έχουμε βρεθεί ακινητοποιημένοι και “ανήμποροι” . Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; (Του Κώστα Τρακουσέλλη  kt@newsauto.gr)

Advertisement
Advertisement

Στην περίπτωση φυσικά που δεν υπάρχει ατύχημα η βλάβη σε κάποιο όχημα, τότε οι επιστήμονες μας δείχνουν τον λόγο.

Οι επιστήμονες υπολόγισαν με μαθηματικούς υπολογισμούς και πειράματα την αιτία της δημιουργίας την καθημερινής κίνησης, προσπαθώντας να δώσουν εξήγηση. Όπως βλέπετε και στο γράφημα πιο πάνω, με μία και μόνο ακαριαία αντίδραση ενός και μόνο οδηγού (τα κόκκινα αυτοκινητάκια στο γράφημα) είναι αρκετή για να δημιουργηθεί μποτιλιάρισμα. Σύμφωνα με όσα ισχυρίζεται ο μαθηματικός του πανεπιστημίου Temple University Benjamin Seibold και οι συνεργάτες του, η αλυσιδωτή αντίδραση μετά από ένα φρενάρισμα μπορεί να επηρεάσει σε μικρό χρονικό διάστημα την κυκλοφορία, σε ακτίνα από 100 έως και 1000 μέτρα.

Advertisement
Advertisement

Το πείραμα επαληθεύθηκε και από Ιάπωνες ερευνητές, οι οποίοι έδωσαν οδηγίες σε 22 οδηγούς  να οδηγούν με την ίδια ταχύτητα (30 χλμ / ώρα) και να διατηρούν τον ίδιο χώρο μεταξύ των αυτοκινήτων σε ένα μικρό κυκλικό δρόμο. Το αποτέλεσμα όπως αναφέραμε και πιο πάνω ήταν  να δημιουργηθεί μποτιλιάρισμα.

Δείτε το πείραμα στο βίντεο που ακολουθεί..