Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Τι καινούριο φέρνει η ηλεκτρική Mercedes EQS;

Ελλάδα 23:03
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Τι καινούριο φέρνει η ηλεκτρική Mercedes EQS;

ΝΕΑ

Τι καινούριο φέρνει η ηλεκτρική Mercedes EQS;

ΝΕΑ

Η Mercedes EQS συστήνεται ως το sedan που θα καθορίσει τις εξελίξεις στην εποχή της ηλεκτρικής κινητικότητας.

Advertisement
Advertisement

Πριν από λίγες εβδομάδες η Mercedes παρουσίασε τη νέα EQS, ένα υπερπολυτελές sedan που έχει οριστεί ως η ναυαρχίδα της οικογένειας αμιγώς ηλεκτρικών “EQ”.  Και παράλληλα, αποτελεί τον πρωτεργάτη της Merc για την υλοποίηση του στρατηγικού της πλάνου  Ambition 2039, για ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα μέσα στα επόμενα 20 χρόνια.

Η νέα Mercedes EQS θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η ηλεκτρική S-Class δεδομένου ότι συνιστά μια υπερπολυτελή λιμουζίνα που επιδιώκει να ηγηθεί στην αυτοκίνηση του μέλλοντος, εξοπλισμένη με πλούσια φαρέτρα state-of-the-art τεχνολογιών. Επιπλέον, όμως, η EQS βασίζεται σε μια ολοκαίνουρια αρθρωτή αρχιτεκτονική για πολυτελή ηλεκτρικά, προτάσσει οικολογικές ευαισθησίες, έχει κορυφαία αεροδυναμική και είναι ακόμη πιο προικισμένη τεχνολογικά.

Advertisement
Advertisement

Ας συστηθούμε, λοιπόν, με την EQS, μέσα από το TOP 10 της.

1. Design

Advertisement

Δύσκολα θα την μπερδέψει κανείς με κάποιο άλλο μοντέλο – ειδικά με οποιοδήποτε φορά θερμικό μοτέρ. Το πρώτα στοιχεία που ξεχωρίζουν είναι η μεγάλη καμπύλη της οροφής, η ουρά τύπου fastback, οι κοντοί εμπρός και πίσω πρόβολοι και οι 22άρες (ως στάνταρ 19”) ζάντες, Προσθέστε την κλειστή μαύρη μάσκα, την ομόχρωμη οροφή και την οριζόντια LED λωρίδα στο πίσω μέρος.

2. Αεροδυναμική

Advertisement

Το εξειδικευμένο προσωπικό από τη Στουτγάρδη, μετά από ατελείωτες εργατοώρες, κατάφερε να «δώσει» στη νέα EQS συντελεστή οπισθέλκουσας 0,20 Cd απονέμοντάς την το τίτλου του πιο αεροδυναμικού μοντέλου στον κόσμο.

3. Hyperscreen

Advertisement

Ένα από τα μεγάλα highlights της Merc EQS είναι αδιαμφισβήτητα το σύμπλεγμα οθονών Hyperscreen (προαιρετικό), μια μεγάλη κυρτή μονάδα τριών μονάδων. Η μία αφορά τον πίνακα οργάνων 12,3”, μια ίσης διαμέτρου εδρεύει μπροστά από τον συνοδηγό, ενώ υπάρχει και μια κεντρική 17,7” για το σύστημα infotainment MBUX.

4. Αυτόματες πόρτες

Προαιρετικά προσφέρονται «έξυπνες» θύρες (εμπρός και πίσω). Όταν ο οδηγός πλησιάζει το αυτοκίνητο, οι χειρολαβές στις πόρτες εκτείνονται και εφόσον φτάσει σε απόσταση αναπνοής η πόρτα του οδηγού ανοίγει αυτόματα. Ο άνθρωπος που κάθεται πίσω από το τιμόνι, επίσης, μπορεί να ανοίξει τις πίσω πόρτες (π.χ. για να αφήσει τα παιδιά στο σχολείο) μέσω του συστήματος πολυμέσων MBUX.

5. Κινητήρες και στο βάθος AMG

Η EQS προσφέρεται τόσο σε πισωκίνητη έκδοση (EQS 450+) με ένα μοτέρ στον πίσω άξονα, όσο και σε τετρακίνητη (EQS 580 4MATIC) με έναν ηλεκτροκινητήρα σε κάθε άξονα. H πρώτη παράγει 333 PS και 568 Nm ροπής επιταχύνοντας στα πρώτα 100 km σε 6,2 sec. Η τετρακίνητη αποδίδει 523 PS και 855 Nm ροπής, με τη διαδικασία 0-100 km/h να ολοκληρώνεται σε 4,3 sec. Η τελική τόσο στην 580 4MATIC όσο και στην 450+ περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 210 km/h. Στα σκαριά βρίσκεται και μια «καυτή» AMG με περισσότερους από 760 ίππους.

6. Αυτονομία

Σε πρώτο στάδιο η Mercedes EQS θα λανσαριστεί με μπαταρία ενεργειακής χωρητικότητας 108 kW που εξασφαλίζει 770 km αυτονομίας και μπορεί να ανεφοδιαστεί μέσω ταχυφορτιστή ισχύος 200 kW, ο οποίος τις χαρίζει 300 km με φόρτιση 15 λεπτών. Αργότερα θα προσφέρεται και μικρότερη μπαταρία.

7. Ανάρτηση

Στο μπροστινό άξονα υπάρχουν τετραπλοί σύνδεσμοι, στον πίσω πολλαπλοί σύνδεσμοι, ενώ ως στάνταρ ενσωματώνεται αερανάρτηση AIRMATIC με αμορτιστέρ μεταβαλλόμενης απόσβεσης που σε ταχύτητα ίση ή μεγαλύτερη των 120 km/h χαμηλώνει το αμάξωμα κατά 10 mm και συνολικά 20 mm εφόσον το sedan υπερβεί τα 160 km/h. Η αεροδυναμική αντίσταση μειώνεται, προς όφελος της κατανάλωσης και του χειρισμού. Στο βασικό εξοπλισμό περιλαμβάνεται και τετραδιεύθυνση, με κύκλο στροφής έως και 10,9 m.

8. Έξυπνο αυτοκίνητο

Ανάλογα με το επίπεδο εξοπλισμό ενσωματώνονται έως και 350 αισθητήρες που καταγράφουν δεδομένα για τις ταχύτητες τις αποστάσεις, τις επιταχύνσεις, τις θερμοκρασίες κ.ο.κ. και κατόπιν επεξεργασίας βοηθούν την EQA να λαμβάνει αποφάσεις εν ριπή οφθαλμού.

9. Hey Mercedes

Ο οδηγός έχει τη δική του προσωπική ψηφιακή βοηθό “Hey Mercedes”, η οποία υποστηρίζει 27 γλώσσες. Παράλληλα, μέσω της ψηφιακού βοηθού και συγκεκριμένα της λειτουργίας MBUX Smart Home ο οδηγός μπορεί να… ελέγξει το σπίτι του. Επί παραδείγματι να σβήσει ή να ανάψει τα φώτα του σαλονιού.

10. Ασφάλεια

Διαθέτει άκαμπτο κλωβό ασφαλείας, σύγχρονα συστήματα συγκράτησης, έχει επιλεχθεί ειδική θέση για την εγκατάσταση της μπαταρίας στο υποδάπεδο – παραμένοντας προστατευμένη σε περίπτωση σύγκρουσης – και ενσωματώνει ως στάνταρ σύστημα Pre-Safe. Με το τελευταίο, σε καταστάσεις κινδύνου, οι μπροστινές ζώνες ασφαλείας προεντείνονται, τα παράθυρα κλείνουν αυτόματα, ενώ το κάθισμα του συνοδηγού μετακινείται σε θέση που θα του παρέχει την βέλτιστη προστασία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ετοιμάζεται η ηλεκτρική Mercedes-Benz G-Class
H Mercedes-Benz ανανέωσε την CLS
Mercedes-Benz EQA: Κορυφαία αεροδυναμική για μεγαλύτερη οικονομία