Live Κίνηση
Περισσότερα
Mercedes-Benz EQ

Mercedes-Benz EQA: Κορυφαία αεροδυναμική για μεγαλύτερη οικονομία

Ελλάδα 7:14
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Mercedes-Benz EQA: Κορυφαία αεροδυναμική για μεγαλύτερη οικονομία

Mercedes-Benz EQ

Mercedes-Benz EQA: Κορυφαία αεροδυναμική για μεγαλύτερη οικονομία

Mercedes-Benz EQ

Σε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο η αεροδυναμική σχεδίαση του αμαξώματος παίζει σημαντικό ρόλο στην μεγιστοποίηση της αυτονομίας. Και η Mercedes-Benz παρουσιάζει στη νέα EQA μερικές ιδιαίτερα πρωτοποριακές λύσεις.

Advertisement
Advertisement

Η κορυφαία αεροδυναμική έπαιζε πάντα σημαντικό ρόλο στην σχεδίαση αλλά και την τελική εμφάνιση των αυτοκινήτων της Mercedes-Benz. Από πολύ νωρίς η εταιρία είδε τα σημαντικά οφέλη που προκύπτουν για ένα αυτοκίνητο σε πολλούς τομείς (οικονομία σε καύσιμο, μειωμένοι θόρυβοι), επένδυε μεγάλα ποσά στην Έρευνα και την Εξέλιξη ώστε να έχει τα πιο αεροδυναμικά αυτοκίνητα στην κατηγορία του και όχι μόνο.

Στην εποχή της ηλεκτροκίνησης όμως η αεροδυναμική μελέτη ενός αυτοκινήτου και η σωστή διαχείριση του αέρα γύρω από το αμάξωμά του αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία, καθώς έχει να κάνει με την μέγιστη αξιοποίηση του ρεύματος της μπαταρίας και την εξασφάλιση όσο το δυνατόν μεγαλύτερης αυτονομίας.

eqa-2020-d1000x600

Advertisement
Advertisement

Στην EQA η Mercedes-Benz ξόδεψε χρόνο και πολύ χρήμα ώστε το compact ηλεκτρικό SUV της να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων και σε ότι αφορά την αεροδυναμική του σχεδίαση. Αν και τα δομικά στοιχεία του αμαξώματος βασίζονται στην εξαιρετική βάση της GLA, οι μηχανικοί της Mercedes-Benz επενέβησαν σε διάφορα σημεία ώστε να εξασφαλίσουν πως η EQA θα είναι ακόμα πιο αεροδυναμική και με λιγότερη αντίσταση στον αέρα. Οι περισσότερες μελέτες έγιναν σε ψηφιακό περιβάλλον, ενώ υπήρξαν εκτεταμένες δοκιμές και σε αεροδυναμική σήραγγα.

Περισσότερες πληροφορίες για το μοντέλο θα βρείτε εδώ

Advertisement

Οι επεμβάσεις είναι πολλές, άλλοτε εμφανείς και άλλοτε σε σημεία που δεν φαίνονται με την πρώτη ματιά. Οι μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν σε αεροδυναμική σήραγγα κατέδειξαν μία τιμή 0,28 για το συντελεστή οπισθέλκουσας, επιβεβαιώνοντας έτσι την υψηλή ποιότητα των ψηφιακών προσομοιώσεων, ενώ η μετωπική επιφάνεια A ανέρχεται σε 2,47 m2, τιμές που ξεπερνούν την ήδη εξαιρετική σε αυτόν τον τομέα GLA.

Oι διαφορετικής σχεδίασης προφυλακτήρες οδήγησαν σε επανεκτίμηση των αεροδυναμικών δεδομένων, με αρκετές καίριες επεμβάσεις στο αμάξωμα ώστε να “γλιστρά” πιο ομαλά ο αέρας γύρω από τα κρίσιμα σημεία, όπως στην περιοχή των τροχών ή κάτω από το δάπεδο του αμαξώματος. Η μάσκα της EQA είναι κλειστή έτσι ώστε να μην υπάρχουν απώλειες στην ροή του αέρα, ενώ τοποθετήθηκαν και κάποια μικρά σπόιλερ με προφίλ σε σχήμα σφήνας στους εμπρός και πίσω τροχούς.

Advertisement

Σημαντικό ρόλο στην κορυφαία αεροδυναμική επίδοση της EQA παίζουν οι ειδικής σχεδίασης τροχοί καθώς και το ενιαίο δάπεδο κάτω από το αμάξωμα, το οποίο είναι εντελώς επίπεδο λόγω της απουσίας των κλασικών μηχανικών μερών (μετάδοση, εξάτμιση κ.ά) των συμβατικών αυτοκινήτων. Η προσοχή στην λεπτομέρεια φθάνει σε τέτοιο βαθμό που ακόμα και οι ενισχύσεις σ’ αυτό το ενιαίο δάπεδο διατρέχουν το αμάξωμα από εμπρός προς τα πίσω, έτσι ώστε να είναι ακόμα καλύτερη η διαχείριση του αέρα στο κάτω μέρος του αυτοκινήτου. Οι εισαγωγές ψύξης είναι ειδικά σχεδιασμένες για ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Με δεδομένο ότι η EQA δεν χρειάζεται τις ποσότητες αέρα για την ψύξη κάποιου θερμικού κινητήρα, το πάνω μέρος της εισαγωγής είναι κλειστό ενώ το κάτω μέρος έχει ειδικά ρυθμιζόμενα πάνελ που ανοίγουν όταν χρειαστεί.

Περισσότερες πληροφορίες για το μοντέλο θα βρείτε εδώ

Advertisement

Αναλυτικά, τα νέα αεροδυναμικά στοιχεία στην ΕQA είναι τα παρακάτω:

– Αεροδυναμική σχεδίαση εμπρός και πίσω ποδιάς
– Σπόιλερ στους τροχούς εμπρός και πίσω σε σχήμα σφήνας
– Σύστημα ελέγχου της ψύξης στο κάτω τμήμα της εμπρός ποδιάς
– Βελτιωμένη στεγανοποίηση στην εμπρός μάσκα για να εξασφαλιστεί καλύτερη διαχείριση του αέρα ψύξης
– Σφραγισμένο πλαίσιο φωτιστικών σωμάτων
– Εξωτερικοί καθρέπτες αεροδυναμικά και ακουστικά βελτιωμένοι
– Σπόιλερ οροφής, πλαϊνά σπόιλερ και ειδική διαμόρφωση των πίσω φωτιστικών σωμάτων.
– Αεροδυναμικά βελτιστοποιημένοι τροχοί με πολλές κλειστές επιφάνειες και ελάχιστα ανοίγματα στο εσωτερικό τους.
– Ειδικά ελαστικά για όλα τα μεγέθη των τροχών.
– Ενιαίο δάπεδο κάτω από το αμάξωμα με ειδική σχεδίαση εμπρός και πίσω για πιο ομαλή ροή του αέρα.

Όλα τα παραπάνω δείχνουν την τεράστια σημασία που έδωσε η Mercedes-Benz στην αεροδυναμική σχεδίαση της EQA, επιτυγχάνοντας το ιδανικό σε δύο τομείς. Αφενός να δημιουργήσει ένα άκρως αθλητικό compact SUV με πολύ όμορφες γραμμές και έντονο δυναμισμό. Και αφετέρου ένα ιδιαίτερα αεροδυναμικό όχημα που εξασφαλίζει τη μέγιστη δυνατή αυτονομία από την μπαταρία του και την σχεδόν πλήρη απουσία θορύβων από το σαλόνι του. Ένας μοναδικός συνδυασμός που σίγουρα βάζει την σφραγίδα της Mercedes-Benz και στη νέα εποχή της ηλεκτροκίνησης που μόλις ξεκινά.

Περισσότερες πληροφορίες για το μοντέλο θα βρείτε εδώ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Mercedes-Benz EQA: Κορυφαία απόδοση και αυτονομία
Mercedes-Benz EQA: Με εντυπωσιακό ψηφιακό κόσμο
Τα ξεχωριστά πακέτα εξοπλισμού της Mercedes-Benz EQA