Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Θα γίνει αυτή η Ferrari η πιο ακριβή στον κόσμο;

Ελλάδα 1:42
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Θα γίνει αυτή η Ferrari η πιο ακριβή στον κόσμο;

ΝΕΑ

Θα γίνει αυτή η Ferrari η πιο ακριβή στον κόσμο;

ΝΕΑ

Μια Ferrari 250 GTO δεν είναι «κάποιο» κλασικό αυτοκίνητο που απλώς υπάρχει. Είναι το πιο ποθητό αυτοκίνητο στον κόσμο, με την τιμή πώλησης να αυξάνεται κάθε φορά που εμφανίζεται σε δημοπρασία.

Advertisement
Advertisement

Αυτή τη φορά, η συγκεκριμένη Ferrari πρόκειται να δημοπρατηθεί από τον οίκο  Sothebys τον προσεχή Νοέμβριο. «Σπουδαίο νέο!», θα πείτε με σαρκαστική διάθεση και ίσως έχετε δίκιο.

Γράφουμε «ίσως» επειδή στη συγκεκριμένη περίπτωση ισχύουν κάποια ιδιαίτερα δεδομένα. Το πρώτο αφορά στο γεγονός ότι η εν λόγω δημοπρασία αφορά σε έργα τέχνης και συμπεριλαμβάνει και αυτή τη Ferrari! Δεν θα είναι μια τυπική σχετική εκδήλωση μόνο για κλασικά οχήματα.

Το δεύτερο αφορά στο ίδιο το αυτοκίνητο. Βλέπετε, τυπικά, αυτό δεν είναι μια 250 GTO καθώς η Ferrari την ονομάζει επίσημα 330 GTO LM! Ας εξηγήσουμε γιατί.

Advertisement
Advertisement

Το αυτοκίνητο που έχει τον αριθμό πλαισίου «3765». Από το επίσημο αρχείο της εταιρείας προκύπτει ότι είναι μία από τις τρεις 250 GTO στις οποίες τοποθετήθηκε ο χωρητικότητας 3.967 κ. εκ. V12 κινητήρας («Tipo 163«). Οι υπόλοιπες διαθέτουν τον V12 των 2.953 κ. εκ. («Tipo 168»).

Ο συγκεκριμένος κυλινδρισμός (σημ.: τέσσερα λίτρα) αντιστοιχεί σε 330 κυβικές ίντσες βάσει του αμερικανικού συστήματος μέτρησης του κυβισμού ενός κινητήρα. Αυτό εξηγεί το αριθμητικό μέρος της ονομασίας. Τα γράμματα «LM» είναι τα αρχικά του Le Mans καθώς το αυτοκίνητο θα ελάμβανε μέρος στον ξακουστό 24ωρο αγώνα.

Advertisement

Σύμφωνα με το αρχείο της Ferrari το συγκεκριμένο αυτοκίνητο κατασκευάστηκε το 1962, λίγο μετά την επίσημη παρουσίαση της 250 GTO, η οποία πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο εκείνης της χρονιάς. Είναι η μόνη 330 GTO LM που κατασκευάστηκε εντός αυτής. Οι άλλες δύο κατασκευάστηκαν το 1963.

Advertisement

Από τον οίκο Sotheby’s εκτιμούν ότι η τιμή πώλησης της συγκεκριμένης Ferrari 330 GTO LM θα ξεπεράσει τα 60.000.000 δολάρια (περισσότερα από 55.000.000 ευρώ, τρέχουσα συναλλαγματική ισοτιμία).

Φυσικά, κανείς δεν γνωρίζει πόσο ψηλά μπορεί να φτάσει η τιμή πώλησής της εφόσον υπάρξουν σοβαροί επενδυτές οι οποίοι θα θέτουν την προσφορά τους μέχρι να επικρατήσουν των ανταγωνιστών τους.

Advertisement

Ακόμα και σε αυτό το ποσό, δηλαδή τα 60.000.000 δολάρια, η συγκεκριμένη Ferrari θα γίνει το ακριβότερο μοντέλο της εταιρείας. Ως τώρα, το ρεκόρ αυτό κατέχει η 250 GTO η οποία πουλήθηκε σε δημοπρασία το 2018 έναντι του ποσού των 48.405.000 δολαρίων.

Το τι θα γίνει θα το γνωρίζουμε τον προσεχή Νοέμβριο. Αναμένουμε, λοιπόν…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Οι Nick Mason (Pink Floyd) και Brian Johnson (AC/DC) «βολτάρουν» με τη 250 GTO (video)
Η «χρυσή» Ferrari 250 GTO
Ποια η σχέση της Ferrari Monza SP1 με τα μαθηματικά;