Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Ποια η σχέση της Ferrari Monza SP1 με τα μαθηματικά;

Ελλάδα 4:07
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ποια η σχέση της Ferrari Monza SP1 με τα μαθηματικά;

ΝΕΑ

Ποια η σχέση της Ferrari Monza SP1 με τα μαθηματικά;

ΝΕΑ

Η πρωτότυπη Ferrari Monza SP1 είναι και μαθηματικά πλέον το ομορφότερο αυτοκίνητο των τελευταίων 70 ετών.

Advertisement
Advertisement

Υποσυνείδητα και συνειδητά το ανθρώπινο μάτι έλκεται από τα διάφορα αντικείμενα με αναλογίες που κατασκευάζονται με βάση τη Χρυσή Τομή, που είναι παγκοσμίως γνωστός ως ο τύπος που καταγράφει την ουσία της ομορφιάς, με το πιο γνωστό μας το ναό του Παρθενώνα.

Πάνω σε αυτό βασίστηκαν οι άνθρωποι του CarWow, που μας είναι γνωστό κυρίως από τα βίντεο του στο YouTube, για να ψηφίσουν τα 10 ομορφότερα μοντέλα της κατηγορίας των αυτοκινήτων υψηλών επιδόσεων, της τελευταίας 70ετίας. Πιο συγκεκριμένα, οι υπεύθυνοι του διαγωνισμού καθόρισαν τη χρυσή αναλογία μετρώντας 14 διαφορετικά σημεία του αυτοκινήτου, όπως για παράδειγμα το μέγεθος των εμπρός φώτων, των εξωτερικών καθρεπτών και των γωνιών του εμπρός παρμπρίζ. Στη συνέχεια, τα δεδομένα χρησιμοποιήθηκαν για να υπολογιστούν οι λόγοι απόστασης, με βάση την ιδανική αναλογία που πλησιάζει το 1,618.

Advertisement
Advertisement

Χρησιμοποιώντας τη Χρυσή Τομή, το πιο δημοφιλές μαθηματικό θεώρημα του κάλλους ή τον πιο αισθητικά ευχάριστο τρόπο σχεδιασμού των αναλογιών ενός αντικειμένου, μεγάλος νικητής αναδείχθηκε η πρωτότυπη Ferrari SP1 Monza. Όπως δηλώνουν οι κριτές, η αναλογία διαστάσεων και όγκου του αμαξώματος της ιταλίδας ντίβας, με βάση το σημείο αναφοράς ήταν 61,75.

Οριακά πιο πίσω, στη δεύτερη θέση με αναλογία 61,64 βρέθηκε το Ford GT40 του 1964, ενώ την πρώτη τριάδα συμπλήρωσε η Ferrari 330 GTC Speciale του 1967 (61,15). Στις πιο κάτω θέσεις παρατηρούμε τις Lotus Elite του 1975, την εκπληκτική Ferrari 250 GTO του 1962, ενώ δεν θα μπορούσε να λείπει φυσικά και η Chevrolet Corvette, στην πιο γοητευτική έκδοση του πλέον εμβληματικού αμερικανικού supercar, C2 Stingray. Τέλος τη δεκάδα καταλαμβάνουν ιστορικά ιταλικά μοντέλα, όπως η Ferrari 330 P4, η Alfa Romeo Alfetta του 1974, η Lamborghini Miura και η Maserati Indy.

Advertisement

Διαβάστε επίσης:
Θρυλικές αγωνιστικές Aston Martin πωλούνται «πακέτο»
Η Lamborghini Countach LP 500 γίνεται 50 ετών
Αυτή είναι η νέα Ferrari SF21 (video)

Advertisement