Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Η «χρυσή» Ferrari 250 GTO

Ελλάδα 10:09
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Η «χρυσή» Ferrari 250 GTO

ΝΕΑ

Η «χρυσή» Ferrari 250 GTO

ΝΕΑ

Είναι το μοναδικό αυτοκίνητο στον κόσμο που αξίζει το βάρος του σε χρυσάφι- και λίγο παραπάνω. Η Ferrari 250 GTO, ξέραμε πως είναι «ιερό δισκοπότηρο» για τους συλλέκτες και τους εκτιμητές αυτοκινήτων αλλά η τωρινή της αξία ξεπερνά κάθε προηγούμενη αναφορά.

Advertisement
Advertisement

Είναι το μόνο αυτοκίνητο στον κόσμο που αξίζει κυριολεκτικά το βάρος του σε χρυσό και ακούγεται πολύ φυσικό το ότι πρόκειται για τη Ferrari 250 GTO.

Έστω και λίγο αν έχει ασχοληθεί κάποιος με τις δημοπρασίες αλλά και τις «χρηματιστηριακές» αξίες των ιστορικών αυτοκινήτων, ένα από τα πρώτα πράγματα που μαθαίνει είναι πως το συγκεκριμένο μοντέλο της Ferrari έχει κάνει αλλεπάλληλα ρεκόρ τιμής προκειμένου να αλλάξει χέρια, στις σπάνιες περιπτώσεις που το βλέπουμε να πωλείται ή να δημοπρατείται. Γι’ αυτό άλλωστε γίνεται και είδηση κάθε μεταβίβασή του. Αφορμή για την αναφορά αυτή, στάθηκε η δημοπρασία του Scottsdale από την Barrett- Jackson, που λόγω COVID έγινε με καθυστέρηση την εβδομάδα που ξεκίνησε από τις 22 Μαρτίου. Κατά τη διάρκεια της δημοπρασίας αυτής, σημειώθηκαν κάποιες εντυπωσιακές αλλαγές ιδιοκτησίας, με πολύ υψηλά τιμήματα.

Advertisement
Advertisement

Εκεί σημειώθηκε μια πώληση για Ford Bronco πρώτης γενιάς με τιμή –έστω και ελάχιστα- πάνω από 1 εκατομμύριο δολάρια, ενώ ένα GMC Hummer και αυτό πρώτης γενιάς, έφτασε σχεδόν τα 2,5 εκατομμύρια. Η αναγωγή στην αξία της Ferrari έρχεται συνεπώς πάρα πολύ φυσικά, μια και η 250 GTO από τις αρχές της δεκαετίας του ’60 που κατασκευάστηκε σε μόλις 36 μονάδες, είναι το αυτοκίνητο που κατέχει το ρεκόρ σε τιμή δημοπρασίας. Εκεί είναι που έρχεται και η αναφορά του «βάρους της σε χρυσό», μια και τα 950 κιλά του αυτοκινήτου, με την τρέχουσα συναλλαγματική ισοτιμία του χρυσού (που είναι σχεδόν 47.000 ευρώ για κάθε κιλό) θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι κατασκευασμένα από χρυσό. Μάλιστα, με την πιο ακριβή δημόσια πώληση μιας Ferrari 250 GTO του 1963 να είναι αυτή του 2018 για όχι λιγότερο από 70 εκατομμύρια δολάρια (59,5 εκατομμύρια ευρώ), γίνεται αντιληπτό πως το διαχρονικό μοντέλο της Ιταλικής φίρμας, είναι πολυτιμότερο ακόμα και από το χρυσάφι, μια και αν κάποιος αγόραζε τα 950 κιλά της σε χρυσό, θα έπρεπε θεωρητικά να καταβάλλει “μόλις” 44.650.000 ευρώ.

Διαβάστε ακόμα:
Ποιά είναι η σχέση της Ferrari SP1 με τα μαθηματικά;
Η θρυλική Ferrari 250 GTO ξανά στο προσκήνιο
Ριζοσπαστική πρόταση για τη Ferrari Purosangue