Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Tesla: Γιατί δεν αντικαθιστά με τίποτα το Model S;

Ελλάδα 3:43
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Tesla: Γιατί δεν αντικαθιστά με τίποτα το Model S;

ΝΕΑ

Tesla: Γιατί δεν αντικαθιστά με τίποτα το Model S;

ΝΕΑ

Το Model S σβήνει σε λίγες ημέρες (22 Ιουνίου) τα δέκα κεράκια στην τούρτα γενεθλίων του και ο Elon Musk δε σκέφτεται καν την αντικατάσταση του.

Advertisement
Advertisement

Το ηλεκτρικό σεντάν παρουσιάστηκε το καλοκαίρι του 2012 και όσο επαναστατικό και αν είναι, κάποια στιγμή θα πρέπει να κλείσει ο κύκλος του.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες (αν μιλούσαμε δηλαδή για μία συνηθισμένη εταιρεία), ο αντικαταστάτης του εκρηκτικού sedan θα κυκλοφορούσε ήδη, ωστόσο η Tesla βλέπει τα πράγματα λίγο διαφορετικά. Ο μέσος όρος ζωής για ένα μοντέλο είναι από έξι μέχρι επτά χρόνια. Στο ενδιάμεσο συνηθίζεται να λαμβάνει ένα απαραίτητο φρεσκάρισμα και στη συνέχεια παίρνει σταδιακά το δρόμο για την ιστορία. Στα πρώτα χρόνια της ζωής του, ένα μοντέλο ουσιαστικά συστήνεται στο κοινό, έπειτα λαμβάνει τη μέγιστη απήχηση και μετά ξεκινά ο εμπορικός κατήφορος. Κάπου εκεί βρίσκεται το Model S που έχει γράψει 346.000 πωλήσεις αυτή τη δεκαετία.

Advertisement
Advertisement

Σε αυτό το διάστημα, είδαμε τη Mercedes CLS να αλλάζει δύο φορές, την E-Class το ίδιο, όπως και τα Audi A6 και BMW Σειρά 5. Το 2021 η εμφάνιση της Porsche Taycan έφερε το Model S στην τρίτη θέση των πωλήσεων στην κατηγορία (41.300 για την Taycan και 21.400 για το Tesla), με το κινέζικο BYD Han να πουλά 79.000 αυτοκίνητα μονάχα στην αγορά της Κίνας οπού λανσάρεται.

Όλα αυτά είναι σημάδια… αλλαγής για το Model S, τα οποία δεν λαμβάνει η Tesla. Αυτή προτιμά να ρίχνει το βάρος προς το παρόν στην εξέλιξη του Cybertruck (χιλιάδες παραγγελιές), ή ακόμη και στα ηλεκτρικά φορτηγά που θα διαθέτουν αυτόνομη οδήγηση. Πάντως, πουθενά στο προσκήνιο δεν υπάρχει κάποια ένδειξη για μία δεύτερη γενιά του Model S, που έτσι όπως πάει θα ενηλικιωθεί πριν παραδώσει τα σκήπτρα του.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πως η Tesla βγάζει από τη μύγα… ξύγκι
Πήρε φωτιά κυνηγώντας ένα Tesla Model S (+video)
Δοκιμή: BMW M3 Competition vs Porsche 911 Carrera S