Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Ταξιδεύοντας με την Ford Mustang Mach-E (+video)

Ελλάδα 3:23
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ταξιδεύοντας με την Ford Mustang Mach-E (+video)

ΝΕΑ

Ταξιδεύοντας με την Ford Mustang Mach-E (+video)

ΝΕΑ

To ταξίδι με ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο είναι μία υπόθεση που προϋποθέτει σχεδιασμό και ψάξιμο. Ενδεικτικά σας περιγράφουμε μία από τις πολλές εμπειρίες μας ταξιδεύοντας με ένα ηλεκτρικό στη Μεσσηνία.

Advertisement
Advertisement

Λίγο-πολύ όσοι οδηγείτε ή ασχολείστε με την ηλεκτροκίνηση θα γνωρίζετε πως το ταξίδι με ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο μπορεί να προκαλέσει μεγάλο άγχος πολύ πριν ξεκινήσετε. Ο βασικός λόγος δεν είναι άλλος από την φόρτιση και συγκεκριμένα από τα σημεία φόρτισης, τα δρομολόγια και το πόσες φορές θα χρειαστεί να φορτίσεις.

Το πρώτο και βασικότερο σε όλη αυτή την εξίσωση δεν είναι άλλο από το ίδιο το αυτοκίνητο. Για το ταξίδι μας στην Μεσσηνία είχαμε στη διάθεσή μας ένα από πιο ολοκληρωμένα ηλεκτρικά. Την Ford Mustang Mach-E στην πισωκίνητη έκδοση (των 284 ίππων) με τη μεγάλη μπαταρία (88 kWh, εδώ η σχετική δοκιμή).

Advertisement
Advertisement

Με μία πλήρη φόρτιση και με οικονομική οδήγηση η Mach-E μας έδωσε μία αυτονομία περίπου στα 600 χιλιόμετρα αλλά πατώντας το λίγο παραπάνω (στην Εθνική με 110-130 χλμ/ώρα, με κλιματισμό ενεργοποιημένο, με τέσσερα άτομα και light αποσκευές) πρακτικά είχαμε στην διάθεση μας 500 χλμ. Ο προορισμός μας μέχρι το χωριό Βαλύρα είναι στα περίπου 230 χλμ. οπότε «κάψαμε» περίπου την μισή μπαταρία για να φτάσουμε μέχρι εκεί.

Το πρόβλημα ξεκινά όταν στο σημείο που διαμένεις δεν υπάρχει κάποιο κοντινό σημείο φόρτισης ή το σπίτι έχει παλιά ηλεκτρολογική εγκατάσταση και δεν σηκώνει φόρτιση ηλεκτρικού αυτοκινήτου. Σε πολλές περιοχές, όπως και στη Μεσσηνία, υπάρχουν σημεία φόρτισης με ισχύ 22 kW (εδώ παίζει φυσικά ρόλο η ισχύς του on board φορτιστή, καλό είναι να έχει 11άρη) αλλά απαιτείται πολύωρη παραμονή. Έτσι, επέλεξα να ταχυφορτίσω σε σταθμό DC ισχύος 50 kW.

Advertisement

Για να μην σας κουράσω στο τριήμερο μας με την Mach-E διανύσαμε πάνω από 730 χλμ., κινηθήκαμε με μία μέση κατανάλωση στις 18 kWh και ταχυφορτίσαμε για λιγότερο από μιάμιση ώρα (στο σύνολο μίας μικρής και μίας μεγαλύτερης φόρτισης) για να πάρουμε περίπου 59 kWh (0,62 €/kWh) με συνολικό κόστος στα 37 ευρώ. Φυσικά για να ληφθεί υπόψη το συνολικό κόστος θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας πως ξεκινήσαμε από το γραφείο/ σπίτι με γεμάτη τη μπαταρία οπότε υπολογίστε συνολικό κόστος (π.χ. με 0,16 €/kW) στα 50 ευρώ. Περίπου τα μισά σε σχέση με ένα συμβατικό αυτοκίνητο βενζίνης αν υπολογίσουμε ότι χρειαζόμαστε 7 λίτρα/100 χλμ., ενώ η διαφορά είναι μικρότερη στην περίπτωση του diesel.

Advertisement

Τα παραπάνω οικονομοτεχνικά τα αναφέρω υπεραπλουστεύοντας κάποια δεδομένα και περισσότερο για να δώσω μια γενικότερη εικόνα αφού οι τιμές επηρεάζονται και από τις σχετικές επιδοτήσεις ή τους παρόχους ενέργειας. Σύμφωνοι. Το όφελος από το κόστος χρήσης με ένα ηλεκτρικό στο ταξίδι δεν είναι τόσο μεγάλο όσο με το να κινείσαι στην πόλη και να φορτίζεις στο σπίτι.

Advertisement

Το θέμα όμως που με προβλημάτισε περισσότερο από όλα είναι πως σε όλη την Εθνική Οδό με προορισμό την Καλαμάτα και στην επιστροφή υπάρχουν μόλις 2(!) σημεία ταχυφόρτισης DC. Και τα δύο είναι της NRG του δικτύου Incharge. Το ένα βρίσκεται στο ΣΕΑ Αρφαρών με κατεύθυνση προς Καλαμάτα και το άλλο στο ΣΕΑ Σπαθοβουνίου στο ρεύμα προς Αθήνα. Μάλιστα, είχε την τύχη να βρω ελεύθερο τον φορτιστή, ενώ για όση ώρα φόρτιζα μόνο ένα Tesla χρειάστηκε να μας περιμένει για ένα δεκάλεπτο.

Το συμπέρασμα είναι πως το ταξίδι με ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο φυσικά και θέλει σχεδιασμό από πριν και αρκετή υπομονή. Στην περίπτωση της ταχυφόρτισης το θέμα δεν είναι μόνο το κόστος που δεν είναι και τόσο μεγάλο, αλλά να υπάρχουν σημεία DC και μάλιστα διαθέσιμα. Ειδάλλως θα πρέπει να έχετε εντοπίσει βολικά σημεία AC σε δημόσια σημεία, σε σούπερ μάρκετ, ξενοδοχεία κ.α.

Φυσικά, το ιδανικό σενάριο για έναν τακτικό προορισμό (π.χ. εξοχικό, χωριό κλπ.) είναι η αναβάθμιση ενός παλιού πίνακα με τριφασικό ρεύμα και η τοποθέτηση ενός wallbox. Όπως και να έχει ως οδηγός η συμβίωση με ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο μοιάζει σαν ένας νέος τρόπος ζωής με τον οποίο αναπόφευκτα θα πρέπει να κάνεις ορισμένους συμβιβασμούς και να μάθεις να ζεις με αυτόν.

Επιστρέφοντας στην Αθήνα δεν κρύβω πως στην πόλη προτιμώ να κινούμαι πιο ξεκούραστα και σβέλτα επιλέγοντας κάθε φορά κάποιο ηλεκτρικό αυτοκίνητο από τα διαθέσιμα που έχουμε για δοκιμή στο newsauto. Γιατί όχι να μην το κάνω και στο επόμενο ταξίδι; Υπό προϋποθέσεις… Οι οποίες ελπίζω σε μερικά χρόνια να έχουν περιορισθεί σημαντικά με την διεύρυνση των σημείων φόρτισης και ειδικότερα DC ταχυφόρτισης (όχι μόνο αριθμητικά, αλλά και σε ισχύ φόρτισης) για μακρινές αποστάσεις…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Το φαινόμενο της πυραμίδας
Tα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα είναι όλα ίδια!
Στην ουρά δεκάδες ηλεκτρικά αυτοκίνητα (+video)
Πότε τα ηλεκτρικά θα κοστίζουν όσο τα συμβατικά;