Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Πότε τα ηλεκτρικά θα κοστίζουν όσο τα συμβατικά;

Ελλάδα 2:38
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Πότε τα ηλεκτρικά θα κοστίζουν όσο τα συμβατικά;

ΝΕΑ

Πότε τα ηλεκτρικά θα κοστίζουν όσο τα συμβατικά;

ΝΕΑ

Το αυξημένο κόστος των EVs έχει άμεση σχέση με το κόστος των μπαταριών του, οπότε είναι προφανές προς τα που στρέφονται οι προσπάθειες.

Advertisement
Advertisement

Με τα τρέχοντα δεδομένα η τιμή της μπαταρίας αντιστοιχεί πάνω κάτω στο 1/3 της συνολικής τιμής ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου, οπότε είναι μάλλον λογικό οι όποιες μειώσεις των τιμών τους να είναι άμεσα συνυφασμένος με το κόστος κατασκευής των μπαταριών. Με βάση τα τελευταία δεδομένα που έχουμε στη διάθεσή μας (2021) είναι κατά μέσο όρο 123 ευρώ ανά kWh.

Το ερώτημα είναι φυσικά πως θα επιτευχθεί αυτή η μείωση. Οι άξονες στους οποίους θα κινηθεί η συγκεκριμένη βιομηχανία είναι η βελτίωση της επονομαζόμενης χημείας των μπαταριών, ο σχεδιασμός και η πιο αποδοτική παραγωγή τους.

Στον πρώτο παράγοντα η οικονομική βελτίωση θα προκύψει από τη μείωση της ποσότητας των ακριβών πρώτων υλών που αποτελούν στοιχεία της σύνθεσής τους, αλλά και από την αύξηση της ενεργειακής τους πυκνότητας.

Advertisement
Advertisement

Αντίστοιχα θα απλοποιηθεί και η σχεδίαση της δομής τους, που θα έχει σαν επακόλουθο την πιο απλή αλλά και πιο οικονομική διαδικασία παραγωγής τους.

Με όλα αυτά η μείωση του συνολικού κόστους των μπαταριών, σύμφωνα με τα δεδομένα έρευνας της Berylls και του εξειδικευμένου ινστιτούτoυ Frauenhofer, θα μπορεί να φτάσει μέχρι και το 32% των τρέχοντος. Δηλαδή θα διαμορφωθεί στα 94,0 ευρώ την kWh, τιμή που θα επιτρέψει στην πράξη την εξομοίωση των τιμών των ηλεκτρικών μοντέλων με αυτές των αντίστοιχων με συμβατικούς κινητήρες.

Advertisement

Κάτι που αναμένεται να γίνει σε περίπου μια πενταετία από τώρα, το 2028.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Από τα 400 στα 800 Volt
15 ηλεκτρικά με αυτονομία που ξεπερνά τα 400 χλμ.
Πόσο πραγματικά κοστίζει το σέρβις των ηλεκτρικών αυτοκινήτων;

Advertisement