Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Πώς η Tesla αδειάζει τους πελάτες της;

Ελλάδα 12:39
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Πώς η Tesla αδειάζει τους πελάτες της;

ΝΕΑ

Πώς η Tesla αδειάζει τους πελάτες της;

ΝΕΑ

Οι συνεχείς εκπτώσεις της Tesla στο best-seller της Ευρώπης Model Y αφήνει πάρα πολλούς πελάτες της αδικημένους.

Advertisement
Advertisement

Το Tesla Model Y είναι με κάθε επισημότητα το best-seller της Γηραιάς Ηπείρου. Το μεσαίο SUV ολοκλήρωσε το 2023 με 254.822 πωλήσεις, ανεβαίνοντας στην κορυφή της σχετικής λίστας. Το ζήτημα είναι με τι τιμή πουλήθηκε κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους συγκριτικά με όσα κοστίζει τώρα.

Υπενθυμίζουμε, ότι από τις 254.822 πωλήσεις του Model Y, το 1/6 αυτών ήταν στη Γερμανία. Η Tesla παράγει το μεσαίο premium SUV στο Βερολίνο και συνολικά, χαίρει μεγάλης εμπιστοσύνης από τους Γερμανούς καταναλωτές.

Η επιτυχία αυτή ήρθε μέσω μίας τιμολογιακής στρατηγικής κατά την οποία η Tesla εφάρμοζε σταδιακά από το ξεκίνημα του 2023 με σημαντικές μειώσεις τιμών. Αυτό συνεχίζεται και τώρα, αλλά τι θα γίνει με όσους αγόρασαν το Model Y το περασμένο έτος;

Advertisement
Advertisement

Καλώς ή κακώς, τα Tesla έχουν μικρή μεταπωλητική αξία και εάν αγοράσεις ένα μοντέλο της αμερικανικής μάρκας, θα το πουλήσεις τουλάχιστον 10 χιλιάδες ευρώ λιγότερο από όσο το πήρες.

Μπορεί η τιμολογιακή στρατηγική της αυτοκινητοβιομηχανίας του Ίλον Μασκ να έπιασε τόπο, όμως αφήνει σύξυλους όλους τους υφιστάμενους πελάτες της.

Για να μιλήσουμε με αριθμούς, εάν ένας Γερμανός πολίτης αγόρασε το Model Y Long Range με 54.990 ευρώ, αυτό πλέον κοστίζει με την έκπτωση 9% της Tesla, 49.990 ευρώ. Να θυμίσουμε, ότι η εταιρεία προχώρησε σε αυτήν την κίνηση, αφότου η γερμανική κυβέρνηση έκοψε την επιδότηση για την αγορά ηλεκτρικού.

Advertisement

Αντίστοιχα, η έκδοση Performance έχει πλέον τιμή πώλησης στις 55.990 από τις 60.990 που είχε το 2023 (8% έκπτωση). Η μικρότερη πτώση τιμής αφορούσε τη στάνταρ έκδοση με τον έναν ηλεκτροκινητήρα και το πισωκίνητο σύστημα πρόωσης, που έχει πια μόλις 1.900 ευρώ λιγότερο, μία έκπτωση της τάξης του 4,2%.

Συμπερασματικά, περίπου 42,5 χιλιάδες άνθρωποι στη Γερμανία έχουν αγοράσει το Tesla Model Y ακριβότερα από όσο κοστίζει τώρα. Το χειρότερο είναι πως η χαμηλή μεταπωλητική αξία του δεν τους επιτρέπει να σώσουν κάπως τη χασούρα και να αξίζει.

Advertisement

Δυστυχώς, μοιάζει η Tesla να μην ενδιαφέρεται και τόσο για τους υφιστάμενους πελάτες της. Αντίθετα, το μόνο που κοιτάει είναι πως να προσελκύσει νέους.

Αλλά αυτό που φαίνεται να μη γνωρίζει, είναι πως μία αυτοκινητοβιομηχανία δεν οφείλει μόνο να προσφέρει προσιτά μοντέλα στους υποψήφιους πελάτες, αλλά και να προστατεύει όσους έχουν επιλέξει τα προϊόντα της.

Κάτι που ισχύει και στη χώρα μας, όπως στην περίπτωση του Model Y RWD που πλέον κοστίζει από 42.990 ευρώ. Τι να πει και ο άμοιρος που πριν από δύο καλοκαίρια το είχε αγοράσει για περίπου 54 χιλιάρικα;

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ιστορική στιγμή: Ένα ηλεκτρικό στη 1η θέση της Ευρώπης!
H Tesla μειώνει την τιμή του Model Y στην Ελλάδα
H Tesla απαντά στους Κινέζους, ανανεώνοντας το Model Y