Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Τα σπορ μοντέλα της Toyota που θα θέλαμε να δούμε και στην Ευρώπη

Ελλάδα 12:48
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Τα σπορ μοντέλα της Toyota που θα θέλαμε να δούμε και στην Ευρώπη

ΝΕΑ

Τα σπορ μοντέλα της Toyota που θα θέλαμε να δούμε και στην Ευρώπη

ΝΕΑ

Μπορεί το ευρωπαϊκό κοινό να γνωρίζει μόνο τα GR Yaris, GR Supra και GR86, η σπορ γκάμα της Toyota, όμως, περιλαμβάνει και άλλα 9 μοντέλα.

Advertisement
Advertisement

Αποφασισμένη να αυξήσει τη δημοφιλία της στις μικρότερες ηλικίες είναι η Toyota. Στο πλαίσιο αυτό συνεργάζεται στενά με το τμήμα Gazoo Racing,για την εξέλιξη σπορ μοντέλων που θα προσφέρουν πραγματική οδηγική απόλαυση.

Στην Ευρώπη, ο Ιάπωνας κατασκευαστής διαθέτει εμπορικά τα GR Yaris, GR Supra και σύντομα θ’ αφιχθεί το GR86, που μοιράζεται πολλά στοιχεία με το Subaru BRZ. Ενθουσιασμό, παράλληλα, σκόρπισαν οι ανεπιβεβαίωτες φήμες περί ανάπτυξης μιας GR Corolla, η οποία εφόσον «πατούσε» ευρωπαϊκή άσφαλτο, αναμφίβολα θα αποκτούσε πολλούς οπαδούς.

Η σπορ γκάμα της Toyota, ωστόσο, δεν περιορίζεται στα παραπάνω μοντέλα, μιας και διατηρεί στον στόλο της επιπλέον εννιά εκπροσώπους των σπορ επιδόσεων. Έξι από αυτά στελεχώνουν την οικογένεια “GR Sport” που έχει σπορ αισθητικές πινελιές και την “GRMN” (Gazoo Racing Masters of Nurburgring), τα μοντέλα της οποίας διαφημίζεται πως έχουν αναπτυχθεί στην Πράσινη Κόλαση.  

Advertisement
Advertisement

Ένα από τα σπορ στολίδια της ιαπωνικής εταιρείας που δεν προορίζεται για την άσφαλτο της Γηραιάς Ηπείρου είναι το GR Sport Copen, ένα city car (γνωστό ως “kei” στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου), που ενσωματώνει –μεταξύ άλλων- ζάντες BBS και ελαστικά Bridgestone Potenza. Τα 64 PS που παράγει ο χωρητικότητας 660 cc κινητήρας του προβάλλουν μεν «ασθενικά» κινούν δε με ευκολία το 850 κιλών μοντέλο.

Στην ιαπωνική λίστα συναντάμε και το Prius GR Sport που ενσωματώνει σπορ ανάρτηση, χαρίζοντάς του μειωμένη απόσταση από το έδαφος. Ακόμη, υπάρχουν αεροδυναμικά βοηθήματα, lightweight 18αρες ζάντες και ένα υβριδικό σύστημα με έναν 1.800αρη βενζινοκινητήρα, πλαισιωμένο από ηλεκτρικό μοτέρ των 122 PS.

Advertisement

Αυτό, βέβαια, που προκαλεί τη μεγαλύτερη έκπληξη είναι η πρωτοβουλία της Toyota να «ντύσει» με την αθλητική ενδυμασία “GR Sport” το Voxy, ένα minivan που χρησιμοποιείται για VIP μετακινήσεις. Τα σπορ ελατήριά φέρνουν πιο κοντά στην άσφαλτο το πίσω και μπροστινό μέρος κατά 25 mm και 20 mm αντίστοιχα, ενώ στο εσωτερικό διακρίνονται πεντάλ αλουμινίου, μικρής διαμέτρου τιμόνι, δερμάτινα καθίσματα και δερμάτινος επιλογέας ταχυτήτων. Κινείται από έναν 2λιτρο κινητήρα των 150 PS, με την κίνηση να μεταδίδεται στους μπροστινούς τροχούς.

Advertisement

Ναυαρχίδα της γκάμας σπορ μοντέλων είναι το Mark X GRMN, με τον ατμοσφαιρικό 6κύλινδρο 3,5 lt των 320 PS που στέλνει την κίνηση στους πίσω τροχούς, παρουσία διαφορικού περιορισμένης ολίσθησης. Όπως, ωστόσο, αναφέρει η Toyota το μοντέλο έχει… κάνει sold out, γνωρίζοντας τεράστια απήχηση.

[Με πληροφορίες από automotorundsport]

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Νέα συλλεκτική Toyota GR Supra Jarama Racetrack Edition
Toyota GR 86: Και shooting brake έχω…
«Δημοψήφισμα» για να πάει το Toyota Yaris των 261 ίππων στις Η.Π.Α.!