Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Τα σκάφη-καμικάζι η νέα πρόκληση στο Αιγαίο (+video)

Ελλάδα 11:17
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Τα σκάφη-καμικάζι η νέα πρόκληση στο Αιγαίο (+video)

ΝΕΑ

Τα σκάφη-καμικάζι η νέα πρόκληση στο Αιγαίο (+video)

ΝΕΑ

Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι αφορμή για αλλάξουν πολλές παγιωμένες αντιλήψεις. Και τα μη επανδρωμένα σκάφη-drones είναι μία νέα απειλή για τις μάχες στην θάλασσα.

Advertisement
Advertisement

Η Ουκρανία αποτελεί χωρίς αμφιβολία ένα πεδίο όπου δοκιμάζονται πολλές νέες τεχνικές πολέμου, όχι μόνο ορθόδοξου αλλά και ανορθόδοξου.

Στο πλαίσιο του τελευταίου έχει αναδειχθεί η τεράστια σημασία που αποκτούν πλέον τα drones της θάλασσας, τα μη επανδρωμένα δηλαδή σκάφη-καμικάζι που καθοδηγούνται πάνω στον στόχο.

Οι Ουκρανοί ονομάζουν τα δικά τους Sea Baby και μάλιστα στις τελευταίες εκδοχές τους έχουν και την δυνατότητα εκτόξευσης πυραύλων, πριν οδηγηθούν με ορμή και εκραγούν πάνω στο αντίπαλο πλοίο.

Advertisement
Advertisement

Η δράση τους στον πόλεμο της Ουκρανίας έχει στεφθεί με απόλυτη επιτυχία έχοντας καταφέρει σοβαρά πλήγματα στο ρωσικό ναυτικό, όταν το ουκρανικό ναυτικό πρακτικά έχει εξανεμιστεί.

Μάλιστα στη νέα γενιά του, το εκρηκτικό φορτίο φθάνει στα 850 κιλά και έχει πολύ πιο εξελιγμένα ηλεκτρονικά ελέγχου, αν και το κόστος πλέον έχει φθάσει κοντά στα 300.000 δολάρια ανά σκάφος.

Το συμπαγές μέγεθος των ουκρανικών USV, η αξιοσημείωτη ταχύτητα και η δυνατότητα δημιουργίας χάους μέσω της απόσπασης της προσοχής και της καταπόνησης του προσωπικού του πλοίου αποτελούν σημαντικές προκλήσεις για τη συμβατική ναυτική άμυνα.

Advertisement

Αυτά τα χαρακτηριστικά όχι μόνο τα καθιστούν ασύλληπτους στόχους, αλλά συμβάλλουν επίσης σε ένα διασπαστικό ψυχολογικό αντίκτυπο, μειώνοντας την αποτελεσματικότητα των αμυντικών μηχανισμών ενός πλοίου.

Αντίστοιχες προσπάθειες και σημαντικά βήματα φαίνεται ότι έχουν κάνει και οι Τούρκοι σε αυτόν τον τομέα με το υπό εξέλιξη Aselsan Albatros-S.

Advertisement

Είναι κρίσιμο λοιπόν και η Ελλάδα να αναπτύξει αντίστοιχες τεχνολογίες, οι οποίες δεν έχουν υψηλό κόστος και σε κάθε περίπτωση είναι πολύ αποτελεσματικές, ιδίως τώρα που η Τουρκία έχει μπει σε ένα μεγάλο πρόγραμμα εξοπλισμού του Πολεμικού της ναυτικού με πολλές νέες φρεγάτες και υποβρύχια.

Η δράση των ουκρανικών σκαφών-καμικάζι απασχολεί ήδη το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, καθώς είναι προφανές ότι σε ενδεχόμενο μιας σύγκρουσης στο Αιγαίο, τα αντίστοιχα Τουρκικά drones-καμικάζι θα είναι σε θέση να προκαλέσουν ζημιές στα ελληνικά πλοία.

Μάλιστα δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι είναι μία ιδιαίτερα έξυπνη και αποτελεσματική αγορά, αφού με το κόστος ενός F-16 για παράδειγμα μπορούν να αγοραστούν -ή και να αναπτυχθούν στην χώρα μας- εκατοντάδες τέτοια σκάφη, τα οποία θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του Τουρκικού ναυτικού, ενώ μπορούν να κάνουν και επιθέσεις σε εχθρικές θέσεις στα παράλια της Μικράς Ασίας.

Advertisement

Εκτός από το χαμηλό κόστος υπάρχει και το πλεονέκτημα ότι είναι εύκολα στο να αποθηκευτούν στα νησιά μας σε καίριες θέσεις ενώ και ο χειρισμός τους δεν απαιτεί κάποια ιδιαίτερη και πολυετή εκπαίδευση.

Σε κάθε περίπτωση, όπως λένε οι ειδικοί, στο δυναμικό τοπίο του σύγχρονου πολέμου, η αξιοποίηση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών καμικάζι, με παράδειγμα τη στρατηγική ανάπτυξη της Ουκρανίας κατά του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, υπογραμμίζει τον μετασχηματιστικό αντίκτυπο των ασύμμετρων απειλών στον ναυτικό πόλεμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πως η τουρκική αστυνομία έγινε… Miami Vice; (+video)
Οι Τούρκοι θέλουν να γεμίσουν την Ευρώπη με οικονομικά αυτοκίνητα
Nέα γέφυρα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας