Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Τα ηλεκτρικά στο δρόμο των… φούρνων μικροκυμάτων

Ελλάδα 3:57
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τα ηλεκτρικά στο δρόμο των… φούρνων μικροκυμάτων

ΝΕΑ

Τα ηλεκτρικά στο δρόμο των… φούρνων μικροκυμάτων

ΝΕΑ

Κάθε νέα τεχνολογία θέλει ένα κρίσιμο ποσοστό για να γίνει αποδεκτή από το ευρύ κοινό. Και το παράδειγμα των φούρνων μικροκυμάτων είναι το πιο χαρακτηριστικό.

Advertisement
Advertisement

Τα ηλεκτρικά οχήματα έχουν φτάσει σε ένα σημαντικό σημείο καμπής σε 23 χώρες, με τον Καναδά, την Αυστραλία, την Ισπανία, την Ταϊλάνδη και την Ουγγαρία να εντάσσονται στις αγορές όπου η υιοθέτηση των EV έχει ξεπεράσει το κρίσιμο όριο του 5%.

Η ευρεία υιοθέτηση μιας νέας τεχνολογίας μπορεί να είναι μια σταδιακή διαδικασία, που θυμίζει τις αρχικές αργές πωλήσεις των φούρνων μικροκυμάτων, οι οποίοι χρειάστηκαν χρόνια για να γίνουν βασικό στοιχείο στα περισσότερα νοικοκυριά.

Ωστόσο, η πορεία της υιοθέτησης των ηλεκτροκίνητων οχημάτων παρουσιάζει ένα πολύ ταχύτερο μοτίβο ανάπτυξης, σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση του Bloomberg Green.

Advertisement
Advertisement

Πριν από ένα χρόνο, η ανάλυση εντόπισε 19 χώρες που είχαν ξεπεράσει το όριο του 5% για τις πωλήσεις νέων αυτοκινήτων που κινούνται αποκλειστικά με ηλεκτρική ενέργεια, σηματοδοτώντας την έναρξη της μαζικής εξάπλωσης.

Έκτοτε, πέντε ακόμη χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Κίνας και μεγάλου μέρους της Δυτικής Ευρώπης, έχουν ενταχθεί σε αυτή την ομάδα. Το άλμα από το 5% στο 25% των νέων αυτοκινήτων που είναι ηλεκτροκίνητα μπορεί να γίνει μέσα σε τέσσερα χρόνια, όπως δείχνουν όλα τα στοιχεία.

Αυτό το σημείο καμπής του 5% είναι κομβικό για πολλές επιτυχημένες τεχνολογίες, όπως οι τηλεοράσεις, τα κινητά τηλέφωνα και οι λαμπτήρες LED, καθώς οι πωλήσεις τείνουν να επιταχύνονται μόλις αρχίσει η αποδοχή από την κοινή γνώμη.

Advertisement

Διαφορετικές χώρες φτάνουν σε αυτό το σημείο με διαφορετικές ταχύτητες, με προκλήσεις όπως το κόστος των αυτοκινήτων, η διαθεσιμότητα υποδομών φόρτισης και ο σκεπτικισμός των οδηγών που πρέπει να αντιμετωπιστούν πριν ο γενικός πληθυσμός ακολουθήσει το παράδειγμα.

Η ελληνική αγορά βρίσκεται πολύ κοντά σε αυτό το όριο, με τις πωλήσεις των αμιγώς ηλεκτρικών μοντέλων το 2023 (στοιχεία Ιανουαρίου-Ιουλίου) να είναι στο 4,63% των συνολικών πωλήσεων. Τα plug-in υβριδικά έχουν ξεπεράσει αυτό το όριο καθώς βρίσκονται στο 5,53% για το ίδιο διάστημα.

Advertisement

Οι ΗΠΑ βίωσαν το σημείο καμπής των EV στα τέλη του 2021, λίγο αργότερα λόγω μοναδικών παραγόντων όπως η ζήτηση των καταναλωτών για μεγαλύτερες αποστάσεις και η αργή ηλεκτροδότηση των φορτηγών pickup και των μεγάλων SUV.

Παρ’ όλα αυτά, οι πωλήσεις EV στις ΗΠΑ βρίσκονται σήμερα σε άνοδο, αν και δεν φτάνουν την εκρηκτική ανάπτυξη ορισμένων άλλων χωρών.

Advertisement

Η Ινδία, η τρίτη μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτων στον κόσμο, μπορεί να βρίσκεται στα πρόθυρα του δικού της σημείου καμπής, καθώς τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αποτέλεσαν το 3% των πωλήσεων νέων αυτοκινήτων το περασμένο τρίμηνο, αφού διπλασιάστηκαν μέσα σε έξι μήνες.

Η πρόοδος αυτή μπορεί να αποδοθεί στις μεγάλες επενδύσεις των ινδικών αυτοκινητοβιομηχανιών στην ηλεκτροκίνηση και στα σχέδια της Tesla να εισέλθει στην αγορά.

Επιπλέον, τα υβριδικά οχήματα, τα οποία συνδυάζουν βενζινοκινητήρες με μικρότερες μπαταρίες, αποτελούν αξιοσημείωτη κατηγορία στην υιοθέτηση των EV.

Ενώ ορισμένες χώρες υιοθέτησαν γρήγορα τα plug-in υβριδικά οχήματα, άλλες, όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα, πέρασαν απευθείας σε πλήρως ηλεκτρικά οχήματα.

Η μετάβαση στα ηλεκτρικά οχήματα επηρεάζεται επίσης από την κυβερνητική υποστήριξη σε κάθε κράτος. Αλλά και από εξωγενείς παράγοντες όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, η διεθνής οικονομική κρίση και οι δυσκολίες στην εύρεση πρώτων υλών για την κατασκευή των μπαταριών.

Όπως και να έχει, όλα δείχνουν ότι τα ηλεκτρικά έχουν πάρει τον δρόμο τους. Και όπως με τους φούρνους μικροκυμάτων έτσι και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα είναι κάτι απόλυτα συνηθισμένο σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Επίδειξη δύναμης από την MG
Η πραγματική ιστορία δεν «θάφτηκε» μαζί με τ’ αυτοκίνητα (+video)
Μήπως έχουμε πάρει με κακό μάτι τα ηλεκτρικά;