Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Μήπως έχουμε πάρει με κακό μάτι τα ηλεκτρικά;

Ελλάδα 1:39
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μήπως έχουμε πάρει με κακό μάτι τα ηλεκτρικά;

ΝΕΑ

Μήπως έχουμε πάρει με κακό μάτι τα ηλεκτρικά;

ΝΕΑ

Τα ηλεκτρικά ήρθαν για να μείνουν. Όμως ακόμα υπάρχουν πολλές παρανοήσεις που τα κάνουν αρκετά παρεξηγημένα.

Advertisement
Advertisement

Οι πωλήσεις των ηλεκτρικών αυτοκινήτων αυξάνονται με εκθετικό βαθμό σε όλες τις μεγάλες αγορές του κόσμου, ακόμα και στην Ελληνική.

Παρ’ όλα αυτά οι περισσότεροι καταναλωτές φαίνεται να μην έχουν ακόμα μία ξεκάθαρη εικόνα για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, και για τις δυνατότητες αλλά και τα δυσκολίες που παρουσιάζουν.

Μία πρόσφατη μελέτη που έγινε από την εταιρία Ipsos στην Αμερική, δείχνει τις αντιφάσεις που υπάρχουν ακόμα σε ένα μεγάλο μέρος του κοινού σχετικά με τις δυνατότητες των ηλεκτρικών.

Advertisement
Advertisement

Μάλιστα, η έρευνα που έκανε η εταιρία δείχνει ότι για πρώτη φορά από το 2019, η εκτίμηση του αγοραστικού κοινού για τα ηλεκτρικά έχει μειωθεί.

Ποια ήταν η αιτία αυτής της μείωσης; Σύμφωνα με την εταιρία οι σημαντικότεροι παράγοντες αφορούν την αυτονομία της οδήγησης και την διάρκεια ζωής της μπαταρίας, που δεν μπορούν να συγκριθούν με τα κλασικά αυτοκίνητα εσωτερικής καύσης.

Advertisement

Το κόστος αντικατάστασης της μπαταρίας είναι ένας ακόμα λόγος που τα ηλεκτρικά προκαλούν σκεπτικισμό στο αγοραστικό κοινό.

Όμως πολλές από τις απαντήσεις που πήρε η έρευνα βασίζονται σε λανθασμένες προκαταλήψεις. Αν και η φόρτιση είναι ένας παράγοντας δικαιολογημένος, μεγάλο λάθος είναι η αντίληψη ότι τα ηλεκτρικά έχουν αυξημένο κόστος χρήσης και συντήρησης.

Advertisement

Στα αποτελέσματα της έρευνας, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που ανησυχούν τους αγοραστές σχετικά με τα ηλεκτρικά. Μεταξύ αυτών στις πιο ψηλές θέσεις είναι η αρχική τους αξία, οι λίγοι σταθμοί φόρτισης, οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο σπίτι για να μπει φορτιστής, η μεγάλη επίδραση που έχει η θερμοκρασία στην απόδοση της μπαταρίας κ.ά.

Παράλληλα εμφανίζονται και αντιλήψεις όπως ότι δεν έχουν τους κατάλληλους μηχανικούς για τα σέρβις τους, δεν είναι δοκιμασμένα ως προς την αξιοπιστία τους, δεν είναι ασφαλή, ότι είναι λίγα ακόμα ώστε να καλύψουν τις ανάγκες και τα γούστα κάθε καταναλωτή, ότι δεν είναι όμορφα κλπ.

Advertisement

Όλα τα παραπάνω ισχύουν στον έναν ή στον άλλο βαθμό. Όμως τα περισσότερα από αυτά είναι είτε προκαταλήψεις είτε δείχνουν την άγνοια των καταναλωτών για τα ηλεκτρικά. Αν εξαιρέσουμε κάποιους τομείς όπως η αυτονομία και ο χρόνος φόρτισης, είναι ξεκάθαρο ότι τα ηλεκτρικά έχουν λυμένα πολλά από τα προβλήματα που θα μπορούσε να έχει μία τόσο νεαρή τεχνολογία.

Το μόνο που μένει είναι να καταφέρουν να πείσουν το κοινό. Και αυτό είναι μάλλον το πιο δύσκολο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Volvo: Θα λανσάρει ηλεκτρικό στέισον ή όχι;
Toyota: Χειροκίνητα κιβώτια στην επόμενη γενιά ηλεκτρικών
Φέρνουν την σούπερ μπαταρία