Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Tα ασφαλέστερα ηλεκτρικά της αγοράς

Ελλάδα 16:53
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Tα ασφαλέστερα ηλεκτρικά της αγοράς

ΝΕΑ

Tα ασφαλέστερα ηλεκτρικά της αγοράς

ΝΕΑ

Μέσα στο 2022 δοκιμάστηκαν από τον ανεξάρτητο οργανισμό Euro NCAP και έδειξαν πως έχουν όλα όσα χρειάζεται κάποιο μοντέλο για να πάρει το «χρίσμα» του ασφαλέστερου, με πέντε αστέρια στη βαθμολογία αλλά και δυνατούς επιμέρους συντελεστές.

Advertisement
Advertisement

Τα πέντε αστέρια είναι η ανώτερη διάκριση για την πιστοποίηση της ασφάλειας και «έρχονται» ως απόδειξη της υψηλής προστασίας που προσφέρει το κάθε μοντέλο.

Στη νέα ηλεκτρική εποχή, έχει πολύ μεγάλη σημασία η επίδοση του κάθε αυτοκινήτου που «απαλλαγμένο» από τα κινούμενα μέρη του συμβατικού κινητήρα και την ύπαρξη του ντεπόζιτου για το καύσιμο, έχει περιθώρια να προσφέρει περισσότερη ασφάλεια στους επιβαίνοντες και όχι μόνο.

Βλέπετε είναι και η ανάγκη για την καλύτερη αεροδυναμική του αμαξώματος, που επιτρέπει τη διαμόρφωση των εξωτερικών επιφανειών με ένα τρόπο που αποδεικνύεται «σωτήριος» για τους πεζούς.

Advertisement
Advertisement

Πάμε να δούμε τα ηλεκτρικά μοντέλα που έχουν τις καλύτερες βαθμολογίες και τον υψηλότερο μέσο όρο, για την προστασία των επιβατών κάθε ηλικίας αλλά και των πεζών. Εδώ έχουμε τα 11 «5άστερα» ηλεκτρικά μοντέλα με τις καλύτερες επιδόσεις στο σύνολο αλλά και στις επιμέρους βαθμολογίες, που είναι διαθέσιμα στην ελληνική αγορά.

Tesla Model S

Το μεγαλύτερο σεντάν της Tesla, είναι το αυτοκίνητο που συγκεντρώνει την υψηλότερη βαθμολογία στο σύνολο των τομέων αξιολόγησης που ελέγχει ο Euro NCAP. Μάλιστα, είναι το μοντέλο με την υψηλότερη βαθμολογία γενικά και όχι μόνο μεταξύ των ηλεκτρικών, κάτι που προφανώς σημαίνει πολλά για τον τρόπο με τον οποίο οι τεχνικοί της Tesla έχουν αντιμετωπίσει το ζήτημα.

Advertisement

Με 94% προστασία στους ενήλικους επιβάτες, 91% στα παιδιά και 85% στους πεζούς, τη στιγμή που η αξιολόγησή του για τον εξοπλισμό ασφαλείας φτάνει στο 98%, το Model S αποτελεί υπόδειγμα και παράδειγμα προς μίμηση.

Tesla Model Y

Advertisement

Στα «χνάρια» του μεγαλύτερου αδερφού, το Model Y έρχεται να πλασαριστεί στη δεύτερη θέση της κατάταξης με αντίστοιχα υψηλά ποσοστά. Συγκεκριμένα, το Model Y για τους ενήλικες επιβάτες φτάνει το 97%, ενώ το ποσοστό των παιδιών είναι στο 87% και των πεζών είναι 82%.

Το ποσοστό που αφορά στην αξιολόγηση των στοιχείων ασφαλείας του μοντέλου, είναι 98%- όσο και του Model S, που είναι και απόλυτα λογικό. Το μικρότερο SUV της Tesla (υπάρχει στη γκάμα και το Model X), εμφανίζεται πραγματικά πολύ δυνατό και στον τομέα της παθητικής ασφάλειας συνθέτοντας έτσι ένα πολύ ενδιαφέρον σύνολο.

Mercedes EQE

Advertisement

Η ηλεκτρική ναυαρχίδα της MercedesBenz, κατάφερε να πλασαριστεί σε αρκετά υψηλή θέση στο μέσο όρο των αξιολογήσεων του Euro NCAP.

Τα ποσοστά της είναι 95%, 91%, 83% και 81% αντίστοιχα, που δίνουν στην ΕQE το χρίσμα του πρώτου ευρωπαϊκού μοντέλου στη λίστα με τις υψηλότερες βαθμολογίες στην αξιολόγηση της παθητικής ασφάλειας που προσφέρει. Είναι το πρώτο executive sedan που έχει δώσει τα διαπιστευτήριά του περνώντας από τις εγκαταστάσεις του οργανισμού Euro NCAP, σημειώνοντας εξαιρετικές επιδόσεις.

Hyundai Ioniq 6

Στα μεγάλα ηλεκτρικά οικογενειακά μοντέλα, έχει καταταχθεί και το Ioniq 6 της Hyundai που είναι και το πλέον πρόσφατο μοντέλο στη γκάμα της εταιρείας. Το μοντέλο που είναι ήδη διαθέσιμο για παραγγελίες στη χώρα μας, παρουσιάζει αρκετά υψηλά ποσοστά προστασίας επιβατών (97% στους ενήλικες, 87% στα παιδιά) αλλά και πεζών (66%).

Πολύ «δυνατό» είναι επίσης και στον τομέα που άπτεται του εξοπλισμού ασφαλείας αλλά και γενικότερα της συνολικής τεχνολογικής πλατφόρμας για το σχετικό εξοπλισμό, που έχει συντελεστή 90%.

Toyota bZ4X

Αναμφίβολα, πρόκειται για μεγάλη επιτυχία της Toyota το ότι η πρώτη της προσπάθεια στην κατηγορία έφερε τόσο καλό αποτέλεσμα σε ότι έχει να κάνει με τις επιμέρους βαθμολογίες. Τα ποσοστά 88% και 87% για την προστασία ενηλίκων και παιδιών επιβατών, μαζί με το 79% των πεζών, είναι επιδόσεις πολύ θετικές.

Επιπρόσθετα, η πλατφόρμα των στοιχείων ασφαλείας του μοντέλου, εξασφάλισε το 91% στη σχετική αξιολόγηση, κρατώντας το μοντέλο ψηλά στην κατάταξη (μαζί με το «αδερφό» μοντέλο, Subaru Solterra).

Cupra Born

Η επιδόσεις του δυναμικού ηλεκτρικού hatchback της Cupra στον τομέα της παθητικής ασφάλειας, είναι αν μη τι άλλο μια πολύ καλή παρακαταθήκη για τα μελλοντικά μοντέλα της εταιρείας.

Με 93% στο συντελεστή που έχει να κάνει με την προστασία των ενήλικων επιβατών και 89% για τα παιδιά, το Born δείχνει πως εκτός του δυναμισμού, έχει σε υψηλή προτεραιότητα και την ασφάλεια των μετακινήσεων. Για τους πεζούς ο αντίστοιχος δείκτης είναι στο 79%, ενώ η τεχνολογική πλατφόρμα πάνω στην οποία στηρίζεται ο σχετικός εξοπλισμός, είναι στο 80%.

Nissan Ariya

Οι προοπτικές του Ariya και της πλατφόρμας πάνω στην οποία έχει στηριχθεί η κατασκευή του, φαίνεται πως είναι ιδιαίτερα υψηλές από το ποσοστό που λαμβάνει το νέο ηλεκτρικό SUV της Nissan στη σχετική αξιολόγηση (93%).

Από εκεί και πέρα, τα ποσοστά του 86% και 89% για την προστασία ενήλικων και παιδιών αντίστοιχα, είναι θετικά δείγματα για τη συνολικά πολύ καλή επίδοση του μοντέλου, που σε ότι αφορά στους πεζούς, βαθμολογήθηκε με 74%.

Volvo C40 Recharge

Το coupe/SUV αμάξωμα του C40 Recharge, δίνει το στίγμα της σύγχρονης δομής αλλά και της κατασκευαστικής αρτιότητας του μοντέλου που εξασφαλίζει πολύ καλά χαρακτηριστικά ασφαλείας. Η πεντάστερη επίδοση του μοντέλου της Volvo, αναλύεται σε 92% για την προστασία των ενηλίκων επιβατών και 89% για τα παιδιά.

Η προστασία των πεζών είναι στο 70%, ενώ το σύνολο της πλατφόρμας πάνω στην οποία στηρίζεται όλο το ηλεκτρονικό πλέγμα των συστημάτων με τα οποία εφοδιάζεται το μοντέλο, έχει σημειώσει ένα ποσοστό της τάξης του 89%.

Kia EV6

Με 90% για τους ενήλικους επιβάτες και 86% για τα παιδιά, το Kia EV6 δείχνει από «νωρίς» πως έχει όλα όσα χρειάζεται για να πάρει την ανώτερη διάκριση των πέντε αστέρων από τον Euro NCAP.

Την τετράδα των ποσοστών συμπληρώνει το 64% στην αξιολόγηση της περίπτωσης ατυχήματος με την εμπλοκή πεζού, ενώ η πλατφόρμα αξιολογήθηκε με 87% αναφορικά με το υπόβαθρο υποστήριξης συστημάτων ασφαλείας που υποστηρίζει.

VW ID.Buzz

Το νέο μοντέλο της οικογένειας ID της Volkswagen, είναι το ηλεκτρικό MPV ID.Buzz που όπως αποδείχτηκε, με το «σπαθί» του κρίθηκε ως πεντάστερο. Στην περίπτωση του μοντέλου με το ογκώδες αμάξωμα ενός όγκου, η επίδοση του 60% για την προστασία των πεζών είναι αυτή που κρατά το μέσο όρο χαμηλά.

Το σύνολο της πλατφόρμας έχει αξιολογηθεί με ποσοστό 90%, ενώ η προστασία επιβατών, αναλύεται στα εξαιρετικά 92% (ενήλικες) και 87% (παιδιά).

Renault Megane E-Tech

Τα επιμέρους ποσοστά της αξιολόγησης του πεντάστερου ηλεκτρικού Renault Megane E-Tech, δεν είναι αυτά που θα περίμενε κανείς από την εταιρεία που στην ουσία έβαλε στην καθημερινότητά μας τον οργανισμό Euro NCAP.

Η Renault, έχει παράδοση στις υψηλές βαθμολογίες των μοντέλων της, οπότε τώρα, τα ποσοστά που εμφανίζει το νέο μοντέλο, μοιάζουν λίγο «κρατημένα». Συγκεκριμένα, με 85% έχει αξιολογηθεί η προστασία των ενήλικων επιβατών και με 88% εκείνη των παιδιών. Για τους πεζούς το ποσοστό είναι 65% και η αξιολόγηση της πλατφόρμας των συστημάτων, είναι στο 79%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Αρχάριοι οδηγοί: Ήπιες; Ξέχνα το δίπλωμα οδήγησης!
Σπουδαία νέα από τη BMW και μάλιστα σύντομα!
Και τα υδροπλάνα γίνονται ηλεκτρικά!