Live Κίνηση
Περισσότερα
Car Gadget

Ερχονται τα ηλεκτρικά υδροπλάνα

Ελλάδα 14:06
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ερχονται τα ηλεκτρικά υδροπλάνα

Car Gadget

Ερχονται τα ηλεκτρικά υδροπλάνα

Car Gadget

Η ηλεκτροκίνηση φέρνει ξανά στο προσκήνιο τα υδροπλάνα ως μια «πράσινη» λύση μετακίνησης στα νησιά.

Advertisement
Advertisement

Η ηλεκτροκίνηση απλώνει τα «πλοκάμια της» σταδιακά σε όλες τις μορφές κινητικότητας και δεν επικεντρώνεται μόνο στα αυτοκίνητα και τις μοτοσικλέτες. Έχουμε δει να κυκλοφορούν σχέδια για ηλεκτρικά πλοία, τρένα και αεροπλάνα, ωστόσο μέχρι τώρα δεν είχαμε δει κάποιο ηλεκτρικό υδροπλάνο.

Η ελβετική startup εταιρεία Jekta αποφάσισε να ασχοληθεί σοβαρά με τα υδροπλάνα παρουσιάζοντας μάλιστα το πρώτο της μοντέλο. Πρόκειται για το PHA-ZE 100, ένα επιβατικό υδροπλάνο το οποίος κινείται από έναν ηλεκτροκινητήρα 180 kW. Είναι σε θέση να πετάξει μέχρι τα 10.000 πόδια ύψος, η μπαταρία χαρίζει αυτονομία 160 χιλιομέτρων και η πλήρης φόρτιση γίνεται μόλις σε 45 λεπτά. Υπάρχει μάλιστα και η επιλογή φόρτισης μέσω ηλιακής ενέργειας.

Advertisement
Advertisement

Για την Ελλάδα το υδροπλάνο αποτελεί μια εξαιρετική λύση, πόσο μάλλον όταν είναι ηλεκτρικό. Ξεναγήσεις σε αξιοθέατα της χώρας, μικρά ταξίδια και περιηγήσεις από νησί σε νησί μπορούν να αποκτήσουν ένα νέο τουριστικό ενδιαφέρον, ενώ μπορεί να γίνει και μια πρακτική, βιώσιμη λύση. Επιπλέον, το ηλεκτρικό υδροπλάνο της Jetka μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ασθενοφόρο σε απομακρυσμένες περιοχές.

Το υδροπλάνο της Jetka είναι διαθέσιμο σε πολλές διαφορετικές εκδόσεις και μπορεί να καλύψει τις ανάγκες από VIP μεταφορές, μέχρι εμπορικές πτήσεις. Αν και η Jekta είναι μια νέα εταιρεία, η ομάδα μηχανικών της και οι κατασκευαστές αεροσκαφών έχουν μεγάλη εμπειρία στον σχεδιασμό και τη λειτουργία αεροπλάνων με ηλιακή ενέργεια και αμφίβια. Οι πρώτες παραδόσεις του PHA-ZE 100 αναμένεται να ξεκινήσουν το 2028, με την εταιρεία να στοχεύει να παραδώσει περισσότερα από 400 υδροπλάνα μέχρι το 2030.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Έρχονται στην Ευρώπη τα γιαπωνέζικα αυτοκινητάκια;
Tesla: Ποια είναι τα νέα gadgets
Έρχεται ο ηλεκτρικός «Γκοτζίλα»; (+video)

Advertisement