Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Τα αυτόνομα φορτηγά θα αφήσουν άνεργους τους οδηγούς;

Ελλάδα 18:56
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Τα αυτόνομα φορτηγά θα αφήσουν άνεργους τους οδηγούς;

ΝΕΑ

Τα αυτόνομα φορτηγά θα αφήσουν άνεργους τους οδηγούς;

ΝΕΑ

Στις ΗΠΑ παρατηρείται έλλειψη σε οδηγούς φορτηγών, καθώς οι τεράστιες αποστάσεις κάνουν το έργο τους αρκετά δύσκολο.

Advertisement
Advertisement

Μάλιστα η πολιτεία μελετά ήδη τη μείωση του ηλικιακού ορίου των επαγγελματιών οδηγών από τα 21 στα 18 έτη.

Μία άλλη λύση στο παραπάνω πρόβλημα θα μπορούσε να είναι η αυτόνομη οδήγηση και στα μεγάλα οχήματα. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει μία έρευνα του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, σύμφωνα με την οποία το 90% των δρομολογίων θα μπορούσε να αντικατασταθεί πλήρως από… λογισμικό.

Οι αποστάσεις στην Αμερική είναι χαώδεις και αυτό κάνει το έργο των οδηγών ακόμη πιο δύσκολο και βαρετό με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να υπάρχει έλλειψη σε 61.000 επαγγελματίες. Αν και αμείβονται καλά (47.000 δολάρια ετησίως), το πρόγραμμα είναι τόσο πιεστικό που δημιουργούνται συχνά κενά στις μεταφορές.

Advertisement
Advertisement

Οι 3,3 εκατομμύρια οδηγοί πάντως ανανεώνονται κάθε χρόνο για λόγους ρουτίνας, κάτι που όπως φαίνεται δεν αρκεί για να βελτιώσει την κατάσταση. Το αμερικάνικο πανεπιστήμιο υποστηρίζει πως οι συνεχείς ευθείες με χιλιάδες μίλια μπορούν να αυτοματοποιήσουν την οδήγηση ακόμη πιο εύκολα και να φέρουν την αυτόνομη οδήγηση ακόμη πιο γρήγορα στο προσκήνιο.

Παράλληλα, σύμφωνα με τη μελέτη, μπορεί να επιτευχθεί και καλύτερη κατανάλωση καυσίμου σε ποσοστό 10%, αφού ο υπολογιστής που αναλαμβάνει δράση δεν θα πραγματοποιεί προσπεράσματα και υπερβάσεις του ορίου ταχύτητας.

Advertisement

Σίγουρα η αυτόνομη οδήγηση δεν είναι ακόμη σε θέση να αντικαταστήσει πλήρως τον άνθρωπο, καθώς βλέπουμε ακόμη να συμβαίνουν δεκάδες ατυχήματα (φανταστείτε τις συνέπειες σε ένα μεγάλο φορτηγό). Αυτό είναι κάτι όμως που μπορεί να βελτιωθεί άμεσα και με γνώμονα τις ανάγκες για οδηγούς και τις εύκολες διαδρομές να εξελιχθεί ανάλογα από τις εταιρείες.

Το θέμα είναι πως από εκεί που οι επαγγελματίες οδηγοί στις ΗΠΑ γκρινιάζουν για τα δρομολόγια, κινδυνεύουν να μείνουν και εκτός εργασιακού περιβάλλοντος.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Η Mercedes κέρδισε την Tesla στην αυτόνομη οδήγηση
Η αυτόνομη οδήγηση και οι… ηλίθιοι
Δείτε γιατί η αυτόνομη οδήγηση της Tesla είναι επικίνδυνη (+video)