Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Δείτε γιατί η αυτόνομη οδήγηση της Tesla είναι επικίνδυνη (+video)

Ελλάδα 17:38
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Δείτε γιατί η αυτόνομη οδήγηση της Tesla είναι επικίνδυνη (+video)

ΝΕΑ

Δείτε γιατί η αυτόνομη οδήγηση της Tesla είναι επικίνδυνη (+video)

ΝΕΑ

Το CNN δοκίμασε στη Νέα Υόρκη το σύστημα FSD (Full Self-Driving) της Tesla και τα αποτελέσματα ήταν μάλλον απογοητευτικά έως και επικίνδυνα.

Advertisement
Advertisement

Πολλά έχουν γραφτεί για τα συστήματα αυτόνομης οδήγησης που έχει ήδη στην παραγωγή η Τesla και για τα πολλά ατυχήματα που εμπλέκεται το Autopilot.

Η εταιρία όμως συνεχίζει να εξελίσσει και νέο πιο σύνθετο σύστημα, το οποίο ονομάζει FSD, δηλαδή Full Self-Driving και το οποίο υπόσχεται απόλυτα αυτόνομη οδήγηση.

Το σύστημα αυτό βρίσκεται προς το παρόν σε στάδιο beta δοκιμών, αλλά το CNN με τον δημοσιογράφο Michael Ballaban είχε την ευκαιρία να κάνει μία πρώτη δοκιμή σε πραγματικές συνθήκες.

Advertisement
Advertisement

Μία δοκιμή που αποδείχθηκε ιδιαίτερα απαιτητική, καθώς είναι εμφανές ότι το σύστημα είναι ακόμα σε πολύ πρώιμο στάδιο.

Αν δείτε το video θα παρακολουθήσετε τον οδηγό να κάνει διάφορους ελιγμούς τους οποίους το σύστημα θα έπρεπε να αποφεύγει. Τα πράγματα δυσκολεύουν σε σύνθετες συνθήκες κίνησης, όπου το σύστημα πρέπει να πάρει γρήγορες αποφάσεις, τις περισσότερες φορές όμως κάνει σημαντικά λάθη.

Για παράδειγμα, στο ενδεχόμενο να χτυπήσει στην πορεία του κάποιον μοτοσικλετιστή αποφασίζει να περάσει στο απέναντι ρεύμα και να ρίξει το Tesla Model 3 πάνω σε ένα φορτηγό. Σε άλλη περίπτωση αντιλαμβάνεται την τελευταία στιγμή το εμπόδιο που βρίσκεται εμπρός στην λωρίδα του και αλλάζει πορεία λίγο πριν την σύγκρουση.

Advertisement

Όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος, το σύστημα σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να λειτουργήσει με εμπιστοσύνη σε δρόμους με πολύπλοκες συνθήκες κίνησης, αν και σε πιο “βατούς” δρόμους, είναι αρκετά αποτελεσματικό. Μοιάζει όπως λέει σαν να βρίσκεσαι στο αυτοκίνητο που οδηγεί για πρώτη φορά ένας δεκαπεντάχρονος. Και καταλήγει ότι σίγουρα θα υπάρξουν συστήματα αυτόνομης οδήγησης, αλλά αυτά θα αργήσουν πάρα πολύ να εφαρμοστούν σε πραγματικές συνθήκες.

Η Tesla δεν σχολίασε το video και τα πολύ ενδιαφέροντα ευρήματα του δημοσιογράφου. Πάντως το video είναι αρκετά αποκαλυπτικό για τα δεδομένα της αυτόνομης οδήγησης και το πόσο πολλά προβλήματα και θέματα έχουν να λυθούν μέχρι να είναι στοιχειωδώς εφαρμόσιμα χωρίς να χρειάζεται την σταθερή παρουσία του οδηγού.

Advertisement

Μέχρι τότε, τα χέρια σταθερά πάνω στο τιμόνι και με το βλέμμα στο μέλλον, το οποίο προβλέπεται λαμπρό αλλά μάλλον σε καθυστερημένο ραντεβού σε ότι αφορά την αυτόνομη οδήγηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Tesla: Διπλός πονοκέφαλος και… φρένο στα νέα μοντέλα
Προσβάσιμοι σε όλους οι Superchargers της Tesla
Δοκιμή: Tesla Model Y AWD (Long Range)

Advertisement