Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Σημαντική εξέλιξη στα συστήματα τετρακίνησης

Ελλάδα 6:33
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σημαντική εξέλιξη στα συστήματα τετρακίνησης

ΝΕΑ

Σημαντική εξέλιξη στα συστήματα τετρακίνησης

ΝΕΑ

Η Ford προχωράει μία πατέντα η οποία θα ρυθμίζει πιο άμεσα και με μεγαλύτερη ακρίβεια την ισχύ που θα φθάνει σε κάθε τροχό.

Advertisement
Advertisement

Μπορεί όλο το ενδιαφέρον των εταιριών να εστιάζεται πλέον στην ηλεκτροκίνηση, δεν λείπουν όμως και εκείνες που συνεχίζουν να εξελίσσουν παραδοσιακές τεχνολογίες.

Για παράδειγμα, η Ford κατέθεσε μία πατέντα για ένα σύστημα τετρακίνησης, το οποίο χρησιμοποιεί τρεις συμπλέκτες. Το σύστημα αυτό έχει ως στόχο τον καλύτερο έλεγχο της ισχύος που μοιράζεται ανάμεσα στους δύο άξονες και της ροπής που φθάνει σε κάθε τροχό ξεχωριστά.

Σύμφωνα με την πατέντα, το σύστημα θα χρησιμοποιεί τον ένα συμπλέκτη για εμπλοκή η απεμπλοκή το ενός άξονα από την μετάδοση κίνησης. Και οι άλλοι δύο συμπλέκτες θα είναι υπεύθυνοι για να ελέγχουν ανεξάρτητα την ισχύ που θα φθάνει στα ημιαξόνια του πίσω άξονα.

Advertisement
Advertisement

Ένας ψηφιακός ελεγκτής θα αποφασίζει πότε θα ανοίγουν ή θα κλείνουν αυτοί οι συμπλέκτες, μοιράζοντας την ισχύ όχι μόνο ανάμεσα στον εμπρός και τον πίσω άξονα (όπως συμβαίνει με τα υπάρχοντα συστήματα τετρακίνησης) αλλά και μεταξύ του δεξιού και του αριστερού τροχού στον έναν άξονα.

Μέσα στους στόχους αυτής της πατέντας είναι να βελτιωθεί εκτός των άλλων και η ευελιξία του αυτοκινήτου, άρα ίσως να χρησιμεύσει και ως ένα σύστημα εξελιγμένου torque vectoring.

Advertisement

Το Torque Vectorign μπορεί επιτευχθεί με πιο εξελιγμένα τεχνικά μέσα, αλλά οι περισσότεροι κατασκευαστές επιλέγουν να παρουσιάζουν κάτι πιο απλό (και φθηνό…), το οποίο βασίζεται στο επιλεκτικό φρενάρισμα του κάθε τροχού.

Προς το παρόν δεν γνωρίζουμε αν η Ford σκοπεύει να φέρει αυτή την πατέντα σε αυτοκίνητο παραγωγής. Η εταιρία συχνά πυκνά καταθέτει πατέντες με διάφορες ιδέες της, από απομακρυσμένο στροφάρισμα του κινητήρα μέχρι αποφυγή πλευρικής ολίσθησης ενός τρέιλερ.

Advertisement

Μερικές από αυτές τις ιδέες ίσως να φθάσουν κάποια στιγμή στην παραγωγή, αλλά το πιθανότερο είναι ότι η Ford απλά προσπαθεί να προστατεύσει την πνευματική της ιδιοκτησία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ford Ranger Raptor: Το απόλυτο pick-up ακόμα καλύτερο!
Το νέο Ford Ranger Raptor “δαμάζει” την φύση
Ford Bronco: Ο θρύλος έρχεται στην Ευρώπη