Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Σε μπελάδες η VW μετά την πρωταπριλιάτικη φάρσα της

Ελλάδα 22:53
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Σε μπελάδες η VW μετά την πρωταπριλιάτικη φάρσα της

ΝΕΑ

Σε μπελάδες η VW μετά την πρωταπριλιάτικη φάρσα της

ΝΕΑ

Η μετονομασία της εταιρείας σε “Voltswagen” ήταν ένα πρωταπριλιάτικο αστείο ή μια προσπάθεια χειραγώγησης της αγοράς; Την απάντηση θα δώσει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Advertisement
Advertisement

Αναβρασμό έχει προκαλέσει το επίμαχο Δελτίο Τύπου της Volkswagen μέσω του οποίου ανακοίνωνε πως τα ηλεκτρικά της μοντέλα στις ΗΠΑ θα υιοθετήσουν το εμπορικό σήμα “Voltswagen”, κάτι το οποίο εν τέλει παρουσιάστηκε ως… πρωταπριλιάτικη φάτσα.

Το Newsauto δεν ήταν το μοναδικό Μέσο που αναπαρήγαγε – με κάθε επιφυλακτικότητα –  τον ισχυρισμό της εταιρείας, καθώς το ίδιο έπραξαν και άλλες ειδησεογραφικές ιστοσελίδες-κολοσσοί όπως είναι το Reuters.

Η διασπορά του συγκεκριμένου τρολαρίσματος στο διαδίκτυο έλαβε μορφή χιονοστιβάδας με τους περισσότερους να πείθονται πως η γερμανική εταιρεία όντως θα υιοθετήσει την ονομασία “Voltswagen”. Στο τελευταίο συνέβαλαν και κάποια στελέχη της εταιρείας, που ερωτηθέντα για το αν η ισχύει η είδηση, την παρουσίαζαν ως γεγονός.

Advertisement
Advertisement

Ως πειστήριο λειτούργησε και ένα επίσημο tweet της μάρκας (Τρίτη, 30 Μαρτίου) που παρουσιάζεται παρακάτω και στο οποίο αναφέρονται τα εξής: «Γνωρίζουμε πως τα 66 (σ.σ. χρόνια) είναι μια ασυνήθιστη ηλικία για να αλλάξεις ονομασία, αλλά πάντα ήμασταν νέοι στην ψυχή. Σας συστήνουμε τη Voltswagen. Παρόμοια με τη Volkswagen αλλά με εστιασμένο προσανατολισμό στην ηλεκτρική κινητικότητα. Ξεκινάμε με το ολοκαίνουριο, αμιγώς ηλεκτρικό SUV, το ID.4 – διαθέσιμο από σήμερα (σ.σ. στις ΗΠΑ)».

Advertisement

Το Voltswagen αποδείχθηκε… φάρσα, μόλις χθες Τετάρτη 31 Μαρτίου, μέσω μιας ανακοίνωσης που ξεκαθάριζε πως «Η Volkswagen of America δεν θα αλλάξει το όνομά της σε Voltswagen. Η μετονομασία αυτή σχεδιάστηκε στο πνεύμα της Πρωταπριλιάς. Θα παρέχουμε πρόσθετες ενημερώσεις για αυτό το θέμα σύντομα».

Υπόνοιες για την αβασιμότητα του ισχυρισμού είχε αφήσει λίγο πριν και ένας εκπρόσωπος της εταιρείας ο οποίος είχε χαρακτηρίσει το όλο θέμα ως «μια ενδιαφέρουσα ιδέα marketing», ενώ την ίδια ρητορική υιοθέτησαν και άλλα στελέχη που δήλωσαν πως ήταν ένα κόλπο marketing με στόχο να στραφεί η προσοχή στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα της μάρκας.

Advertisement

Οι μπελάδες

Πολλοί αντιμετώπισαν το “Voltswagen” ως ένα αθώο τρολάρισμα, το οποίο προετοίμαζε το έδαφος για το… πάρτι φαρσών που θα στηνόταν την Πρωταπριλιά. Όχι, όμως, και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί των ΗΠΑ.

Αυτό διότι, την Τρίτη, ανήμερα της φάρσας, προκλήθηκε αύξηση της μετοχής της εταιρείας κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες. Η υπόθεση βρίσκεται στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς με την υποψία πως διέρρευσαν εσκεμμένα ψευδείς πληροφορίες προκειμένου να προκληθεί ανοδική πορεία στην τιμή της μετοχής.

Advertisement

Η υπόθεση θυμίζει εκείνη της Tesla, όταν το 2018 ο Elon Musk είχε κάνει λόγο για «εξασφαλισμένη χρηματοδότηση» στην σκέψη να κάνει την Tesla ιδιωτική. Οι δηλώσεις ενεργοποίησαν τις ρυθμιστικές αρχές κατηγορώντας τον Musk για χειραγώγηση αγοράς και ορίζοντας πρόστιμο 20 εκ. δολαρίων.

Διαβάστε επίσης:
Δοκιμή: Volkswagen Golf 1.0 eTSI 110 ps
Volkswagen Golf: Νέες εκδόσεις mild-hybrid με 130 ίππους και R-Line (+τιμές)
Volkswagen Golf GTI – Honda Civic Type R