Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Σχεδόν έτοιμο το νέο Skoda Superb (+video)

Ελλάδα 17:17
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σχεδόν έτοιμο το νέο Skoda Superb (+video)

ΝΕΑ

Σχεδόν έτοιμο το νέο Skoda Superb (+video)

ΝΕΑ

Η Skoda γιορτάζει εφέτος τα 90 χρόνια από τη δημιουργία του Superb, του μεγάλου και με πολυτελή χαρακτήρα μοντέλου της το οποίο διακρινόταν πάντα, σε κάθε εποχή.

Advertisement
Advertisement

Οι νεότεροι, το γνωρίσαμε πριν γνωρίσαμε πριν από 22 χρόνια. Ήταν το 2001 όταν η Skoda παρουσίασε την πρώτη γενιά τού Superb για τη σύγχρονη εποχή.

Υπό την επιχειρηματική σκέπη τού Ομίλου Volkswagen η τσεχική αυτοκινητοβιομηχανία είχε τη δυνατότητα να δημιουργήσει και πάλι το κορυφαίο μοντέλο της.

Γιατί γράφουμε «και πάλι»; Επειδή, το Superb δεν είναι τετράτροχη υπόθεση της νέας περιόδου. Ως μοντέλο πρωτοεμφανίστηκε κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου και συγκεκριμένα το 1934.

Advertisement
Advertisement

Ήδη από τότε ήταν καινοτόμο σε σχέση με άλλα αντίστοιχα μοντέλα της περιόδου. Για παράδειγμα, το πάτωμά του δεν ήταν τύπου σκάλας, όπως συνηθιζόταν τότε, αλλά σωληνωτό, με ορθογώνια διατομή, κάτι που έδινε μεγαλύτερη ευρυχωρία για τους επιβάτες, καλύτερη διαρρύθμιση των μηχανικών μερών του και βελτιωμένη οδική συμπεριφορά.

Επίσης, ήταν από τα πρώτα αυτοκίνητα που διέθετε ηλεκτρικό κύκλωμα 12 Volt το οποίο ήταν καινούργιο εκείνη την εποχή και κύκλωμα ισοκατανομής της πίεσης στο σύστημα πέδησης.

Advertisement

Εκείνο το πρώτο Superb είχε κάτω από το καπό του αποδοτικούς κινητήρες, αρχικά 2.429 κ. εκ. και αργότερα 3.991 κ. εκ. οι οποίοι απέδιδαν 55 ίππους και 96 ίππους, αντίστοιχα.

Advertisement

Η Skoda διατήρησε το μοντέλο σε παραγωγή ως το 1949 κατασκευάζοντας συνολικά περίπου 900 οχήματα για τους πελάτες της και 1.600 για τον στρατό της χώρας, καθώς μεσολάβησε ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος.

Το επόμενο κεφάλαιο στην ιστορία τού Superb άνοιξε το 2001 με την παρουσίαση του μοντέλου πρώτης γενιάς στη σύγχρονη εποχή. Η παραγωγή της διήρκεσε ως το 2008 οπότε και αντικαταστάθηκε από τη δεύτερη.

Advertisement

Αυτή έμεινε σε παραγωγή ως το 2015 οπότε παρουσιάστηκε η τρίτη γενιά του μοντέλου. Η Skoda, πιστή στην κατασκευαστική φιλοσοφία της και επωφελούμενη από την τεχνολογική φαρέτρα του Ομίλου Volkswagen, εξόπλισε το κορυφαίο όχημά της με ό,τι πιο σύγχρονο σε κάθε τομέα, τόσο στον μηχανολογικό τομέα όσο και σε αυτούς της ενημερωδιασκέδασης και της άνεσης των επιβατών.

Επίσης, άρχισε να το διαθέτει και σε station wagon έκδοση, κάνοντας το ακόμα πιο άνετο, ευρύχωρο και πρακτικό.

Η τσεχική εταιρεία προετοιμάζει την παρουσίαση της τέταρτης γενιάς τού Superb η οποία θα πραγματοποιηθεί στο δεύτερο μισό της χρονιάς που διανύουμε, όπως έχει ανακοινωθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Εντός του έτους τα νέα Skoda Superb και Kodiaq
Δοκιμή: Skoda Kodiaq RS
Αυτά είναι τα νέα Skoda που θα δούμε μέχρι το 2026